Lauri Ilolan Esalainen: Nostan hattua, arvon Vesa Keskinen

Lauri Ilola

Kuinka moni artisti on sekoittanut suomalaiset niin pahasti, että valtatielle olisi kertynyt kahdeksan kilometrin jono? Ei kukaan, ellei kauppias Vesa Keskistä lasketa. Nimike ei toisaalta ole ollenkaan huono, kun puhe on liikemaailman ”artistista”, Vesa Keskisestä, ja hänen palstatilaa ahmivista tempauksistaan.

Tällä viikolla Keskinen oli useissa otsikoissa Kauppakeskus Tuurin jaettua ihmisille ilmaista polttoainetta seitsemän tunnin ajan. Illuusio ilmaisuudesta ja Keskisen puheet siitä, kuinka paljon ”tulee takkiin” ovat markkinoinnin näkökulmasta niin hyvä veto, että Keskinen ansaitsisi kuvansa jokaisen laatutietoisen brändäys- ja markkinointioppaan kanteen.

Suuren tai keskisuuren yrityksen markkinointibudjetissa muutama kymppitonni on niitä kuuluisia nappeja. Sillä ei saa edes Hesarin etusivun kokoista mainosta päivän lehdestä. Keskinen sai valtavasti näkyvyyttä, ja tuskin kyläkaupankaan myyntiluvut ovat sieltä huonoimmasta päästä olleet, kun ilmaista polttoainetta on jaettu. Teorian tasolla on veikeää pyöritellä jopa sellaista ajatusta, että polttoaineen jakamisesta syntyneen tappion voisi merkitä kirjanpitoon markkinointikuluksi. Se olisi jo lähes taidetta!

Brändäysoppaan kanteen Keskinen sopisi hänen luomansa julkisuuskuvan vuoksi. Jos rehellisiä ollaan, Seiskan ja iltapäivälehtien kautta rakentunut kuva antaa vihjeen hieman yksinkertaisesta miehestä, jolla sattuu olemaan paljon ideoita. Ja rahaa. Kenties sen vuoksi ilmaisen polttoaineen jakaminen tuntuu ”tyhmältä päähänpistolta”, josta jokainen vain paikalle ehtivä pääsee hyötymään. Keskisen lompakolla tällaiset hassunhauskat ideat eivät vain tunnu samalla tavalla kuin jonkun muun.

Tempauksista voi olla mitä mieltä tahansa, mutta Suomi tarvitsee visionäärejä.

Uskallan olla sitä mieltä, että Keskinen on todella kaukana yksinkertaisesta tai hölmöstä. Kuva siitä voi olla tahattomasti tai harkiten rakennettu, mutta liiketoimissa Keskinen luunkova ammattilainen. Tuurin kyläkaupalle elinehto on se, että siellä käy ihmisiä ympäri Suomea.

Tuurin kylässä on reilusti alle tuhat ihmistä. Harvassa vastaavassa paikassa on yritystä, joka takoo vuodesta toiseen tasaisesti voittoa noin 110 miljoonan euron liikevaihdolla. Asiaa korostaa se, ettei kyläkauppa ole sijainniltaan mikään liikekeskuksen suunnittelijan märkä päiväuni. Reilun 60 000 asukkaan Seinäjoki on 60 kilometrin päässä. Tampere on jo 150 ja Lahti 250 kilometrin päässä. Silti radiomastojenkin luota moni käy vain ihmettelemässä kuuluisaa kyläkauppaa.

Keskisen suoritukselle ei voi kuin nostaa hattua. Keskisen avulla talouskurimuksessa painiva Stockmannkin lähtisi luultavasti uudelle laukalle.

Koronan jäljiltä Suomessa on valtava määrä yrityksiä, jotka painivat olemassaolostaan, ja niin voisi olla Tuurissakin ilman Keskisen kykyä pysyä pinnalla. Julkisuus on keinovalikoiman yksi työkalu, ja sitä Keskinen on onnistunut käyttämään hyvin. Tempauksista voi olla mitä mieltä tahansa, mutta Suomi tarvitsee visionäärejä. Sellaisia, jotka uskaltavat kokeilla asioita. Jo pelkästään siitä syystä, että torit ja kahvipöydät saavat puheenaiheita, joita päivitellä.

Lauri Ilolan Esalainen Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 5. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 6. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 7. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 8. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 9. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 12. Puutarhan voi rakentaa perhosten ehdoilla – Pihaperhonen-taimistolla tuotetaan keitaita kimalaisille
 13. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.