Lukijalta: Yhteisyritys Mehiläisen kanssa on mahdollisuus muutokseen

Martti Talja

Pentti Rauhalan kirjoitus 13.7. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sote-keskus yhteisyrityksestä Mehiläisen kanssa oli eteenpäinvievä ja jähmettyneitä asenteita kyseenalaistava.

Päijät-Hämeessäkin terveydenhuollon toiminta on siirtynyt vuosikymmenten mittaan perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitopainotteiseksi.

Lausunnolla olevan valtakunnallisen sote- lainsäädännön keskeinen tavoite on resursoida ja kehittää perusterveydenhuollon toimintaa.

Sote:n tehokkuus paranee, kun sosiaalitoimen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon voimavarat ovat oikeassa suhteessa, näiden välillä on vahva käytännön yhteistyö potilaiden hoidossa ja kun potilaat itse osallistuvat terveytensä vaalimiseen ja hoitoon.

Maakunnassamme yksi syy perusterveydenhuollon nääntymisen on maakunnan kuntien köyhyys.

Niillä ei ollut varaa maksaa koko vaadittavaa sosiaali- ja terveydenhuollon pottia. Siksi kunnat säästivät omassa päätösvallassaan olleista lakisääteisistä peruspalveluista, mm. perusterveydenhuollosta, koska vaikutusmahdollisuudet ylikunnalliseen sairaanhoitopiiriin olivat heikot.

Arvokkainta Mehiläisen tarjouksessa on asiakastietojen yhteensovittaminen.

Tällä hetkellä maakunnan kunnilta puuttuu vuosittain yli 65 miljoonaa euroa alueen asukkaiden palvelutarpeen mukaisesta sote-rahoituksesta verrattaessa muuhun maahan.

Vuonna 2007 Päijät-Hämeeseen perustettiin PHSOTEY. Tässä yhteisessä organisaatiossa oli alun perin mukana seitsemän kunnan sosiaali- ja perusterveydenhuolto.

Vaikka käytännön toiminta oli yhden johdon alla, haluttuja tehokkuuseroja ei syntynyt yhtymän muihin kuntiin verrattuna.

Uuden Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän perustaminenkaan ei organisaatiomuutoksena ratkaissut riittävästi kustannuskriisiä.

Yhtymän ja omistajakuntien välinen luottamus palautui vasta toimitusjohtaja Marina Erholan koko sote- toimintaa koskevien tiukkojen säästötoimien ansiosta viime syksystä alkaen.

Ohjelmisto mahdollistaa pitkäaikaissairaiden hoitotasapainon seurannan ja välittää ammattilaisten hoito-ohjeet potilaalle tai hänen luotetulleen.

Välittömiä toimenpiteitä olivat irtisanomiset ja lomautukset.

Tärkein pitkän tähtäimen toimenpide on pitkäjänteisen muutosohjelman valmistelu ja sen tinkimätön toteutus.

Tavoitteena on ”Päijät-Hämeeseen asukkaiden palvelutarpeisiin vastaava, kustannustehokas, vaikuttava palvelutuotanto, joka on kuntien maksukyvyn mukainen.”

Sote-keskus yhteisyritys on hyvin olennainen osa yhtymän muutosohjelmaa.

Puolen vuoden työllä kehitettiin Päijät-Hämeen peruspalveluiden ideaalimalli sovittamalla yhteen kolmen yksityisen organisaation maan eri osissa toteuttamat parhaat ratkaisut palveluiden tuottamiseksi.

Tämä nykykustannuksilla toteutuva perusratkaisu kilpailutettiin ja kilpailutuksen voitti Mehiläinen-yhtiö.

Arviointiperusteina olivat palvelutuotanto, digipalvelut, integraatio ja yhteistyö, henkilöstö ja asiakaskokemus sekä uuden organisaation vaatiman muutoksen haltuunotto.

Hankinnan arvo määriteltiin etukäteen ja tarjoajat kilpailivat laadulla. Keskeisinä tavoitteina hankinnalle on nykyistä parempi ohjausvaikutus ostopalveluihin, yhtymän roolin vahvistuminen järjestäjänä ja maakunnallisesti yhtenäisesti toimivat sote-palvelut.

Tällä hetkellä avosairaanhoidon vastaanottopalveluista on ulkoistettuina 54 prosenttia ja ohjattavuus heikko. Terveyskeskuksen vastaanotolle on hankinnan mukaisesti päästävä kiireettömässä hoidossa 7 vuorokauden kuluessa ja suun terveydenhoitoon 14 vrk:n kuluessa.

Arvokkainta Mehiläisen tarjouksessa on nykyisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen yhteensovittaminen kaikille ammattilaisille ja potilaille itselleen näkyväksi, lain sallimissa rajoissa, tietojärjestelmät yhdistävän alustan avulla.

Ohjelmisto mahdollistaa pitkäaikaissairaiden hoitotasapainon seurannan ja välittää ammattilaisten hoito-ohjeet potilaalle tai hänen luotetulleen.

Asiakaskokemuksen ja palveluiden kattavuuden seurantaan on hyvät valmiudet. Henkilöstöhyvinvointiin panostetaan, jatko- ja täydennyskoulutus järjestetään työnantajan kustannuksella sekä järjestetään lääkäreiden erikoistumiskoulutuskoulutuksen katkeamaton jatkuminen Helsingin yliopiston kanssa.

Olen valmis hyväksymään yhteisyrityksen perustamisen. Sen toiminta perustuu nykyiseen lainsäädäntöön ja se huomioi mahdolliset uudet pykälät.

Yhteisyritys tulee tuottamaan valtavan määrän toimintatietoa sopimuksen mukaisen toiminnan arvioimiseksi. Yhtymän on tinkimättä valvottava sopimuksen noudattamista, reklamoitava puutteista ja tarvittaessa irtisanottava sopimus.

Henkilöstön hyvinvoinnin on oltava keskiössä muutoksen alkumetreistä lähtien.

Kirjoittaja on professori, Lahden kaupunginvaltuutettu (kesk.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.