Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee

Veli Penttilä

Yleisönosastokirjoituksessaan lääkintöneuvos Pentti Lampi tuo esiin huoliaan hyvinvointiyhtymän sote-yhteisyrityksestä.

Hankkeen valmistelussa on erityisesti kiinnitetty huomioita siihen, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymällä säilyy vahva järjestämisvastuu. Ostopalvelutuotannon valvontaa on tarkoitus vielä nykyisestään vahvistaa.

Vähemmistöosakkuudesta huolimatta yhtymä voi vaikuttaa yhteisyrityksessä osakassopimukseen ja yhtiöjärjestykseen perustuen.

Yhteisyrityksen myötä yhtymällä on mahdollisuus vaikuttaa ostopalveluna hankittavan perusterveydenhuollon palvelutuotannon ohjaamiseen nykytilannetta paremmin.

Yhtymä saa sote-yhteisyrityksessä paremman otteen ulkoistettuun palvelutuotantoon: yhtymän mahdollisuus vaikuttaa sote-peruspalvelujen tuotannon kustannuksiin ja talouteen vahvistuu yhteisyrityksen ansiosta.

Lukijalta: Mehiläisen valtaa on turha pönkittää

Kirjoituksessa esitettiin myös huoli siitä, että kuntien ja kuntalaisten rooli heikkenee entisestään. Huoli on aiheeton, sillä yhtymän jäsenkuntien mahdollisuus jatkossakin vaikuttaa on turvattu edellyttämällä yhteisyrityskumppanilta tarjouksessa kuvaus kuntayhteistyön toteutuksesta.

Lisäksi on edellytetty kuvausta siitä, millä tavoin järjestetään yhteistyö kolmannen sektorin kanssa.

Esitetyn valtakunnallisen sote-uudistuksen säännökset on otettu huomioon yhteisyrityksen valmistelussa. Yhteisyrityksen tuotantovastuulle ei tule sellaisia tehtäviä, joita esitetty lainsäädäntö ei mahdollistaisi.

Päätöksessä on otettu huomioon ne edellytykset, joilla julkinen hallintotehtävä voidaan antaa yksityisen palveluntuottajan hoidettavaksi.

Lisäksi on huomioitava se, että kyseessä on vasta lausunnolla oleva lakiehdotus. Mitään varmuutta säännösten lopullisesta sisällöstä ja aikataulusta ei ole. Hyvinvointiyhtymä toimii kulloisenkin käytettävissä olevan tiedon ja lainsäädännön pohjalta.

Keskustelussa aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt se, että sote-yhteisyrityksellä merkittävästi parannetaan nykyisellä kustannustasolla hoitoon pääsyä nykyiseen verrattuna.

Palvelutuotannon rakenne on vain väline, olennaista on kansalaisille tuotettavan palvelun sisältö. Palvelun käyttäjät arvostavat erityisesti nopeaa hoitoon pääsyä, joustavia palvelukanavia ja palveluaikoja.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallintojohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.