Katja Pyörälän Esalainen: Huomiotalous on kaksiteräinen miekka: somevaikuttaja määrittää itse julkisuuskuvansa, mutta seuraajilla on mahdollisuus rikkoa influensserin koskemattomuus

Katja Pyörälä

Uuden mediatyypin yleistyessä puhutaan aina siitä, ettei uusi tule syrjäyttämään vanhaa. Pikemminkin historiasta on opittu, että vanhat traditiot sulautuvat osittain uuteen. Näin esimerkiksi nettiuutisoinnin kanssa: perinteinen lehti on siirtynyt verkkoon osittain vanhaa muotoa mukaillen. Mukaan on sulautunut myös aiemmin pelkästään televisiossa julkaistua videota ja radion ääniraitaa esimerkiksi podcastin muodossa.

Sosiaalisen median vaikuttajien ympärille muodostunut influensserikulttuuri on kieltämättä sekasortoisin sillisalaatti, joka on tähän mennessä levinnyt mediamaailmaan. Influenssereita on laidasta laitaan: osa vaikuttaa taidepiireissä, toinen fitnessin maailmassa ja kolmas tuottaa sisältöä e-urheilusta.

Kaikkia somevaikuttajia leimaa nähdäkseni kuitenkin yksi yhteinen piirre. Influensseri on yleisölleen samaistuttava, mutta samalla – ja kenties tästä syystä – ihailtava. Influensseri on juuri niin kuin joka ikinen seuraajistaan, ja yhtäältä tavoittamaton, Internet-ajan kultainen härkä. Toinen yhteinen piirre on tietenkin se, että influensseri elää huomiolla. Klikit, katsojat ja julkaisujen kanssa kommenteillaan ja tykkäyksillään vuorovaikutuksessa olevat seuraajat ovat somevaikuttajille tilille kilisevää kultaa.

Huomiotalouden vuoksi etenkin YouTuben influenssereita on viime vuosina yhä useammin epäilty tekodraamoista. Tekodraama esitetään seuraajille aitona välirikkona, jossa kaksi tai useampi vaikuttaja käyvät tukkanuottasille passiivis-aggressiivisissa kohuvideoissa. Yksityisiä tekstiviestejä luetaan ääneen ja likapyykkiä puidaan kaikkien nähtävillä.

Toisinaan hälyä aiheuttavat myös influenssereiden menneisyydestä paljastuvat eettisesti epäilyttävät toimet. Lähiviikkoina tuorein kohu on syntynyt YouTuben kauneusvaikuttajien piirissä. Aiemminkin huhujen ja menneiden tekojensa jälkipyykkien kanssa kamppaillut Shane Dawson joutui ensin pyytämään anteeksi 2010-luvun alussa tekemiään sketsejä, joissa hän meikkasi itsensä muistuttamaan rasistisia stereotyyppejä vahvistavaa mustaa naista. Blackfacen lisäksi Twitter toi julki Dawsonin epäilyttävän käytöksen alaikäisiä seuraajiaan kohtaan. Tämä alkoi videosta, jossa Dawson esiintyi seksuaalisesti arveluttavasti kuvaamisen aikaan 11-vuotiaan Willow Smithin julisteen edessä.

Pyhä influensseri on seuraajiensa silmissä epätäydellisen täydellinen.

Nykyajan influensseri on imenyt itseensä nähdäkseni tosi-tv-julkkiksen huomioruokavalion, mutta kehittänyt kulttuuriinsa aiemmin mainitun puhtoisuuden. Siinä, missä tosi-tv-tähtöset ovat oletetusti rääväsuisia ja huomiohakuisia tusinajulkkiksia, ovat nykyinfluensserit samaistuvuudessaan koskemattomia. Tosi-tv-persoonien julkisuuskuva muotoutuu heistä itsestään irrallisen median käsissä, mutta someinfluensseri tuottaa suurimman osan häntä käsittelevästä mediasta itse. Hän on puikoissa ja voi määrittää näkökulman, jonka haluaa maailmalle näyttää.

Pyhä influensseri on seuraajiensa silmissä epätäydellisen täydellinen, hänelle ollaan uskollisia niin myötä- kuin vastamäessäkin. Somen maailmassa kaikkein uskollisin seuraaja on ns. stan. Stan katsoo läpi sormiensa miltei kaiken, mutta kaikki seuraajat eivät ole yhtä sokeita.

Influenssereiden ongelmallisuutta puivaa ilmiötä on somessa alettu kutsua nimellä cancel culture, perumisen kulttuuri. Seuraajakunnan valveutuessa seurattavan somejulkimon todelliseen luontoon käy usein ilmi, että moni influensseri on valmis tekemään miltei mitä tahansa löytääkseen huomion kultasuonen somen kallionseinämästä. Vaikuttajan rakentama kulissi murtuu, kun hänen tuottamansa sisältö ja internetissä ikuisesti säilyvät julkaisut asetetaan uuteen valoon.

Katja Pyörälän Esalainen Läheisyyttä voi luoda myös sukunimellä: saisivatko kaikki juuret näkyä yhdysnimien letkassa?

Katja Pyörälän Esalainen Lahden kasvupotentiaali palijasjalakalaisen oululaisen silmin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 3. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 4. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 5. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 6. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 7. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 8. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 9. Puutarhan voi rakentaa perhosten ehdoilla – Pihaperhonen-taimistolla tuotetaan keitaita kimalaisille
 10. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 11. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 12. Hanna Myyrän Esalainen: Lemmikin mukana kulkee monta ilonaihetta
 13. Bottaksen juhlat jäivät Britannian gp:ssä juhlimatta – "Hyvin turhauttavaa"
 14. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 15. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.