Pääkirjoitus: Jätevesihuollossa yhä puutteita

Jätevesiasetus ei koske kiinteistöjä, joissa on kantovesi ja kuivakäymälä. Pirjo Kamppila

Haja-asutusalueiden vapaa-ajan kiinteistöjen armonaika jätevesihuollon saamiseksi ajan tasalle päättyi viime marraskuussa. Jätevesien käsittelyjärjestelmän kuntoon panemiseen oli kyllä riittävästi aikaa, mutta ympäristösuojelulain asetukseen matkan varrella tehdyt muutokset saivat monet odottamaan asetuksen lopullista versiota.

Toisaalta on varmasti myös sellaisia vapaa-ajan kiinteistöjen omistajia, joiden varat tai kiinnostus eivät riitä järjestelmän kuntoon panemiseen, jos siinä korjattavaa on.

Uutissuomalaisen selvityksen (ESS 14.7.) mukaan puutteita on vielä kymmenien tuhansien vapaa-ajan asuntojen jätevesihuollossa. Koska ympäristöviranomaisen rahkeet eivät riitä kaikkien kiinteistöjen tarkistamiseen, valvontaa pystytään tekemään sangen vähän. Käytännössä vain naapureiden valitukset ja yhteydenotot ovat tähän mennessä tuoneet laiminlyöntejä esiin.

Jätevesiasetus koskee kaikkia ennen vuotta 2004 valmistuneita kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueella. Asetus ei koske viemäriverkossa olevia rakennuksia eikä kiinteistöjä, joissa on kantovesi ja kuivakäymälä.

Asetuksella on myös ikäraja eli se ei koske ennen 9.3.1943 syntyneitä kiinteistöjen omistajia. Omistajan vaihdoksissa tilanne voi siten muuttua kerralla, mikä on syytä muistaa.

Jätevesijärjestelmien puutteita tulee varmasti esille myös mökkien myyntitilanteissa ja ainakin asiantuntevat kiinteistönvälittäjät kertovat suoraan, jos ne eivät täytä jätehuoltoasetuksen vaatimuksia.

Korjaustoimiin on patistettu neuvonnalla ja tiedottamisella.

Rankaisemiseen viranomaiset eivät ole vielä lähteneet, vaikka jätevesiasioita ei olisi saatu vastaamaan määräyksiä. Ensisijaisesti korjaustoimiin on patistettu neuvonnalla ja tiedottamisella, mutta kunnat ovat antaneet myös kirjallisia kehotuksia määräaikoineen.

Kunnat voivat turvautua myös uhkasakkoon ja tehdä räikeimmistä tapauksista rikosilmoituksen.

Jätevesiasetuksen perustelut ovat ymmärrettävät: sillä pyritään suojelemaan vesistöjä ja pohjavesiä.

Mökkien määrä kasvu lisää vesistöjen kuormitusta, jos sitä ei ehkäistä. Vesistöjen säilyttäminen käyttökelpoisina jälkipolville on varmasti jokaisen mökkiläisenkin intresseissä.

'Ennenkin on tällä systeemillä pärjätty' on vesiensuojelussa huono periaate, sillä kuormitus on näkynyt muun muassa sinilevien ilmaantumisena järviin, joiden vesi on ollut aiemmin juomakelpoista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut