Lukijalta: Ansiosidonnainen päiväraha kuuluu kaikille

Timo Heinonen

”Miltä sinusta tuntuisi, jos sinä saisit 724 euroa, mutta täsmälleen samapalkkainen kassaan kuuluva kaverisi saisi puolet enemmän?”

”Muistetaan, että molemmat olette palkansaajina maksaneet täsmälleen yhtä paljon työttömyysvakuutusmaksuja, joilla ansiosidonnainen pääasiassa rahoitetaan.”

Näin kirjoitti Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki 19.3.2020. Kotamäki oli selvittänyt työttömyysturva-asiaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiannosta.

Nykyjärjestelmämme siis rankaisee kaikkia työttömyyskassaan kuulumattomia. Heistä monet ovat juuri nuoria ja opiskelijoita, mutta myös mm. ravintola- ja kuljetusalalla toimivia.

Nykymalli luotiinkin aivan erinäköiseen maailmaan kuusikymmentä vuotta sitten tietynlaisena kompromissina. Kompromissin myötä syntyi myös työttömyyskassojen nykyinen vahva kytkös ammattiliittoihin. Tälle yhteydelle ei ole enää mitään järkevää perustetta, ja siitä tulee luopua.

Työttömyyskassan jäsenyys toisi toki yhä lisäturvaa .

Työttömyyskassojen jäsenmaksut kattavat nimittäin vain noin 5,6 prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Lähes 95 prosenttia katetaan valtion avustuksena työttömyyskassoille.

Ansiosidonnainen siis kustannetaan kaikilta palkansaajilta ja työnantajilta perittävillä työttömyysvakuutusmaksuilla sekä osaltaan myös verovaroin. Tästä huolimatta nykyistä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voivat saada vain työttömyyskassojen jäsenet.

Työttömäksi jäädessään kassoihin kuulumattomat, jotka ovat siis maksaneet palkastaan myös näitä lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja, eivät olekaan oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan vaan joutuvat tyytymään alhaisempaan perusturvaan.

Voisi siis todeta, että kassoihin kuulumattomat maksavat näitä työttömyysturvan ”vakuutusmaksuja” käytännössä täysin turhaan.

Kokoomus on ajanut vuosia ns. universaalia, kassan jäsenyydestä riippumatonta ansioturvaa kaikille työntekijöille. Uudistimme esityksemme nyt Elina Lepomäen johdolla valmistellun Toivon Polku – talouden exit -suunnitelman osana.

Pääkirjoitus Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Haluamme siis kaikki työttömiksi joutuneet, mutta myös lomautetut, myös kassaan kuulumattomat, saman turvan piiriin. Kassajäsenyyden puuttuminen merkitsee nimittäin monille ihmisille helposti jopa tonnin menetystä ja heitä on nytkin kymmeniä tuhansia.

Ratkaisu kohtuuttomuuteen olisi se, että nykyiset peruspäivärahat muutettaisiin kaikkia työntekijöitä koskeviksi ansiosidonnaisiksi päivärahoiksi. Tämän jälkeenkin työttömyyskassan jäsenyys toisi toki yhä lisäturvaa, mutta kuitenkin vain jäsenmaksuilla rahoitetun osuuden verran. Työttömyyskassaan kuuluminen olisi edelleen siis sitä haluaville järkevää.

Kokoomus siis kannattaa ansiosidonnaisen työttöyysturvan ulottamista kaikille – juuri sen mukaisesti miten jokainen näitä maksuja maksaa.

Se olisi reilua ja kohtuullista.

Kirjoittaja on Hämeen kansanedustaja (kok.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.