Lukijalta: Terveyspalveluita myyvän firman voittoa ei maksimoida tuottamalla korkealaatuista palvelua edullisesti

Kristiina Joensuu

Tulevaisuutta suunniteltaessa pitää tuntea nykyisyys. Nykytilan ymmärtämiseksi on tunnettava historia. Muuten tehdään päätöksiä harhakäsitysten vallassa.

Päijät-Hämeessä ollaan muuttamassa terveyskeskukset kansainvälisen sijoitusyhtiön bisnekseksi. Mehiläisen tavoite on tuottaa voittoa, josta se jakaa osinkoa omistajilleen. Jos omistajat eivät ole tyytyväisiä tuottoon, he siirtävät rahansa muualle ja antavat johtajille potkut. Rahalla ei ole isänmaata eikä moraalia.

Terveyspalveluita myyvän firman voittoa ei maksimoida niin, että tuotetaan korkealaatuista palvelua edullisesti. Jos heppoisia tuotteita myydään kalliilla hinnalla, bisnes kukoistaa. Esimerkiksi, potilas saa flunssan vuoksi lääkärikäynnin heti. Laskutetaan lääkärin taksa asiasta, jonka vuoksi ei tarvita edes hoitajalla käyntiä.

Työterveyshuolto muuttui bisnekseksi 2000-luvun alussa. Ongelmatilanteissa potilaat lähetetään erikoislääkäreille ja runsaisiin lisätutkimuksiin, laboratorioon ja kuvauksiin. Ne saavat firman kassakoneen raksuttamaan. Asiakkaat tykkäävät, koska kustannukset ja kokonaisuus eivät ole heidän vastuullaan. Ay-liike edustaa asiakkaita.

Jo 1990-luvulla todistettiin, että suuntaamattomat terveystarkastukset työterveyshuollossa ovat rahan haaskaamista. Edelleen terveysfirmat myyvät niitä. Raha ratkaisee.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän henkilöstö on huolestunut. Huolenaihe on potkujen saaminen, jos julkaisee jotain, mistä työnantaja ei tykkää. Epäkohtiin ei saa kajota.

”Kaikki saavat yhtä hyvää palvelua kuin työterveysasiakkaat.” Tämä on valhe.

Hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen bisnestä perustellaan: ”Kaikki saavat yhtä hyvää palvelua kuin työterveysasiakkaat.” Tämä on valhe. Työterveyshuollon asiakkaat ovat terveimpiä ihmisiä, joille on epäeettisesti tarjottu eniten palveluita.

Yhden monisairaan vanhuksen avohoito vaatii isomman panostuksen kuin 300 työterveysasiakasta. Kun palveluiden myyjä kohtaa tämän tosiasian, se romahduttaa palvelunsa laadun. Muuten bisnes ei toimi. Tuttua hoivapalveluista?

Ihmiset ovat terveyspalveluiden käyttäjinä rajattoman itsekeskeisiä. Maallikoiden on vaikea arvioida, saavatko he aidosti hyvää palvelua vai hössötystä, joka selitetään hoidoksi. Kun vain minä saan, muusta viis.

Työterveyshuollon kykyjä kuvaa korona-epidemia, joka oli myös työterveyshuollon vastuulle kuuluva ongelma. Työntekijöiden suojaaminen työperäiseltä haitalliselta altistukselta on työterveyshuollon lakisääteinen perustehtävä, jossa se ei pärjännyt. Nyt työterveyshuollon toimintaa halutaan muuttaa kansanterveystyöksi.

Terveyskeskusten historiasta tiedämme, että Päijät-Hämeen kunnissa terveyskeskukset toimivat 1970–1980–1990-luvulla, Hollolassa viime vuosiin saakka! 1990-luvulla Hämeenkosken, Kärkölän ja Hollolan kuntayhtymän, Tiirismaan yhtymäkokouksessa kuntapoliitikot tekivät päätöksen, jolla kuntalaisten terveyspalvelut saatiin toimimaan monta vuotta. Kaikki eivät pitäneet kuntalaisten edun ajamisesta, ja kokouksen puheenjohtajasta valitettiin lääninoikeudelle.

Lahdessa kuntapoliitikot tekivät jatkuvasti huonoja päätöksiä. Terveyskeskukset ajettiin alas. Kun Lahti hoiti terveyskeskuksensa kelvottomasti, huono palvelu piti levittää kaikkialle. Tässä ollaan.

Historiassa ei palata taaksepäin, mutta herää kysymys: Miten kuntien oli mahdollista tuottaa terveyskeskuspalveluita hyvätasoisesti itse, ja nyt se on muka mahdotonta!?

Kuntapoliitikoilla pitää olla tietoa ja tahtoa. Hyviä kokemuksia ja huonoja esimerkkejä riittää. Lobbarit vetävät nyt kuntapoliitikkoja höplästä. Hanke ei ole uusi. Jo 1998 Lahdessa virkahenkilö ehdotti Medivireelle, Terveystalon edeltäjälle, että Medivire ottaa terveyskeskukset omaksi bisnekseen. Medivireen yksikönjohtaja piti Lahden yksikön vain työterveyspalveluiden tuottajana.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori, patologian erikoislääkäri ja syöpätutkija Hämeenkoskelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.