Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Ansiosidonnainen työttömyysturva halutaan laajentaa kaikille niille, joiden työssäoloehto täyttyy. Armi Salonen

Viime viikolla nousivat esiin ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saamisen epäkohdat. Vaikka työssäoloehdot täyttäisi, ei ansiosidonnaista työttömyysturvaa saa, jos ei kuulu ammattiyhdistykseen tai ainakin työttömyyskassaan.

Näin on siitä huolimatta, että kaikki palkansaajat maksavat palkastaan työttömyysvakuutusmaksua ja heidän työnantajansa myös.

Työttömyyskassan jäsenmaksuilla maksetaan vain 5,6 prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurin osa maksetaan työttömyysvakuutusmaksuilla tai valtion verotuloilla.

Sen vuoksi on epäoikeudenmukaista, että kustannuksiin osallistuneet eivät ansiosidonnaisesta päivärahasta hyödy, jos eivät hoksaa liittyä työttömyyskassaan.

Viime viikolla kokoomus liittyi siihen joukkoon, joka kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista koskemaan kaikkia, joiden työssäoloehto ennen lomautusta tai työttömäksi joutumista täyttyy. Kokoomuksen puoluehallitus on hyväksynyt uuden kannan.

Ongelma on sinänsä ollut tiedossa jo vuosia, mutta koronakriisin aiheuttamat laajat lomautukset ja irtisanomiset nostivat asian uudestaan esille.

Kokoomuksen puoluehallitus on hyväksynyt uuden kannan.

Sosialidemokraatit ovat ammattiyhdistysliikkeen ohessa muutosta vastaan. Ne pelkäävät, että ay-liike menettää jäseniä, jos jäsenyyden täkynä ei ole työttömyyskassan jäsenyyttä. Tosiasia kuitenkin on, että työttömyyskassan jäseneksi voi liittyä jo nyt ilman, että liittyy samanaikaisesti johonkin ammattiyhdistykseen.

Ay-liikkeiden onkin syytä katsoa peiliin, jos jäsenkato ansiosidonnaisen päivärahan laajentuessa sattuisi.

Ay-liikkeellä on edelleen paljon tehtävää siinä, että työelämä on tasa-arvoista, työehtosopimuksia noudatetaan ja että työehdot ovat kohtuullisia.

Niiden on kyettävä vakuuttamaan jäsenensä muulla tavoin tarpeellisuudestaan kuin pelkästään työsuhteen päättymiseen liittyvillä eduilla. Sen ei uskoisi olevan kovin vaikeaa, vaikka ansiosidonnaisen päivärahan ehtojen muutos joskus toteutuisikin.

Jos työttömyysturvalakia lähdetään uudistamaan, pitäisi samalla katsoa myös muita lain sisältämiä ongelmia, jotka eivät pidä yhtä työelämän kanssa.

Laki ei esimerkiksi ymmärrä epäsäännöllisen työn arkea, vaan uskoo kaikkien tekevän 37,5-tuntista työviikkoa viikosta toiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu