Juuso Koskisen Esalainen: Eleanor Rigbyä en soisi ikinä unohtaa, mutta lattiakaivon tyhjennyksen ja monta muuta ikävää asiaa vetäisin kernaasti vessasta alas

Juuso Koskinen

Katselin taannoin Viaplaysta varsin erikoista elokuvaa nimeltä Yesterday. Filkka kertoo fiktiivisen tarinan maailmanlaajuisesta sähkökatkosta, jonka seurauksena koko ihmiskunta unohtaa The Beatlesin olemassaolon.

Elokuvan päähenkilö muusikko Jack Malik on ainoa ihminen maailmassa, jonka päästä maailman rakastetuimman yhtyeen ikivihreät sävellykset eivät ole pyyhkiytyneet pois. Malik päättää alkaa esittää Hey Judea, Eleanor Rigbyä, Come Togetheria ja muita legendaarisia sävellyksiä ominaan ja nousee pian musiikkimaailman kohutuimmaksi supertähdeksi.

The Beatlesia lämpimällä tavalla kunnioittava Yesterday oli kaiken kaikkiaan oikeastaan melko luokatonta katsottavaa, mutta se sai minut ajattelemaan: jos saisit unohtaa mitä tahansa, mitä unohtaisit?

Viime aikoina on tapahtunut paljon asioita, joita mielellään puskisi pois muistin syövereistä. Useat varmasti tahtoisivat kääntää kelloja ja unohtaa karanteenikevään tai sitä seuranneet lomautusaallot. Moni pyyhkisi pois Donald Trumpin vaalivoiton, Pariisin terroriteot tai George Floydin ja muiden vääryyttä kokeneiden tummaihoisen kohtalot.

Yhtälailla läheisen kuoleman, eron tai asuntolainan unhoitus saavat varmasti myös kannatusta. Vain yhden asian unohtaminen osoittautuukin äkkiä haastavaksi.

Arttu Wiskari käsittelee samaista teemaa kappaleessaan Suomen muotoisen pilven alla.

Wiskari tuo esille kansakuntamme kipupisteitä vuosien varrelta, kuten vuoden 2001 MM-hiihtojen doping-skandaalin, Nokian romahduksen sekä Lillehammerin olympialaisten karvaan pettymyksen.

Unohtaminen on myös välttämätöntä, jos haluaa vastaanottaa uutta tietoa ja kehittää itseään.

Paljon olisikin yhtäkkiä jossiteltavaa ja unohdettavaa, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Psykoterapeutti Marja Saarenheimon mukaan ihmisen pyrkiessä häätämään epämieluisaa muistoa kaikin keinoin, todellisuudessa hän tuleekin säilöneeksi sen entistä tiukemmin mieleensä.

Jos unohdetaan yksilön tai yhteisön pahimmat traumatisoitumiset, pienten epämiellyttävien asioiden unohtaminen on joskus itse asiassa hyvinkin helppoa.

Arjessa unohtaminen käy hyvinkin näppärästi, jos kyseessä on esimerkiksi haisevan roskapussin ulos vieminen tai kylpyhuoneen lattiakaivon tyhjennys. Toisaalta näissä tilanteissa kyse voi puhtaasti olla myös keskittymiskyvyn puutteesta ennemmin kuin muistin torjuntavoitosta.

Mieli pyrkii jatkuvasti valikoimaan säilytettävää ja poisheitettävää aineistoa. Unohtaminen on myös välttämätöntä, jos haluaa vastaanottaa uutta tietoa ja kehittää itseään. Siksi unohtamista ei pitäisi pelätä, vaan se pitäisi nähdä mahdollisuutena päästää irti.

Asioiden unohtaminen ei ole maailmanloppu, kyllä kollega antaa kärkkään palautteen unohdetusta palaverista, puoliso puolestaan unohdetuista syntymäpäivistä. Unohtaminen kannattaa kuitenkin aloittaa jostain muusta, kuin edellä mainituista.

Kuuluisuuden myötä myös elokuvan Malik uhkaa unohtaa, mikä todella on tärkeintä. Siksi tietyt asiat onkin hyvä unohtaa, mutta niitä kaikista tärkeimpiä ei koskaan.

Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 5. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 6. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 7. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 8. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 9. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 12. Puutarhan voi rakentaa perhosten ehdoilla – Pihaperhonen-taimistolla tuotetaan keitaita kimalaisille
 13. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.