Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla

Poliisihallitus esittää uusia poliisin toimintavalmiusaikoja koko maahan. Lahdessa tilanne on ollut kohtalaisen hyvä. Juha Peurala

Poliisihallituksen työryhmä on tehnyt esityksen poliisin toimintavalmiuden enimmäisajoista eri osissa Suomea. Sen mukaan maa jaettaisiin asukasluvun pohjalta riskialueisiin, ja vasteaika eli se aika, joka menee kiireellisestä hälytyksestä poliisin saamiseen, olisi sitä lyhyempi, mitä enemmän paikkakunnalla on asukkaita ja hälytyksiä.

Nopeimmin apu pitäisi saada perille yli 120 000 asukkaan kaupungeissa ja niissä toimintavalmiusaika olisi tavoitteen enimmillään 11 minuuttia. Lahdessa on tällä haavaa lähes 120 000 asukasta, mutta valmiusaste on tavoitetta parempi: 8,4 minuuttia.

Kaupunkimaisten kuntien enimmäisaika kiireellisissä henkeä tai terveyttä koskevissa tehtävissä olisi 18 minuuttia, taajaan asutuissa kunnissa 30 minuuttia ja maaseutumaisissa kunnissa 35 minuuttia. Pisin valmiusaika, 55 minuuttia, olisi kunnissa, joissa on alle 50 kiireellistä tehtävää vuodessa.

Tavoiteaikoihin on tarkoitus päästä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Päijät-Hämeen kunnissa poliisi on ehtinyt kiireellisissä tehtävissä kohtalaisen nopeasti paikalle myös muualla kuin Lahdessa. Hollolassa toimintavalmiusaika on ollut 11,8 minuuttia, Heinolassa 12,5 minuuttia ja Orimattilassa 21,1 minuuttia (YLE 9.7.).

Pisimpään poliisia on saanut odottaa Hartolassa, 28,1 minuuttia, mutta sekin aika menee uusien tavoiteaikojen raameihin hyvin. Toivoa siten sopii, etteivät uudet tavoitteet heikennä poliisien avun saamista niissä kunnissa, joissa se toimii nykyisin kohtuullisen hyvin.

Lahdessa valmiusaste on tavoitetta parempi: 8,4 minuuttia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) painotti esityksen tiedotustilaisuudessa, että kansalaisilla on oikeus odottaa, että hädän hetkellä viranomainen saadaan paikalle mahdollisimman nopeasti.

Suuria haasteita tässä on esimerkiksi harvaan asutuissa kunnissa Pohjois-Suomessa. Enontekiöllä poliisia voi joutua odottamaan kiireisessäkin tehtävässä yli puolitoista tuntia. Jos on kyse henkeä uhkaavasta tilanteesta, on selvää, että odotusaika on liian pitkä eikä apua saada aina riittävän ajoissa paikalle.

Poliisihallitus muistuttaakin esityksessään, että poliisiresursseja on viime vuosina supistettu. Suomessa on muutenkin poliiseja vähiten asukaslukuun nähden verrattuna muihin Pohjoismaihin. Hallitusohjelmassa lisäresursseja on luvattu 300.

Se, miten harvaan asutuille seuduille taataan riittävät poliisivalmiudet, on oma kysymyksensä. Koska tarvetta on eniten tiheästi asutuilla seuduilla, myös poliisinvirkoja on eniten niissä myös jatkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu