Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon

Anna-Tuulia Hautala

Olen aina rakastanut hiljaisuutta. Sieluni lepää, kun pääsen luonnon keskelle kauas ihmisten aiheuttamista äänistä. En voi ymmärtää paria ystävääni, joiden on napsautettava televisio päälle heti kotiuduttuaan, jotta asunnossa olisi sopivaa taustahälyä.

Hiljaisuuden kaipuuni selittyy osittain sillä, että olen kasvanut keskellä metsää. Naapureita ei ollut lähimaillakaan, vain puut humisivat ja joki liplatti.

Aivan noin idyllistä lapsuuteni ei oikeasti ollut, sillä lähistöllä meni iso autotie. Sentään tiivis metsikkö vähensi huomattavasti kodin pihaan tulevaa liikennehumua.

Kaukaista pärinää ja pauketta kantautui myös motocrossradalta, pienkonekentältä tai ampumaradalta, jotka kaikki sijaitsivat muutaman kilometrin säteellä talosta. Koen edelleen rauhoittavana yötä halkovan rekan kuminan.

Sattumoisin asuin vastikään toisen ampumaradan lähellä ja hämmästelin, kun alueen muut uudet asukkaat kauhistelivat laukausten ääniä. Kaikkeen sitä näköjään tottuu.

Ei kuitenkaan kannattaisi tottua. Melusaaste vaikuttaa kielteisesti ihmisten terveyteen ja luontoon. Melu voi aiheuttaa unettomuutta ja kuulovaurioita sekä haitata verenkiertoelimistön toimintaa.

Lahdessa on tutkittu ympäristömelun terveysvaikutuksia kotioloissa viimeksi muutama vuosi sitten. Selvityksen perusteella Lahdessa on noin 7 000 ihmistä, jotka kärsivät suuresti ympäristömelusta. Suurista unihäiriöistä on kärsinyt 4 300 asukasta.

Erityisesti tiemelu koettiin haitalliseksi. Maailman terveysjärjestö suosittaa, että tieliikennemelun keskitason tulisi alittaa 45 desibeliä, jotta hyvä yöuni olisi taattu.

Melun määrä vain kasvaa tieliikennemäärien kasvun myötä. Selvityksen mukaan ympäristömelu on merkittävä ympäristöhaitta.

Vastapainoksi kaupunki kartoitti Lahden hiljaisia alueita pari vuotta sitten. Hiljaisella alueella melutaso ei ylitä päivällä 50 desibeliä eikä yöllä 45 desibeliä. Tällaisia alueita oli esimerkiksi Salpausselällä ja Liipolanmäen puistossa.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan monet ihmiset eivät ymmärrä, että melusaaste on merkittävä terveysongelma. Tällaisia viisastelijoita tuntuu olevan Suomikin täynnä. Jos joku valittaa, ettei saa nukutuksi metelin takia, on joku heti huutamassa, että muuta maalle.

Jos ei siis jaksa kuunnella naapurin turhanpäiväistä metelöintiä tyytyväisenä, on huono ihminen ja joutaakin muuttaa kauas pois. Häiriön aiheuttaja saa jäädä jatkamaan toimintaansa, koska ”kyllä maailmaan ääntä mahtuu”.

Muuttaisin saman tien taloyhtiöön, jossa ei saisi huudattaa musiikkia, jatkuvasti räkyttäviä koiria ei hyväksyttäisi eivätkä edes lapset saisi kiljua huvikseen.

Miksi en sitten muuta sinne maalle? Koska sielläkään ei enää ole rauhallista. Lapsuudenkotini läheinen autotie on vilkastunut vilkastumistaan.

Samalla metsänomistaja, jonka metsikkö kasvoi tien ja kotini välissä, päätti kaataa puut pois, jolloin liikennemelu pääsi leviämään aiempaa laajemmalle alueelle.

Kaiken lisäksi paikallinen nuoriso on keksinyt tulla popittamaan musiikkia kyseisen autotien taukopaikalle. Yritä siinä sitten nauttia hiljaisuudesta, kun vieressä raikaa suomiräppi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 5. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 6. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 7. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 10. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 11. Hanna Myyrän Esalainen: Lemmikin mukana kulkee monta ilonaihetta
 12. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Uutissuomalaisen kyselyssä: Aluekehitysrahoja jaettava nykyistä tasaisemmin koko Suomeen
 13. Bottaksen juhlat jäivät Britannian gp:ssä juhlimatta – "Hyvin turhauttavaa"
 14. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 15. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.