Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa

Yrjö Mattila

Riitta Lalla kiinnitti mielipidekirjoituksessaan ( ESS 8.7.2020) huomiota merkittävään epäkohtaan Päijät-Hämeessä. Omaishoitajien asema on huono, koska sopimuksen saamisen ehdot ovat täällä kireät. Sopimuksia tehdään siksi vähiten koko maan tasolla. Sosiaali- ja terveysministeriö on useaan kertaan kiinnittänyt huomiota asiaan, mutta muutosta ei ole saatu aikaan.

Omaishoitajien heikon aseman syyksi on ilmoitettu kuntien huono talous. Selitys ei ole kestävä, koska valtion budjetista annetaan vuosittain kunnille ylimääräinen kymmenen miljoonan euron määräraha omaishoidon kehittämiseen. Valitettavasti raha ei ole korvamerkittyä ja täällä Päijät-Hämeessä rahat suunnataan muihin kohteisiin.

Olin hyvinvointiyhtymän valtuuston jäsen. Tein tuolloin aloitteen siitä, että valtion antama ylimääräinen raha omaishoitajille käytettäisiin omaishoitajien hyväksi. Aloitteen pohjalta valtuusto päätti ponnesta, jonka mukaan vuoden 2020 kuntayhtymän talousarviota valmisteltaessa omaishoitajien aseman parantamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Ponnen vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi. Edelleen omaishoidon ehdot ovat täällä kireät.

Valitettavasti raha ei ole korvamerkittyä ja Päijät-Hämeessä rahat suunnataan muihin kohteisiin.

Päijät-Hämeen omaishoitajat ry teki kyselyn maakunnan erityislasten vanhemmille hoidon arjesta. Vastaukset osoittivat, että omaishoitosopimuksia ei heille ole suotu, vaan hoito on järjestettävä muulla tavoin.

Tulos on esimerkki tiukkojen ehtojen aiheuttamista ongelmista. Iäkkäät hoitavat puolisoaan, lapset vanhempiaan, ystävät läheisiään ja niin edelleen. Useimmat omaishoitajat joutuvat tekemään työtään ja saavat siihen vain vähäistä ja hankalasti haettavaa tukea hyvinvointiyhtymältä tiukkojen ehtojen vuoksi. Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n toimihenkilöt saavat kuulla päivittäin näistä ongelmista.

Ongelmat ratkeavat vain siten, että omaishoidon ehdot maakunnassa saatetaan muun maan tasolle. Asikkalalaisena toivoisin, että kunta ottaisi kopin ja kartoittaisi oman kunnan omaishoitajien tarpeita ja auttaisi heitä jaksamaan tässä vaikeassa elämäntilanteessa

Kirjoittaja on VTT, VT ja Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n vpj.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.