Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?

Anne Jokiniemi

Vammainen, joka ei osaa ilmaista itseään sanoin tai yhteiskunnassa hyväksyttävästi muutoin toimia, on ulkoistettu kaikesta avusta ja palvelusta. Aina vedotaan hänen kyvyttömyyteensä kommunikoida yhteiskunnan vaatimalla tavalla, jos hän haluaa apua elääkseen ja tullakseen toimeen.

Miten pärjää puhumaton tai toimimaton vammainen ja häntä hoitava omainen? Apua ja palvelua haetaan kyllä, mutta joka ainoa kerta hakemus hylätään. Omainen vammaisensa kanssa joutuu tekemään muistutuksia ja valituksia jokaisesta päätöksestä, jos vain jaksaa ja osaa.

Miten käy niiden, jotka eivät jaksa tai osaa?

Vammaispalvelun pitäisi olla vammaisen ja omaisen apuna, mutta ainakaan Lahdessa näin ei ole. Jatkuvaa hakemusten epäämistä, jotka aiheuttavat lisästressiä omaiselle ja vammaiselle.

Omainen yrittää hoitaa vammaista kaikilla tavoilla, että elämä olisi mielekästä ja sujuisi. Vuodesta toiseen avunhakeminen hylätään ja pitää tulla toimeen omillaan ja vain sen tähden, että vammainen ei osaa kertoa viranhoitajan haluamalla tavalla avunpyyntöään.

Toivottavasti joku osaa vastata, mihin tämä johtaa loppupelissä.

Kirjoittaja on lahtelainen omaishoitaja.

Miten käy niiden, jotka eivät jaksa tai osaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.