Aleksi Sammaliston Esalainen: Tarjolla piti olla tänään Wembleyn EM-finaali ja Hassisen Kone

Aleksi Sammalisto

Jalkapallon EM-turnauksen loppuottelu oli määrä pelata alkuperäisen suunnitelman mukaan tänään sunnuntaina Lontoon Wembley Stadiumilla.

Vaikka koronapandemia ei olisi koskaan puhjennutkaan, en olisi ollut englantilaisessa futispyhätössä paikan päällä finaalia seuraamassa. Telkkariruudun ääreen olisin kisastudion kuitenkin mielelläni virittänyt.

Vallitsevasta tilanteesta johtuen joudun tyytymään kaksien edellisten EM-kisojen huipennuksiin. Ylen kakkoskanava tarjoilee tänään uusinnat sekä vuoden 2012 että 2016 loppuotteluista. Laskeutuukohan yöperhonen jälleen portugalilaistaituri Cristiano Ronaldon kasvoille?

Nelonen lievittää futisromantikoiden arvokisattoman vuoden tuskaa Joensuussa kuvatulla Kulman pojat -elokuvalla.

Rapiat 40 vuotta sitten Joensuun kulmilla perustettiin poikabändi nimeltä Hassisen Kone. Ismo Alangon kipparoiman rockyhtyeen piti palata juhannuksena keikkalavoille. Edellisen kerran reippaat ja lahjakkaat laulajaveikot esiintyivät yleisön edessä vuonna 2000.

Koronakurimus kuitenkin siirsi Huuhkajien arvokisadebyytin tavoin myös Hassisen Koneen comebackin ensi vuoteen.

Ompelukoneliikkeen mukaan nimetyn yhtyeen keikkojen siirtyminen sapettaa minua jopa enemmän kuin penkkiurheilutapahtumien peruuntuminen.

Live-urheilua olen päässyt kuluvana kesänä nautiskelemaan FC Lahden pelien muodossa. Sportti tarjoaa minulle ansiotyön lisäksi elämyksiä, suuria tunteita ja pieniä pitkävetotappioita.

Pelit ja pisteet eivät kuitenkaan yllä fiilisvertailussa samalle tasolle kuin suosikkibändin livenä esittämät ja oman eletyn elämän myötä itselle tärkeiksi muodostuneet biisit.

Urheilufani voi kokea kannattamansa joukkueen peleissä jännityksen, ilon ja pettymyksen tunteita. Tiukassa matsissa jännitys purkautuu suuntaan tai toiseen vasta lopputuloksen ratkettua.

Suosikkiyhtyeensä keikkaa seuraavan musadiggarin tunneskaala saattaa koostua samoista palasista, muttei läheskään samalla tavalla. Jännittävin hetki koetaan usein siinä vaiheessa, kun bändi astuu lavalle ja mielessä pyörii kysymys: Milläköhän kappaleella keikka polkaistaan liikkeelle? Pettymyksen tunne saattaa vallata alaa, jos yhtye ei soita loputtomalta hittilistaltaan juuri sitä biisiä, minkä itse haluaisi kuulla.

Jos tekniikkamurheita ei ilmene ja artistit ovat edes suurin piirtein esiintymiskunnossa, on avausraidan ja viimeisen encoren välinen aika silkkaa iloa ja fiilistelyä hetkessä eläen. Kankeankin kaverin jalat saattavat heittäytyä levottomiksi, kun pääsee kunnolla kiinni tanssin hurmaan.

Hassisen Koneen uudelleenkäynnistymistä pitää odotella vielä syksyn, talven ja kevään yli.

Itse valmistaudun Alangon, Reijo Heiskasen, Jussi ja Harri Kinnusen sekä muiden yhtyeessä soittaneiden muusikoiden kohtaamiseen kotistereoissani pauhaavien Täältä tullaan Venäjä -, Rumat sävelet - ja Harsoinen teräs -albumien avulla.

Rekkain alle tai rappiolle on turha heittäytyä, vaikka odottavan aika onkin pitkä tällä suurtapahtumista tyhjällä tiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.