Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista

Satu Jaatinen

Asikkalassa pohdittiin Yhteiskoulun uudistamista pitkälti kolmatta vuotta. Maanantaina kunta päätti kokonaisuudesta, mukaan luettuna vihdoin myös ne erittäin oleelliset tulevaisuuden kustannukset.

Projekti on iso, joten perusteellinen keskustelu asiasta oli paikallaan. Pitkäaikainen kiistely asiasta olisi nähdäkseni kuitenkin voitu ohittaa lyhyemmällä arvokeskustelulla, jos heti alussa olisi tehty perusteellinen vertaileva analyysi eri vaihtoehtojen vaikutuksista kuntalaisiin.

Kaksi vuotta sitten ehdotinkin, että kunta vertaisi korjaamisen ja uudelleenrakentamisen vaikutuksia kuntalaisiin eri rakennustavoilla, nyt ja tulevaisuudessa. Jos näin olisi tehty, koulu olisi nähdäkseni ollut rakenteilla jo jonkin aikaa.

Koska kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ehdotin, että asiaa tarkastellaan myös erilaisilla koululaisten määrillä ja erilaisilla taloudellisen tilanteen tasoilla tulevaisuudessa. Näin esimerkiksi vieraskoululaisten määrän vaikutus, josta pitkään keskusteltiin, olisi ollut kaikille selvä heti alusta.

Ehdotin myös, että otetaan samalla huomioon kuntalaisten muut investointitarpeet ja toiveet: esimerkiksi uimahalli, muut koulut ja vanhusten ja lasten hyvinvointi: minkä verran näihin jäisi varaa kussakin vaihtoehdossa. Näin olisi kustannusten katto tiedetty heti alusta.

Konsulttilaskelmia tehtiinkin, mutta joko pienemmistä kokonaisuuksista tai vasta paljon myöhemmässä vaiheessa. Itse päätös perustui siihen, ettei haluttu ottaa riskiä huonon koulun rakentamisesta. Päätöksen vaikutusten selvittäminen alussa olisi antanut projektille vankemman perustan ja kantavammat siivet.

Toivottavasti tulevia projekteja arvioidaan alusta lähtien kokonaisuuden ja kuntalaisten tulevaisuuden näkökulmasta.

Heti alussa tehty vertaileva vaikutusanalyysi olisi ollut erittäin tarpeellinen myös, koska elinkaari on uusi rakentamisen muoto Asikkalassa.

Elinkaarirakentajat ovat tyypillisesti kuntaan nähden isoja: eräs konsultti sanoi esimerkiksi, että isojen rakentajien pelkät lakikulut voivat olla useita satoja tuhansia jo ennen projektin alkua. Vertaa tätä Asikkalan kunnan noin yhden miljoonan vuosittaiseen investointibudjettiin.

Elinkaarimallissa rakentaja ei ainoastaan rakenna rakennusta, vaan vastaa myös sen ylläpidosta tulevien vuosikymmenien aikana. Näin varmistetaan että rakentaja vastaa, jos tekee sutta. Rakentaja veloittaa tästä varmistuksesta vakuutusmaksun, joka on leivottu mukaan kokonaishintaan. Samalla koulun ylläpito siis ulkoistetaan yksityiselle toimijalle hyvin pitkäksi aikaa.

Asikkalan valtuusto äänesti koulun rakentamisen investoinnin määrästä jo viime vuonna. Hinta pysyi sovittuna, vaikka pinta-alaa sittemmin pienennettiinkin. Koulun tulevien vuosien ylläpidon hinnasta äänestettiin ensi kertaa vasta nyt maanantaina.

Ylläpidon hinta on oleellinen osa pakettia. Ilman sekä alku- että tulevista maksuista päättämistä on hyvin yksinkertaistettuna vähän kuin ostaisi uuden auton huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista. Budjetti sillekin, kuinka paljon pystytään maksamaan tulevaisuudessa, olisi ollut hyvä asettaa etukäteen.

Toivottavasti asia on tässä vaiheessa niin kypsä, että tulevaisuuden projekteja arvioidaan alusta lähtien kokonaisuuden ja kuntalaisten tulevaisuuden näkökulmasta. Näin toivoisin tilanteen olevan tulevaisuudessa ei ainoastaan Asikkalassa, vaan kaikkialla maassa.

Olenkin ehdottanut kunnan oman mallin rakentamista, mallin, jonka avulla kunta voi itse ilman konsultteja arvioida projektin kuin projektin heti alusta sen suhteen, kuinka se mahdollisesti vaikuttaa kuntalaisten tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Asikkalan varavaltuutettu (KoKu)

Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.