Oskari Valtosen Esalainen: Tuhannen ja yhden albumin tarinoita

Oskari Valtonen

Reilu vuosi sitten päätin toteuttaa jopa pähkähullulta kuulostavan idean: ryhdyin kuuntelemaan listaa 1001 albumista, jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään.

Haaste on varsin yksinkertainen. Siinä kuunnellaan kronologisesti 1001 maailman merkittävintä ja parhaimpana pidettyä musiikkialbumia aina 1950-luvulta tähän päivään saakka.

Lista julkaistiin alun perin vuonna 2006, jolloin kirjailija Robert Dimery toimitti kauppojen hyllyille tiiliskiven ”1001 Albums you must hear before you die”. Teosta on sen jälkeen päivitetty tasaisin väliajoin ja siitä on julkaistu myös suomenkielisiä painoksia.

Olen käynyt vasta läpi noin kolmasosan eli reilut kolmesataa albumia. Ajallisesti kuljen siis 70-luvun puolivälissä.

Ensimmäinen albumi listalla oli Frank Sinatran In the Wee Small Hours (1955). Se oli hyvin intiimi ja melankolinen kokonaisuus.

50-luku sisälsi paljon rock ’n’ rollia, countrya ja jazzia. Vahvoja olivat tietysti Elvis Presley ja Miles Davis.

60-luvulla musiikki selvästi muuttui innovatiivisemmaksi. Vuosikymmenen loppu oli jo melkoisen happoista ja sekavaa kuunneltavaa. Kontribuutionsa antoivat etenkin Jimi Hendrix, Captain Beefheart ja Frank Zappa.

Listan edetessä useiden artistien uran kehittymistä on päässyt seuraamaan. The Beatlesin hajottua John Lennonin sooloalbumit ovat olleet mainiota kuunneltavaa, Paul McCartneyn taas aikamoista kuraa.

Miksi sitten päätin lähteä näin massiiviseen kuuntelu-urakkaan?

Ongelmanani oli pitkään se, etten tiennyt mitä musiikkia kuuntelisin. Oli kyseessä sitten työmatka tai pyöräilylenkki, saatoin pohtia kuunteluvalintaani kymmenenkin minuuttia.

Radiosta tulivat yleensä aina samat kappaleet. Omia suosikkejani olin kuunnellut yhtä lailla jo tarpeeksi monta kertaa.

Usein kavereitteni kanssa musiikista jutellessa huomasin olevani ihan pihalla siitä, mistä keskusteltiin. Halusin sivistää itseäni ja oppia tuntemaan paremmin musiikin historiaa.

Kun eräs tuttu kuuli aikomuksistani, hän totesi nasevasti minun olevan ”aika järjestelmällinen”.

Tähän mennessä tunnelmallisin vastaan tullut albumi lienee Johnny Cashin At Folsom Prison (1968). Vankilassa tallennetun livetaltioinnin kireys on käsinkosketeltavaa.

Kamalimmat albumit ovat olleet ranskankielisiä. Ne olen kuunnellut hampaita kiristellen. Painajaismaisin albumi on ollut Dr. Johnin Gris-Gris (1968). Aivan hirveää kuunneltavaa.

Listan paras albumi on ehdottomasti ollut Mike Oldfieldin yksin säveltämä Tubular Bells (1973). Albumin nimikkoteos, 26 minuuttia kestävä rock-sinfonia, räjäytti tajuntani täysin.

Suurin yllätys on ollut The Monksin Black Monk Time (1966), joka on vahva ehdokas maailman ensimmäiseksi punk-albumiksi. Harmi että se jäi bändin ainoaksi levyksi.

Haasteen myötä olen löytänyt paljon uutta upeaa musiikkia. Opin pitämään esimerkiksi Kraftwerkin krautrockista.

Odotan innolla, mitä sieltä tulee vielä vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 9. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 10. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 11. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 12. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 13. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.