Pääkirjoitus: Ilkivalta turhauttaa ja sen kustannukset ovat kovia

Tyhjilleen jääneet rakennukset joutuvat usein vahingonteon kohteiksi. Sami Lettojärvi

Lahden keskustan kivijalkakauppiaat ovat turhautuneet toistuvaan ilkivaltaan piha-alueillaan. Moni yrittäjä somistaa liikkeensä kulkuväyliä kukilla ja kalusteilla, mutta ikävä kyllä on ihmisiä, jotka eivät tällaista vaivannäköä osaa arvostaa.

Kukat ja kalusteet, samoin istutukset, saavat kyytiä toistuvasti, eikä maalaisjärkeen käy, mikä tarve joillakuilla on rikkoa jotakin sellaista, mikä on tarkoitettu vain ilahduttamaan.

Vahingontekojen määrässä ei ole ollut suuria muutoksia viime vuosina. Viime vuonna poliisin tietoon tuli 650–750 vahingontekoa yleiseltä paikalta.

Yksityisiltä paikoilta vahingontekoja ilmoitettiin poliisilla 500–600. Eniten ilkivaltaa tehdään keskusta-alueella ja ostoskeskusten läheisyydessä.

Läheskään kaikista vahingonteoista ei ilmoiteta poliisille, vaikka se olisi ainut tapa edes yrittää saada tekijät vastuuseen. Ilkivallan määrä on siten todennäköisesti paljon suurempi kuin poliisin tilastoista käy ilmi. Poliisi suositteleekin rikosilmoituksen tekemistä aina myös yksityisellä paikalla havaitusta ilkivallasta.

Yksityisillä paikoilla voi ilkivaltaa yrittää myös hillitä kameravalvonnalla ja tuomalla valvonnan riittävän näkyvästi esille.

Yksityisillä paikoilla voi ilkivaltaa hillitä kameravalvonnalla.

Keskustan kauppiaat ovat myös alkaneet pitää toinen toistensa yrityksiä ja piha-alueita silmällä, jotta ilkivalta vähenisi ja jotta tekijät saataisiin vastuuseen. Samaa valppautta voivat harrastaa myös keskustassa liikkuvat kaupunkilaiset, sillä ilkivallan saaminen kuriin palvelee kaikkia.

Yrittäjät korjaavat vahingot omasta pussistaan, mutta kaupungin omaisuuden hajottaminen tai töhrääminen maksetaan yhteisistä veroeuroista. Kalliiksi käyvät muun muassa penkkien kaatamiset, töhryt julkisissa rakennuksissa sekä leikkivälineiden rikkomiset.

Pelkästään Lahden kaupungille aiheutuu erilaisten vahingontekojen korjaamisesta yli 100 000 euron lasku vuodessa. Summaa kasvattavat liikuntapaikoilla tehtyjen tuhojen korjaamiset.

Ilkivallan kuriin saaminen on vaikeaa. Poliisin jalkautuminen auttaa siellä, missä partiot milloinkin liikkuvat, mutta partiotkaan eivät voi olla joka paikassa kaiken aikaa.

Kansalaisten valppaudelle on käyttöä, sillä vahinkoja sattuu vähiten sellaisissa paikoissa, missä on paljon ihmisiä liikkeellä. Koska monet vahingontekijät ovat päihteiden käyttäjiä, ei väliin kannata sännätä, mutta poliisille voi aina ilmoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu