Anne Honkasen Esalainen: Uudesta Nälkäpelistä tehdään elokuva – saadaanko jatkoa myös suositulle Twilight-sarjalle?

Anne Honkanen

Suosittujen Nälkäpeli- ja Houkutus-kirjasarjojen ystäviä hemmotellaan tänä vuonna uusilla romaaneilla. Toukokuun lopussa ilmestyi Nälkäpeli-sarjan neljäs teos, Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä. Syyskuussa –  sopivasti, kun lukija on juuri saanut kahlattua uusimman, 600-sivuisen Nälkäpeli-järkäleen – ilmestyy Houkutus (englanniksi Twilight) -sarjan uusin osa, Keskiyön aurinko.

Molemmat kirjasarjat ovat olleet erittäin suosittuja meillä ja maailmalla. Erityisesti Houkutus- eli Twilight-sarjan myyntiluvut ovat olleet maailmanlaajuisesti sen suuruisia, että suosiota on verrattu jopa Harry Potteriin.

Nälkäpelillä ja Twilightilla on Suomessa sattumoisin sama kustantaja, WSOY, joka kertoo, että Twilight-sarjan teoksia on myyty maailmanlaajuisesti lähes 160 miljoonaa kappaletta. Nälkäpeli-sarja yltää lähes samoihin lukemiin, maailmanlaajuinen myyntiluku on yli sata miljoonaa kappaletta.

Harry Potterin tasolle on molemmilla vielä matkaa, sillä velhopojan tarinoita on myyty ainakin 500 miljoonaa nidettä.

Nälkäpelin, Twilightin ja tietysti Harry Potter -kirjasarjojenkin menestystä on auttanut se, että romaaneista on tehty menestyksekkäitä elokuvia. Suosio näyttää ruokkivan itseään: kun on nähnyt elokuvan, voi kenties tarttua kirjaan, tai jos on lukenut kirjan, voi katsoa elokuvan.

Uusimman Nälkäpelin muuttaminen elokuvaksi onkin jo vahvistettu. Sen sijaan uusimman Twilight-kirjan kääntämisestä elokuvaksi ei vielä ole kuulunut mitään. Uuden teoksen filmatisoinnissa saattaakin olla haasteita.

Keskiyön aurinko (Midnight Sun) kertoo kirjailijan Stephenie Meyerin mukaan sarjan keskiössä olevan vampyyripariskunnan tarinaa, mutta tällä kertaa miehen puolelta kerrottuna, aiemmin näkökulma on ollut naisen. Tarinassa käsitellään siis varmasti tapahtumia, jotka on jo kerrottu aiemmissa Twilight-kirjoissa tai elokuvissa.

Romaanissa asioiden katsominen toisesta näkökulmasta – varsinkin kun tarinassa on luvattu valottaa myös miespuolisen vampyyrin menneisyyttä – toimii varmasti, mutta onko tarinassa enää tarpeeksi villoja kiinnostavaan elokuvaan? Vanhojen elokuvien tutut näyttelijätkin ovat ikääntyneet, joten olisiko heistä vielä esittämään "nuoria rakastavaisia".

Uskoisin, että aina löytyy kuitenkin joku tuotantoyhtiö, joka on kiinnostunut yrittämään aiempien elokuvien menestyksen toisintamista. Ja sitä paitsi, elokuvien maailmassahan mikä tahansa mahdollista, myös "vanhan" nuortuminen.

Uudessa Nälkäpeli-romaanissa ajassa mennään reippaasti taaksepäin, joten samanlaisia haasteita filmatisoinnille ei ole.

Suzanne Collinsin kirjoittamassa uudessa teoksessa kerrotaan vuosikymmenten takaisista tapahtumista, joiden vaikutukset näkyvät kirjasarjan muissa, jo julkaistuissa romaaneissa.

Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä -romaanin keskeinen hahmo on aiempien kirjojen pahis, ja uudessa kirjassa selviää, miksi hänestä tuli paha.

Nälkäpeli ja Twilight-sarjat on suunnattu 12–18-vuotiaille lukijoille, mutta iso osa niiden lukijakunnasta on nuoria aikuisia. Siihen viittaa myös lajin kansainvälinen nimi YA, young adult, eli nuorten aikuisten kirjallisuus.

Lajilla on jo lukijoita, mutta sille soisi rutkasti lisää näkyvyyttä mediassa. YA-kirjoille ei välttämättä löydy arvostelijoitakaan pitkän päivätyön tehneestä kriitikkopolvesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 3. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 4. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 5. FC Lahdella uusi härkäviikko edessä, olisiko ensimmäisen kotivoiton aika?
 6. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 7. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 8. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 9. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 10. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 11. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 12. Hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen kohtalo selvillä tällä viikolla – Lahden kaupunginhallituksen äänestyksestä tulossa tiukka
 13. THL:n koronasovellus otetaan koekäyttöön huomenna
 14. Hollolan valtuutetuista moni asettumassa ehdolle kuntavaaleissa, suurin osa miettii kuitenkin vielä - katso listaus
 15. Otteluruuhkassa leikitään pelaajien terveydellä, FC Lahti aloittaa uuden härkäviikon FC Hongan isäntänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.