Pääkirjoitus: Raiskausten linja tiukkenee

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson uskoo seksuaalirikoslain uudistuksen parantavan uhrien asemaa. Olivia Ranta/Lehtikuva

Seksuaalirikoksia koskevan lain uudistaminen otti tällä viikolla askeleen eteenpäin, kun oikeusministeriön työryhmä luovutti mietintönsä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).

Uudistuksen takana on kansalaisaloite vuodelta 2018, joka puolestaan sai sysäyksen Ruotsin raiskauslainsäädännön tiukentamisesta. Ruotsissa raiskauksen tunnusmerkistö täyttyy jo nyt vapaaehtoisuuden puutteella.

Suomen nykyisen lain mukaan raiskaus on sukupuoliyhteyteen pakottamista väkivallalla tai sen uhalla. Lisäksi raiskauksesta voidaan tuomita, jos uhri on puolustuskyvytön esimerkiksi sairauden, vammaisuuden tai pelon vuoksi.

Lakiuudistuksessa olisi uutena asiana suostumus tai sen puute. Jos laki menee läpi, raiskauksesta voidaan tuomita, jos uhri ei ole antanut suostumusta sukupuoliyhteyteen, toisin sanoen, jos sukupuoliyhteys ei ole vapaaehtoista eli suostumus siihen puuttuu.

Paitsi raiskauksen määritelmää, lakiuudistus laajentaisi myös seksuaalisen ahdistelun määritelmää. Uutena käsitteenä mukaan on tulossa seksuaalinen kajoaminen, jota on esimerkiksi vastentahtoinen, toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaava koskettelu.

Koskettelun lisäksi rangaistavaksi esitetään myös sanallisia ja kuvallisia tekoja sekä itsensäpaljastamista. Nykyisin esimerkiksi seksuaalisen kuvan esittäminen ilman lupaa voi olla kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä.

Koskettelun lisäksi rangaistavaksi esitetään myös sanallisia tekoja.

Sosiaalisen median yleistyttyä tällaiselle lakiuudistukselle on selkeä tarve.

Lakiuudistus erottaisi alle 16-vuotiaisiin kohdistuvat seksuaalirikokset aikuisia koskevasta lainsäädännöstä. Sukupuoliyhteys alle 12-vuotiaiden lasten kanssa olisi aina rangaistavaa eli suostumusta ei arvioitaisi.

Samassa yhteydessä lapsenraiskauksen vähimmäisrangaistus nousisi vuodesta kahteen vuoteen.

Uudistuksen suurimpana ongelmana pidetään suostumuksen tai sen puutteen osoittamista sana vastaan sana -tilanteissa. Jo nykyisen lain aikana monet raiskaussyytteet kaatuvat näytön puutteeseen, sillä silminnäkijöitä ei useinkaan ole.

Seksuaalilain uudistamiselle on selkeä tarve ja mietinnön ehdotukset parantavat uhrien asemaa. Kun laki on aikanaan hyväksytty, se antaa myös selkeän viestin siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 3. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 4. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 5. FC Lahdella uusi härkäviikko edessä, olisiko ensimmäisen kotivoiton aika?
 6. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 7. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 8. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 9. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 10. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 11. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 12. Hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen kohtalo selvillä tällä viikolla – Lahden kaupunginhallituksen äänestyksestä tulossa tiukka
 13. THL:n koronasovellus otetaan koekäyttöön huomenna
 14. Hollolan valtuutetuista moni asettumassa ehdolle kuntavaaleissa, suurin osa miettii kuitenkin vielä - katso listaus
 15. Otteluruuhkassa leikitään pelaajien terveydellä, FC Lahti aloittaa uuden härkäviikon FC Hongan isäntänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.