Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Anssi Autere

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen on todennut MTV-uutisten nettikolumnissaan (Yrittäjät/ Pauli Reinikainen 28.2.2020), että Suomessa vallitsee "suljetun talouden systeemi". Hänen mukaansa "palkat eivät jousta, irtisanomiset ovat liian hankalia ja yritysten eroja ei huomioida".

Järjestelmässä on Pentikäisen mukaan rakenteellisia valuvikoja ja "joitakin yrityksiä on uhkailtu mafiatyyliin lakkolistalla, jos ne eivät allekirjoita – sanaakaan muuttamatta – ammattiliiton tekemää sopimusta".

Suomen malli kuulostaa vähintäänkin siedettävältä järjestelmältä, kun otamme vertailukohdaksi ökymiljardöörien hallitseman Qatarin, jossa totta vie, palkat joustaa ja asioita hoidetaan väkivaltaisella mafia-otteella.

Qatar on valittu vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen pitopaikaksi.

Amnesty: Rakennustyöläiset viimeistelivät MM-stadionia Qatarissa kuukausia ilman palkkaa

Hienot eettiset periaatteet on heitetty vauhdilla roskiin, kun iso raha puhuu. Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n illallispöydissä on nopeasti vaihdettu puheenaihetta, kun keskusteluun on tuotu rahan sijaan kiusallisia ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Liian hankalia aiheita FIFA:lle on muun muassa vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen ja stadioneja rakentavien työntekijöiden työoloihin liittyvät kysymykset Qatarissa.

Liian hankalia aiheita FIFA:lle ovat esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen ja stadioneja rakentavien työntekijöiden työolot.

Palkoissa on joustettu siinä määrin, että työntekijöille ei ole maksettu palkkaa ollenkaan kuukausitolkulla. Tavallista on, että maahan tuotetuilla työntekijöillä työt teetetään kiky-periaatteella eli talkootyönä.

Voimme vain arvailla, minne päätyvät työn hedelmät? Korruptioon? Hämärien yritysten pohjattomaan kassaan?

Kun siirtotyöläinen saapuu maahan, passin ottaa pomo (Kalafa-järjestelmä, Ilta-Sanomat 29.11.2018). Tämän jälkeen pomo-osasto päättää yksilön työehdoista, oikeuksista, velvollisuuksista ja vapauksista.

Neuvottelu- ja sopimuskulttuuri on tuntematon käsite.

Suomen ulkoministeriön ja matkatoimistojen tiedotteiden mukaan Qatarissa vallitsevat rauhalliset olot ja kaikkien oikeuksia kunnioitetaan kunhan noudatetaan "tiettyjä kulttuurisia erikoispiirteitä".

Potkupallolegenda Jari Litmanenkin on tutustumismatkansa jälkeen todennut: "Kukaan ei tule pettymään" (Yle Urheilu 29.9.2019)!

Uskokoon ken tahtoo! Toivon mukaan Suomessa ei mennä koskaan Qatarin viitoittamalle tielle "erinäisten joustojen" suhteen!

Qatarin ulkoministeri hälventää koronapelkoa – "Pystymme järjestämään turvalliset MM-kisat"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut