Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Anssi Autere

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen on todennut MTV-uutisten nettikolumnissaan (Yrittäjät/ Pauli Reinikainen 28.2.2020), että Suomessa vallitsee "suljetun talouden systeemi". Hänen mukaansa "palkat eivät jousta, irtisanomiset ovat liian hankalia ja yritysten eroja ei huomioida".

Järjestelmässä on Pentikäisen mukaan rakenteellisia valuvikoja ja "joitakin yrityksiä on uhkailtu mafiatyyliin lakkolistalla, jos ne eivät allekirjoita – sanaakaan muuttamatta – ammattiliiton tekemää sopimusta".

Suomen malli kuulostaa vähintäänkin siedettävältä järjestelmältä, kun otamme vertailukohdaksi ökymiljardöörien hallitseman Qatarin, jossa totta vie, palkat joustaa ja asioita hoidetaan väkivaltaisella mafia-otteella.

Qatar on valittu vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen pitopaikaksi.

Amnesty: Rakennustyöläiset viimeistelivät MM-stadionia Qatarissa kuukausia ilman palkkaa

Hienot eettiset periaatteet on heitetty vauhdilla roskiin, kun iso raha puhuu. Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n illallispöydissä on nopeasti vaihdettu puheenaihetta, kun keskusteluun on tuotu rahan sijaan kiusallisia ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Liian hankalia aiheita FIFA:lle on muun muassa vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen ja stadioneja rakentavien työntekijöiden työoloihin liittyvät kysymykset Qatarissa.

Liian hankalia aiheita FIFA:lle ovat esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen ja stadioneja rakentavien työntekijöiden työolot.

Palkoissa on joustettu siinä määrin, että työntekijöille ei ole maksettu palkkaa ollenkaan kuukausitolkulla. Tavallista on, että maahan tuotetuilla työntekijöillä työt teetetään kiky-periaatteella eli talkootyönä.

Voimme vain arvailla, minne päätyvät työn hedelmät? Korruptioon? Hämärien yritysten pohjattomaan kassaan?

Kun siirtotyöläinen saapuu maahan, passin ottaa pomo (Kalafa-järjestelmä, Ilta-Sanomat 29.11.2018). Tämän jälkeen pomo-osasto päättää yksilön työehdoista, oikeuksista, velvollisuuksista ja vapauksista.

Neuvottelu- ja sopimuskulttuuri on tuntematon käsite.

Suomen ulkoministeriön ja matkatoimistojen tiedotteiden mukaan Qatarissa vallitsevat rauhalliset olot ja kaikkien oikeuksia kunnioitetaan kunhan noudatetaan "tiettyjä kulttuurisia erikoispiirteitä".

Potkupallolegenda Jari Litmanenkin on tutustumismatkansa jälkeen todennut: "Kukaan ei tule pettymään" (Yle Urheilu 29.9.2019)!

Uskokoon ken tahtoo! Toivon mukaan Suomessa ei mennä koskaan Qatarin viitoittamalle tielle "erinäisten joustojen" suhteen!

Qatarin ulkoministeri hälventää koronapelkoa – "Pystymme järjestämään turvalliset MM-kisat"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.