Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa

Lähes puolet suomalaisista alentaisi autojen hankintaveroa. Pirjo Kamppila

Lähes puolet suomalaisista haluaisi siirtää autoilun verotusta auton hankintahinnasta ajamisen eli auton käytön suuntaan. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä gallup-kyselystä. Kyselyyn vastasi noin tuhat 18 vuotta täyttänyttä mannersuomalaista.

Kyselyyn vastanneista kolmannes taas olisi sitä mieltä, ettei tällaista muutosta tarvita, loput eivät osanneet ottaa kysymykseen kantaa.

Suhtautumista autoilun verottamiseen selittää varmasti osaltaan käyttötarve ja mahdollisuudet käyttää julkista liikennettä. Asuinalueilla, joissa on toimivat bussiyhteydet, voi pärjätä myös ilman omaa autoa tai vähentää ajamista tuntuvasti. Tällöin autoveron painottaminen ajamiseen auton hankinnan sijasta voi olla itselle edullisempi ratkaisu.

Toisaalta taajamien ulkopuolella julkinen liikenne on usein vähäistä tai olematonta ja ilman omaa autoa on vaikeaa pärjätä. Jos kilometrit kallistuvat, kallistuvat myös elämisen välttämättömät kustannukset.

Autoverotusta ollaan uudistamassa, mutta ensi vuodelle valmisteilla oleva uudistus ei muuta verotuksen painopistettä nykyisestä vaan enemmänkin verotuksen käytäntöä.

Tällä haavaa kaikista autoista maksetaan valmistevero auton hankinnan yhteydessä sekä perusvero, joka määräytyy auton hiilidioksidipäästöjen perusteella. Muista kuin bensiinikäyttöisistä autoista maksetaan lisäksi käyttövoimaveroa, niin kutsuttua dieselveroa.

Palvelujen keskittäminen ei tilannetta myöskään helpota.

Auton hankintaveron alentaminen auttaisi autokannan uudistumista kohti nykyistä vähäpäästöisempää autokantaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) asetti liikenneministerinä ollessaan työryhmän valmistelemaan tiekarttaa kohti fossiilitonta liikennettä. Työn pitäisi valmistua lokakuun lopussa. Liikenteen päästöt pyritään puolittamaan vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteeseen pääseminen edellyttää kuitenkin sekä autojen käyttövoiman muuttumista että autoilun vähenemistä. Henkilöliikenteen uskotaan lähivuosina kuitenkin pikemminkin kasvavan kuin supistuvan eikä nykyisillä toimenpiteillä saada päästöjä vähennettyä kuin 16 prosenttia.

Vaikka suuri osa ajokilometreistä kertyy vapaa-ajan ajoista, etenkin työmatkaliikenteen uskotaan kasvavan. Palvelujen keskittäminen ei tilannetta myöskään helpota.

Ongelma on mutkikas eikä yksinkertaisia ratkaisujakaan siksi ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.