Janne Niemisen Esalainen: Ikimuistoiset polttarit eivät synny nolaamisesta, vaan yllätyksistä, jännityksestä ja nostalgiasta

Janne Nieminen

Viime viikolla tavanomainen työpäiväni keskeytyi kollegan kertomaan juttuvinkkiin. Lahtelaislähtöinen kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saapuisi viettämään polttareitaan entiseen kotikaupunkiinsa ja esiintyisi torilla. Verkossa julkaistun jutun kirjoittaminen lankesi vastuulleni, joten singahdin torille odottamaan juhlakalua saapuvaksi. Ennen pitkää maestro kuljetettiinkin paikalle lumppuvaatteisiin puettuna ja yläruumis jätesäkillä peiteltynä. Ilmestys oli lähes hellyyttävä: arvostettu ja tunnettu kulttuuripersoona näytti polttarisankarina samanlaiselta pelleltä kuin kuka tahansa meistä. Polttarit on perinne, joka riisuu tittelit ja sallii kenelle tahansa karnevalistisen koheltamisen päivän tai parin ajaksi.

Rouvalin juhlien tapaan polttarit sisältävät tyypillisesti julkisia esiintymisiä, hassuissa asuissa patsastelua ja kaikenlaista muuta lempeää nöyryyttämistä. Polttareita järjestävien kannattaa kuitenkin olla tarkkana päivän ohjelmaa suunnitellessaan. Tulevan sulhasen tai morsiamen nolaus ei ole mikään itsetarkoitus, vaan ikimuistoiset juhlat syntyvät muista asioista. Nähdäkseni yleispätevä resepti on seuraavanlainen: suuria yllätyksiä, sopivasti jännitystä ja ripaus nostalgiaa. Voilà!

Näistä aineksista kasasimme muutama vuosi sitten veljeni polttarit, joita vietimme Lahdessa. Alkajaisiksi kärräsimme mäkihyppyä juniorina harrastaneen päivänsankarin Karpalon hyppyrimäille, missä hänelle puettiin valmentajan opastuksella varusteet ylle. Sitten vain sukset olalle ja torniin muistoja verestämään. Kun hyppytaukoa oli takana lähes viisitoista vuotta, K15-mäki tarjosi sopivasti adrenaliinia niin polttarisankarille itselleen kuin katsojillekin. Visiitin päätteeksi muutkin seurueen jäsenet pääsivät halutessaan testaamaan mäkikotkan kykyjään. Näistä kompuroinneista kuvatuille videoille hekotellaan kaveriporukassa tänäkin päivänä.

Suurimman yllätyksen olimme säästäneet iltaan. Vartuimme veljen kanssa suomenkielistä rap-musiikkia kuunnellen, ja erityisen kovassa soitossa olivat artistinimillä Avain ja Asa tunnetun Matti Salon levyt. Polttareita suunnitellessamme tajusimme, että helsinkiläinen Salo esiintyisi samana päivänä Mukkulan Summer Up -festivaaleilla. Villi ajatus syntyi: jos artisti on kerran Lahdessa muutenkin, saisimmekohan hänet poikkeamaan seurueemme vieraana jollakin keskustan terassilla?

Saimme yhteyden Saloon, ja yllätykseksemme tämä suostui ilomielin visiittiin. Hämmästys oli melkoinen, kun leppoisaksi tyypiksi osoittautunut teiniaikojen idoli istahti samaan pöytään kuulumisia vaihtamaan. Kävi ilmi, että keikkamatkalle mukaan lähteneet Salon lapset odottelivat autossa ja katselivat tabletilta Ankronikka-sarjaa sillä aikaa, kun isä hoiti vähän työasioita – toisin sanoen pistäytyi tuntemattomien ihmisten polttareissa. Tilanteen koomisuus on huvittanut minua moneen kertaan. Absurdit kohtaamiset ja niistä kumpuavat hauskat anekdootit antavatkin onnistuneille polttareille viimeisen silauksen. Ne syntyvät yleensä kuin itsestään, kunhan keitoksen muita ainesosia on annosteltu oikeassa suhteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 3. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 4. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 5. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 6. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 7. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 8. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 9. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 10. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 13. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 14. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 15. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.