Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla

Elisa Lientola

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti kokouksessaan 29.6.20 yksimielisesti valita Mehiläisen liikekumppaniksi perusterveydenhuollon palveluita tuottavaan yhteisyritykseen. Mehiläinen tulisi käyttämään määräysvaltaa yhteistyrityksessä 51 prosentilla ja kuntayhtymän osuus olisi 49 prosenttia.

Hyvinvointiyhtymän hallituksen valitsema linja aikoo pakottaa Päijät-Hämeen kunnat sitoutumaan menneeseen, eduskunnan jo kerran hylkäämään sote-malliin. Kokoomuksen ajamassa ja hyvinvointiyhtymän hallituksen hyväksymässä mallissa avataan portti perusterveydenhuollon palveluissa ylikansallisille terveysjäteille, tässä tapauksessa Mehiläiselle.

Uusista ulkoistuspäätöksistä tulisi pidättäytyä ennen kuin juuri lausuntokierrokselle lähteneen sote-lainsäädännön peruslinjaukset on hyväksytty, totesi sosiaali- ja terveysministeriö lausunnossaan Lahden kaupungille, kun Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tiedusteli valtuustokysymyksessään kaupungin linjaa hyvinvointiyhtymän valmistelemaan suunnitelmaan.

Valtioneuvosto myönsi 30.6.2020 valtionavustusta Päijät-Hämeelle lähes kolme miljoonaa euroa tulevaisuuden sote-keskuksen valmisteluun ja viisi miljoonaa euroa sote-rakenneuudistuksen valmisteluun.

Hyvinvointiyhtymän johtavat virkamiehet ovat selittäneet, että yhteisyritys on ainoa keino saada yksityissektorilla jo toteutunut digitaalinen osaaminen julkiselle sektorille. Toisaalta samat virkahenkilöt kertovat, että kokonaisulkoistukset ovat olleet voimassa muun muassa Lahdessa jo 15 vuotta.

Samat digi-osaamisen asiantuntijat voidaan palkata myös julkisen työnantajan palvelukseen.

Voimme esittää vastakysymyksen. Miksi digitaalinen osaaminen ei ole siirtynyt julkisten terveyskeskusten ominaisuudeksi tuona aikana, kun yksityisten firmojen käytössä ovat kaiken aikaa olleet kuntien sairauskertomusjärjestelmät? Aikaa olisi ollut 15 vuotta, mutta yllättävän vähän on tapahtunut.

Ymmärrämme hyvin, että valittu Mehiläinen nappaisi valtioneuvoston kehittämismäärärahoista sievoisen siivun itselleen, jos se yhteisyrityksen kautta pääsisi osalliseksi noihin sote-keskusten valmistelu- ja rakennerahoihin.

Samat digi-osaamisen asiantuntijat voidaan palkata myös julkisen työnantajan palvelukseen.

Vasemmistoliiton Lahden valtuustoryhmän mielestä yksityissektorin, myös terveysjättien, tulee hyväksyä rengin, ei isännän rooli sote-uudistuksessa.

Hyvinvointiyhtymän hallituksen yksimielisesti hyväksymä hankintapäätös tulee hylätä kuntayhtymän yhtymäkokouksessa. Uudistuksen valmistelu tulee suunnata myös Päijät-Hämeessä maan hallituksen lausuntokierrokselle lähettämän sote-uudistuksen linjoille.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton Lahden valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 2. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 3. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 4. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 5. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 6. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 7. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 8. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 9. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 10. Hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityksen kohtalo selvillä tällä viikolla – Lahden kaupunginhallituksen äänestyksestä tulossa tiukka
 11. THL:n koronasovellus otetaan koekäyttöön huomenna
 12. Hollolan valtuutetuista moni asettumassa ehdolle kuntavaaleissa, suurin osa miettii kuitenkin vielä - katso listaus
 13. Otteluruuhkassa leikitään pelaajien terveydellä, FC Lahti aloittaa uuden härkäviikon FC Hongan isäntänä
 14. Millaisia majoituspalveluita tarjoaa Heinolaan suunniteltu matkailukohde Kupari ja Pilli? Uusien yritysten toiminimille on monia sääntöjä, mutta sananmuunnoksia ei pidetä silmällä
 15. Kuntavaaliehdokkaiden hankinta vaikeutui Hollolassakin koronakeväänä, kun tapahtumia ja kokoontumisia jouduttiin perumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.