Lukijalta: Kiskonnan tapaiselle työsyrjinnälle jyrkkä ei

Sami Korkiakoski

On selvinnyt maahanmuuttajien huonoa kohtelua siivousalan työpaikoissa, ja pääministerimme Sanna Marin (sd.) on ottanut kantaa turvapaikanhakijoiden työoloihin. Turvapaikanhakijoiden kiristäminen siivousalalla ja palkatta jättäminen on ihmisoikeusrikkomus ja suuri häpeä Suomessa. Jo Suomen perustuslain perusteella ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

Jokainen työpaikka, joka asettaa työntekijänsä eriarvoiseen asemaan esimerkiksi palkkojen tai kohtelun suhteen, syyllistyy kiskonnantapaiseen työsyrjintään, ja siihen on olemassa rangaistuksia. Pitää vaatia työsopimukset, jossa on määritelty vähintään työaika sekä palkka. Työsopimusta pitää noudattaa aina.

On hienoa, että työministerimme Tuula Haatainen (sd.) on lähtenyt selvittämään matalapalkka-aloilla tapahtuvaa työnantajan harjoittamaa toimintaa ja lupasi hallituksen hoitavan asian vielä tämän vaalikauden aikana.

Suomesta puuttuu myös lainsäädäntö ammattiliittojen kanneoikeudelle, joten tämäkin asia on syytä laittaa vireille kaikkien matalapalkka-aloilla työskentelevien puolesta.

Kirjoittaja on varaluottamusmies (JHL).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 9. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 10. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 11. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 12. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 13. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 14. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 15. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.