Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua

Siivousalan mainetta tahraavaat yritykset, jotka eivät noudata työehtosopimuksia.

Siivousalalta paljastuneet epäkohdat ja ulkomaisten työntekijöiden hyväksi käyttö nostivat näkyviin monien turvapaikan hakijan haavoittuvan aseman. Helsingin Sanomien laaja selvitys (5.7.) kertoi karusti, että Suomessa siivousalalla on työnantajia, jotka käyttävät häikäilemättömästi turvapaikan hakijoita hyväksi, jopa niin, että tapaukset voidaan rinnastaa ihmiskauppaan. Aiemmin samantyyppisiä tapauksia on noussut esiin ravintola-alalta.

Suurin osa myös siivousalan yrityksistä noudattaa työehtosopimuksia ja työturvallisuuslakia. Järkyttävintä on se, että palkkoja polkevat, ilmaista työtä teettävät ja työntekijöitä huonosti kohtelevat yritykset näyttävät voittavan kaupunkien hankintakilpailutuksia, kun siivouspalveluja ulkoistetaan.

Kuntien hankinnoissa painotetaan usein pelkästään hintaa ja tällöin jää tarkistamatta ja huomioon ottamatta se, millä keinoilla siivouksen hinta pystytään painamaan paljon alemmas kuin kilpailijoiden. Vaikka kunnilla on tilaajavastuulain perusteella oikeus puuttua epäkohtiin, niin harvoin tehdään ja mahdottomaksi se tulee, jos ulkoistettu työ on ketjutettua.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on syystäkin järkyttynyt siitä, että Suomeen on syntynyt ulkomaalaisen työvoiman hyväksi käytön kulttuuri (ESS/STT 6.7.) . Keinoja väärin kohtelun kitkemiseen tarvitaan pikaisesti, jotta siivousalan mainetta tahraavat ja ulkomaistaustaista työvoimaa riistävät yritykset saadaan kuriin.

Haatainen siivousalan väärinkäytöksistä: Järkyttävää, että on syntynyt ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön kulttuuri

Erityisen häpeällistä alipalkkaus ja huonot työolot ovat varakkaille kaupungeille, kuten Espoolle ja Tampereelle, joissa kummassakin on siivouspalveluja ollut ulkoistettuna työehtoja polkeville yrityksille.

Alipalkattua siivoustyövoimaa on käytetty myös varakkaissa liikeyrityksissä, Helsingin Sanomien selvityksen mukaan myös Lahden alueella.

Erityisen häpeällistä alipalkkaus ja huonot työolot ovat varakkaille kaupungeille.

Tilanteen korjaamiseksi on löydettävä oikeat keinot sanktioida paitsi palvelun tuottajia, myös niiden tilaajia, jos Suomen lakeja ja työehtoja ei noudateta. Tilaajan täytyy voida valvoa ostamaansa palvelua ja toisaalta tilaajalle täytyy voida kohdistaa taloudellisia sanktioita, jos se ei näin tee. Pitäisi olla itsestään selvää, että julkishallinnollisissa laitoksissa ei laittomuuksia voi tapahtua.

Lisää neuvontaa ja apua tarvitaan myös ulkomaistaustaiselle työvoimalle, jos se ei uskalla tai kielitaidon puutteen vuoksi pysty itse hankkimaan apua. Huonoista oloista tulleet saattavat alistua kohteluun, koska eivät tunne oikeuksiaan eivätkä välttämättä luota viranomaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu