Lukijalta: Luxemburgissa tuskin kannetaan huolta terveydestämme

Seppo Korhonen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen päätös valita Mehiläinen suosikikseen maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämisessä, ei ole yllätys. Lahti on kuulunut jo aiemmin kahden terveysasemansa osalta ostosopimuksin Mehiläisen etupiiriin, kun taas muutamien naapurikuntien terveysasemilla on isännöinyt Terveystalo.

Ydinkysymys kuitenkin on, että nyt ollaan ajamassa julkiset peruspalvelut sataprosenttisesti alas ja perustamassa niiden hoitamiseen ”yhteisyritys”, jossa valtaa enemmistöosakkuudella pitää terveysjätti. Toinen kilpakumppani Terveystalo sen sanoi: ”Olemme yksityinen yritys, meillä on osakkeenomistajien rahat kiinni tässä. Me emme voi antaa määräysvaltaa julkiselle.” (Yle Lahti 29.1.2020).

Kumpikin ehdokaskandidaatti, Mehiläinen ja Terveystalo, ovat pörssiyhtiöitä. Terveystalon omistajat ovat kotimaisia sijoittajia, esimerkiksi vakuutusyhtiöitä. Mehiläisen takaa löytyy puolestaan suora kytkentä veroparatiisiyhtiöön. Sen suurin osakkeenomistaja 57 prosentin osuudella ovat Luxemburgissa päämajaansa pitävän CVC Capital Partnersin rahastot ja lisukkeena suomalaiset sijoittajat. Kuka uskoo, että Luxemburgissa kannetaan huolta hyvinvoinnistamme ja terveydestämme?

Tarkastellaanpa Mehiläisen kanssa mahdollisesti solmittavan sopimuksen yhtä kohtaa, joka tekee elokuun yhtymäkokouksessa osalliseksi kaikki jäsenkunnat, myös peruspalvelunsa itsenäisesti järjestäneet Heinolan ja Sysmän. Tämä on sopimuksen digi- ja ICT-osio, siis tietotekniikka, joka kattaisi yhtymän kaikki toiminnot, erikoissairaanhoidon mukaan lukien.

Sopimuksen mukaisesti Mehiläisen hallitsema yhteisyritys toisi nykyisen potilastietojärjestelmän päälle digi-alustan, johon sillä on kaikki omistus- ja immateriaalioikeudet. Tämän on kaiketi laskelmoitu tekevän yksityistämissopimuksen todennäköisen purkamisen vaikeaksi ja kalliiksi, sillä palasen poistaminen integroidusta tietojärjestelmästä jättäisi hyvinvointiyhtymälle potilastietojärjestelmän savuavat rauniot.

Alun perin yksityistämishanketta perusteltiin yhtymän taholta valtakunnallisen sote -uudistuksen viipymisellä. Kun maamme hallitus julkisti oman, nopealla aikataululla toteutettavan sote-uudistuksen, totesi yhtymän hankejohtaja sen liian vasemmistolaiseksi (Yle Areena 24.6.2020).

Samaa mieltä lienevät yhtymän hallituksessa istuvat demarit, keskustalaiset ja vihreät, koska ovat yksituumaisesti kokoomuksen kanssa murentamassa valtakunnallisesti rakennettavaa sote-uudistusta.

Kirjoittaja on kansalaisaktiivi ja Lahden kaupunginvaltuutettu (AsLa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 4. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 5. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 6. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 7. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 8. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 9. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 10. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 11. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 12. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 13. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 14. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä
 15. Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.