Lukijalta | Luxemburgissa tuskin kannetaan huolta terveydestämme

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen päätös valita Mehiläinen suosikikseen maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämisessä, ei ole yllätys. Lahti on kuulunut jo aiemmin kahden terveysasemansa osalta ostosopimuksin Mehiläisen etupiiriin, kun taas muutamien naapurikuntien terveysasemilla on isännöinyt Terveystalo.

Ydinkysymys kuitenkin on, että nyt ollaan ajamassa julkiset peruspalvelut sataprosenttisesti alas ja perustamassa niiden hoitamiseen ”yhteisyritys”, jossa valtaa enemmistöosakkuudella pitää terveysjätti. Toinen kilpakumppani Terveystalo sen sanoi: ”Olemme yksityinen yritys, meillä on osakkeenomistajien rahat kiinni tässä. Me emme voi antaa määräysvaltaa julkiselle.” (Yle Lahti 29.1.2020).

Kumpikin ehdokaskandidaatti, Mehiläinen ja Terveystalo, ovat pörssiyhtiöitä. Terveystalon omistajat ovat kotimaisia sijoittajia, esimerkiksi vakuutusyhtiöitä. Mehiläisen takaa löytyy puolestaan suora kytkentä veroparatiisiyhtiöön. Sen suurin osakkeenomistaja 57 prosentin osuudella ovat Luxemburgissa päämajaansa pitävän CVC Capital Partnersin rahastot ja lisukkeena suomalaiset sijoittajat. Kuka uskoo, että Luxemburgissa kannetaan huolta hyvinvoinnistamme ja terveydestämme?

Tarkastellaanpa Mehiläisen kanssa mahdollisesti solmittavan sopimuksen yhtä kohtaa, joka tekee elokuun yhtymäkokouksessa osalliseksi kaikki jäsenkunnat, myös peruspalvelunsa itsenäisesti järjestäneet Heinolan ja Sysmän. Tämä on sopimuksen digi- ja ICT-osio, siis tietotekniikka, joka kattaisi yhtymän kaikki toiminnot, erikoissairaanhoidon mukaan lukien.

Sopimuksen mukaisesti Mehiläisen hallitsema yhteisyritys toisi nykyisen potilastietojärjestelmän päälle digi-alustan, johon sillä on kaikki omistus- ja immateriaalioikeudet. Tämän on kaiketi laskelmoitu tekevän yksityistämissopimuksen todennäköisen purkamisen vaikeaksi ja kalliiksi, sillä palasen poistaminen integroidusta tietojärjestelmästä jättäisi hyvinvointiyhtymälle potilastietojärjestelmän savuavat rauniot.

Alun perin yksityistämishanketta perusteltiin yhtymän taholta valtakunnallisen sote -uudistuksen viipymisellä. Kun maamme hallitus julkisti oman, nopealla aikataululla toteutettavan sote-uudistuksen, totesi yhtymän hankejohtaja sen liian vasemmistolaiseksi (Yle Areena 24.6.2020).

Samaa mieltä lienevät yhtymän hallituksessa istuvat demarit, keskustalaiset ja vihreät, koska ovat yksituumaisesti kokoomuksen kanssa murentamassa valtakunnallisesti rakennettavaa sote-uudistusta.

Kirjoittaja on kansalaisaktiivi ja Lahden kaupunginvaltuutettu (AsLa).