Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen

Konserttitalon asuinosan rakennustyömaa on ollut pysähdyksissä jo viitisen vuotta. Mirja Hussain

Lahden keskustaa vuosikausia rumentanut konserttitalon asuinosa ei ole valmistumassa vielä hetkeen. Asuintorniin suunnitellun noin 60 asunnon rakentaminen keskeytyi jo viitisen vuotta sitten, eikä jatkoaikataulusta ole tietoa.

Lahden kaupungin rakennusvalvonnan tänä vuonna tekemässä tarkastuksessa keskeneräisistä asuinkerroksista löytyi kosteusvaurioita. (ESS 6.7.) Asuinosan rakennuslupa on umpeutumassa tänä vuonna. Rakennustöiden jatkamiseen kaupunki edellyttää uutta kaksiosaista rakennuslupaa, joista ensimmäisellä korjataan syntyneet vauriot ja toisella saatetaan varsinaiset rakennustyöt loppuun.

Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle

Uusi tilanne tuskin ainakaan vauhdittaa rakennustöiden jatkoa, joka uuden omistajan alaisuudessa on viivästynyt koko ajan. Vaikka virallisesti optimismia on edelleen ilmassa, ei Lahden asuntomarkkinoiden tilanne sekään varmasti helpota töiden loppuunsaattamista.

Konserttitalo on varoittava esimerkki siitä, miten asiat voivat mennä pieleen. Konserttitalon omistaneella Musiikkiopiston Omakotisäätiöllä ja edelleen Lahden kaupungilla oli vahva intressi luopua huonokuntoisesta konserttitalosta. Rakennukselle haettiin jopa purkulupaa, mutta lopulta se myytiin vuonna 2014 noin 1,6 miljoonalla eurolla Pasi Tinnilän ja Mika Lehdon kiinteistösijoitusyhtiöille Liberille ja Revestorille.

Ongelmat alkoivat varsin pian kauppojen jälkeen. Varsinainen konserttitalo-osa saatiin kunnostettua ja myytyä Ylen Eläkesäätiölle. Tiloissa on sittemmin kärsitty sisäilmaongelmista. Aktiivisinta toiminta on ollut oikeussaleissa, missä kiistoja on ratkottu useammassa oikeusjutussa.

Uusi omistaja rakennustyömaalle saatiin viime vuonna, kun turkulainen Olli Lakka osti asuintornin 1,9 miljoonalla eurolla.

Viranhaltijat ovat tilanteessa käytännössä voimattomia.

Vuonna 1954 valmistunut konserttitalo kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Sen kohtalosta olisi lahtelaisten päättäjien pitänyt aikanaan varmistua paremmin. Jälkiviisaasti voi arvioida, että kiusaus ottaa rahat ja juosta oli liian suuri.

Kun Lahden keskusta rakentuu Ranta-Kartanon myötä kohti Vesijärveä, rumentaa asuintornin luuranko maisemaa entistä pahemmin. Entisen linja-autoaseman takana ränsistyvä Kisapuisto ei tilannetta juuri tasapainota.

Valitettavasi viranhaltijat ovat tilanteessa käytännössä voimattomia. Mikäli rakentaminen ei etene, voi nykytilanne paikalla jatkua vuosikausia. Vähimmäistoimenpide voisi olla, että rakennustyömaa huputettaisiin riittävän tyylikkäällä ratkaisulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.