Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Armi Koponen

Kotihoidossa hoitajat taipuvat moneen. He asettavat usein asiakkaan voinnin ja toivomukset omansa edelle. Hoitajat ymmärtävät olevansa asiakasta varten, eikä päinvastoin.

Haluaisin kiinnittää asiakkaiden, omaisten ja työnjohdon huomion työn kuormittavuuteen asiakkaan pesutilanteissa. Miksi edelleen vaaditaan hoitajaa suorittamaan pesu saunassa? Nykyään lähes kaikilla asiakkailla on asialliset suihkutilat. Asiakas sekä usein myös omaiset toivovat saunotuksen.

Asiakkaalla on ilman muuta oikeus puhtauteen. Tämä toteutuisi myös suihkussa. Joskus asiakkaan omainen lämmittää saunan etukäteen. Jos jostain syystä hoitaja myöhästyy, sauna on sitä kuumempi. Joskus on vaadittu jopa pesemään löylypuolella.

Hoitajalla on vaatteiden lisäksi muoviessu, saappaat, nitriilikäsineet ja näin korona-aikana myös kasvomaski! Hiki virtaa molemmilta.

Hoitajalla ei ole mitään mahdollisuuksia käydä itse pesulla saunotuksen jälkeen. Näin kesäaikaan hän menee autoon ja laittaa ilmastoinnin päälle. Talvella hän ensin raappaa jäätyneen auton ikkunat, istuu kylmään autoon ja kiireellä seuraavaan paikkaan. Seurauksena on mahdollisesti sairastuminen.

Työn nykyinen hektisyys ei anna mitään mahdollisuuksia odotella ennen seuraavaa asiakastapaamista. Saunotus saattaa olla jopa ensimmäisenä iltavuoron aluksi. Varavaatteista huolimatta tilanne heijastuu pitkälle vuoroon.

Miksi hoitajaa edelleen vaaditaan suorittamaan pesu saunassa?

Jonkun mielestä tämä on ehkä pikku asia kokonaisuudessa, mutta enää ei olla tilanteessa, jossa olisi ammattitaitoisia hoitajia jonossa tulossa kotihoitoon. Eikö silloin olisi tärkeää kiinnittää huomio hoitajan työhyvinvointiin niin paljon kuin mahdollista?

Todennäköisesti hoitajamitoituksen toteutuessa lähihoitajia hakeutuu palvelutaloihin.

Työnjohto on tärkeässä roolissa mietittäessä asiakkaan ja hoitajan hyvinvointia. Olen joskus aikaisemmin ollut yhteyksissä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työsuojeluvaltuutettuun, mutta laihoin tuloksin. Uskallan panna tähän nimeni, koska mahdolliset kurinpitotoimet eivät enää saavuta minua. Kaikille hoitajille jaksamista tärkeässä työssänne.

Kirjoittaja on lähihoitaja (evp).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.