Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Armi Koponen

Kotihoidossa hoitajat taipuvat moneen. He asettavat usein asiakkaan voinnin ja toivomukset omansa edelle. Hoitajat ymmärtävät olevansa asiakasta varten, eikä päinvastoin.

Haluaisin kiinnittää asiakkaiden, omaisten ja työnjohdon huomion työn kuormittavuuteen asiakkaan pesutilanteissa. Miksi edelleen vaaditaan hoitajaa suorittamaan pesu saunassa? Nykyään lähes kaikilla asiakkailla on asialliset suihkutilat. Asiakas sekä usein myös omaiset toivovat saunotuksen.

Asiakkaalla on ilman muuta oikeus puhtauteen. Tämä toteutuisi myös suihkussa. Joskus asiakkaan omainen lämmittää saunan etukäteen. Jos jostain syystä hoitaja myöhästyy, sauna on sitä kuumempi. Joskus on vaadittu jopa pesemään löylypuolella.

Hoitajalla on vaatteiden lisäksi muoviessu, saappaat, nitriilikäsineet ja näin korona-aikana myös kasvomaski! Hiki virtaa molemmilta.

Hoitajalla ei ole mitään mahdollisuuksia käydä itse pesulla saunotuksen jälkeen. Näin kesäaikaan hän menee autoon ja laittaa ilmastoinnin päälle. Talvella hän ensin raappaa jäätyneen auton ikkunat, istuu kylmään autoon ja kiireellä seuraavaan paikkaan. Seurauksena on mahdollisesti sairastuminen.

Työn nykyinen hektisyys ei anna mitään mahdollisuuksia odotella ennen seuraavaa asiakastapaamista. Saunotus saattaa olla jopa ensimmäisenä iltavuoron aluksi. Varavaatteista huolimatta tilanne heijastuu pitkälle vuoroon.

Miksi hoitajaa edelleen vaaditaan suorittamaan pesu saunassa?

Jonkun mielestä tämä on ehkä pikku asia kokonaisuudessa, mutta enää ei olla tilanteessa, jossa olisi ammattitaitoisia hoitajia jonossa tulossa kotihoitoon. Eikö silloin olisi tärkeää kiinnittää huomio hoitajan työhyvinvointiin niin paljon kuin mahdollista?

Todennäköisesti hoitajamitoituksen toteutuessa lähihoitajia hakeutuu palvelutaloihin.

Työnjohto on tärkeässä roolissa mietittäessä asiakkaan ja hoitajan hyvinvointia. Olen joskus aikaisemmin ollut yhteyksissä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työsuojeluvaltuutettuun, mutta laihoin tuloksin. Uskallan panna tähän nimeni, koska mahdolliset kurinpitotoimet eivät enää saavuta minua. Kaikille hoitajille jaksamista tärkeässä työssänne.

Kirjoittaja on lähihoitaja (evp).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu