Pääkirjoitus: Turvallisuudesta vesillä on huolehdittava, kun liikkujamäärät kasvavat

Alkuvuoden aikana Suomessa on hukkunut yli 60 henkilöä. Antti Yrjönen

Koronakevään kerrotaan innostaneen suomalaisia liikkumaan luonnossa aivan uudella innolla. Ilmiö näkyy myös vesillä, joskaan ei ainoastaan myönteisesti.

Vesijärvellä vesiskoottereita eli vesijettejä on tänä kesänä näkynyt runsaasti. Myös ongelmat ovat lisääntyneet. Vesillä liikkumiseen pätee Suomessa sama kuin muuhun luonnossa liikkumiseen: Oikeudet ovat laajat, mutta liikkujan on tunnettava vastuunsa ja velvollisuutensa. Kokemattomien luonnossa liikkujien jäljiltä metsissä ongelmia on aiheuttanut esimerkiksi roskaaminen, Vesijärvellä vesijetit ovat muun muassa ajelleet kielletyillä alueilla ja aiheuttaen häiriötä.

Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi huviveneisiinkin päällikön, jonka vastuulla on muun muassa turvallisuudesta huolehtiminen. Samoin uusi tieliikennelaki toi vesille myös liikennevirhemaksut. Ei kenties olisi lainkaan hullumpi ajatus korostaa edelleen vesillä liikkumisen liikenteenomaisuutta. Jonkinlainen suppea perustutkinto moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen kuljettajille voisi hyvinkin olla paikallaan.

Kulunut vuosi on ollut vesillä hukkumistilastojenkin näkökulmasta synkkä. Tammi–toukokuussa hukkui Suomessa miltei kaksinkertainen määrä ihmisiä edellisvuoteen verrattuna. Helteinen kesäkuu synkensi tilannetta entisestään, kun kesäkuun aikana hukkui 18 ihmistä.

Myös Päijät-Hämeessä hukkuneita on vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ollut enemmän kuin viime vuonna. Tänä vuonna Päijät-Hämeessä on hukkunut tammi–kesäkuussa viisi henkilöä. Viime vuonna vastaavaan aikaan hukkuneita oli kaksi.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastojen mukaan alkuvuoden aikana on hukkunut nyt yhteensä 61 henkilöä. Viimeksi samalla ajanjaksolla hukkui enemmän ihmisiä vuonna 2014.

Vedestä puhuttaessa ei voi ohittaa uimataidon merkitystä.

Huomattavaa on, että kuluvan vuoden hukkumistilastoissa korostuu erityisesti jäihin hukkuminen. Talvella jäihin hukkui peräti 15 henkilöä enemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan vesiliikenteessä hukkumistapauksia on toistaiseksi ollut viimevuotista vähemmän.

Kaikkeen vesillä liikkumiseen pätevät samat lainalaisuudet. Varusteiden pitää olla kunnossa ja liikkumisen taitojen tasolla. Ennen kaikkea järki tulisi pitää mukana. Vesiliikenteeseen alkoholi sopii yhtä huonosti kuin teille.

Vedestä puhuttaessa ei voi ohittaa uimataidon merkitystä. Varhain opitut ja säännöllisesti ylläpidetyt vesitaidot ennaltaehkäisevät veteen liittyviä tapaturmia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut