Lukijalta: LUT-yliopisto ja kehätien valmistuminen luovat edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiseen

Antti Iso-Sipilä

Ekonomi Kalevi Mäkelä esitti 26.6. tässä lehdessä havaintojaan 1990-luvun taloustaantuman hoidosta Lahdessa. Mäkelä aliarvioi kirjoituksessaan kaupungin elinkeino- ja työllisyyspoliittisia toimenpiteitä tilanteessa, jossa muun muassa idänkauppa romahti ja pankkikriisi sai aikaan konkurssiaallon.

Lahden työttömyysaste kohosi nopeasti 28 prosenttiin ja niin sanottu huoltosuhde lähestyi kahta. Ajat olivat ankeat ja työttömille yrityksen perustajille tarkoitetun starttirahan kysyntä nousi huippuunsa.

Mäkelän kirjoituksesta saa sen kuvan, että Lahden elinkeinopoliittiset ponnistelut olisivat keskittyneet lähinnä tontti- ja kaavoitusasioihin sekä markkinointiin. Erikoinen on Mäkelän näkemys ensisijaisesti työttömien hyvinvoinnista huolehtimisesta ja umpipolitisoituneista henkilöstörekrytoinneista.

Mäkelän tarina Nokian tuotekehityskeskuksen sijoittumisen torppaamisesta on täyttä puppua. Kaupunginjohtaja Seppo Välisalon johdolla Nokiaa yritettiin tosissaan saada Lahteen, mutta Jyväskylä yliopistoineen veti pidemmän korren.

Kaupunki myös haki ja pääsi nopeasti valtion erityistukialueeksi vuosina 1994-96, mikä merkitsi parempia investointi- ja kehittäistukia alueen yrityksille. Kaupunginhallitus perusti rakennemuutostoimikunnan, joka valmisteli toimenpideohjelman elinkeinoelmän kehittämiseksi.

1990-luvun rakennemuutoskauden markkinointiteema ”Nyt kannattaa investoida Lahteen” on kaupungin kehittämisen kannalta erittäin ajankohtainen. Eteläinen kehätie valmistuu tämän vuoden lopulla. Viimeistään tämän jälkeen Lahden hyvän logistisen sijainnin ei pitäisi olla kenellekään pelkkä myytti.

Viimeistään tämän jälkeen Lahden hyvän logistisen sijainnin ei pitäisi olla kenellekään pelkkä myytti.

Ohitustien ja kehätien risteysalueelle Kujala-Pippoon muodostuu yksi Suomen vetovoimaisimmista teollisuus- ja logistiikka-alueista. Tässä koronan jälkeen rajusti heikentyneessä työllisyystilanteessa Lahti tarvitsee uusia yritysinvestointeja ja työpaikkoja. Tuntuukin oudolta, että Kujalan infrastruktuurin toteutuksen rahoitus ja Lahden keskustan kehittämissuunnitelmat on laitettu vaihtoehdoiksi teknisen toimialan investointien rahoituskeskusteluissa.

Kehätien avauksen markkinointisuunnitelmia toivottavasti valmistellaan täyttä häkää elinkeinomarkkinoinnista vastaavissa organisaatioissa. Huolestuttavan hiljaista on kyllä ollut tällä rintamalla.

Lahti on nyt virallinen yliopistokaupunki, mutta yliopiston markkinointi on ollut vielä melko aneemista. Lähinnä kaupunginjohtaja Pekka Timonen on ansiokkaasti julkisuudessa markkinoinnut Lahtea yliopistokaupunkina.

On nähty monta kertaa, että yritykset mielellään valitsevat tasavertaisista sijoittumispaikoista sen, jossa sijaitsee yliopisto. LUT-yliopiston markkinoinnin voisi aloittaa esimerkiksi siten, että Lahti ostaa moottoritien ja tulevan kehätien jättitauluista mainostilaa yliopiston markkinointiin, kuten yliopiston rehtori on esittänyt.

Lahden strategia 2030 linjaa kaupungin yrityksiä kuuntelevaksi. Päätöksenteon yrityslähtöisyys onkin elinkeinopolitiikan tärkein osa-alue.

Tuoreimmassa yritysilmapiiritutkimuksessa Lahti oli noussut suurten kaupunkien joukossa kymppisijalle, joten yrityksiä on kuunneltu. Kaavoituksen tehostaminen, valitusprosessien ennaltaehkäisy ja runsaan 7 000 yrityksen nykyistä parempi huomioiminen kaupungin hankinnoissa voisivat johtaa reippaaseen nousuun kuntaranking-listalla.

Kirjoittaja on HTM.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti skootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.