Lukijalta: Haitallinen vieraslaji ja suojeltu tulokaslaji

Terttu Pihlava

Nyt on saatu aikaan päätös, että kaikista pihoista pitää poistaa kurttulehtiruusu kahden vuoden kuluttua. Kun leikkaa versot pois, niin muutamassa vuodessa juuristo näivettyy.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten lakia valvotaan, tulevatko tarkastajat, jotka kiertävät kuntien kaikki pihat. Entä mikä on sanktio, jos näitä haitallisia ruusuja löytyy? Noin kymmenen vuotta sitten siirsin Mustialanruusun uuteen paikkaan. Joka vuosi olen entisen paikan ympäriltä vetänyt versoja pois. Tuoksuvadelman siirrosta on vähän pidempi aika, edelleen niitä versoja tulee. Juuristot voivat hyvin.

Toinen hävitettävä on lupiini. Kun ostin mökin yli 40 vuotta sitten, pihassa kasvoi lupiineja. Se oli mielestäni aution paikan leima, joten aloitin niiden hävittämisen. Sen jälkeen ei ole yksikään lupiini kukkinut, mutta viereisessä nurmikossa, mitä en ole vuosiin edes kääntänyt, on taas yksi lupiini alkanut kasvaa.

Eiköhän noilla tienpenkoilla ole sadan vuoden siemenpankki, eikä se paljon auta, jos nyt siemenet poistetaan. Lupiineja kylvettiin moottoritien rampeille, kun ne sitoivat soraa ja kasvoivat karussa maassa. Siitä ne ovat levinneet maanteiden varsille leikkuun ja aurauksen myötä.

Meitä vain syyllistetään, että lupiini on pihoista levinnyt. Nämä ovat vieraslajeja, eivät kuuluu suomalaiseen luontoon. Eikös syytteeseen pitäisi laittaa ne tahot, jotka ovat näitä haitallisia kasveja ja siemeniä tuoneet maahan ja myyneet?

Valkoposkihanhet ovat tulleet tänne ihan itse, joten ne ovat tulokaslajeja ja suojeltavia. Niitä ei saa mitenkään häiritä, tappamisesta puhumattakaan. Ne tuhoavat tuhansia hehtaareja viljelyksiä. Niistä toki maksetaan katokorvaukset, mutta tehdäänkö niistä korvausrahoista meille leipää?

Niistä toki maksetaan katokorvaukset, mutta tehdäänkö niistä korvausrahoista meille leipää?

Hanhet sotkevat uimarannat, sitten vain uintikielto. Nyt viimeisenä tietona, että hyökkäävät pyöräilijöiden päälle Pikku-Vesijärven pyöräilytiellä. Siinä pitää kieltää pyöräily! Voi kyllä soittaa poliisille, mutta eikös silloin voisi saada syytteen lintujen häirinnästä?

Tilanteen tekee omituiseksi se, että kukaan ei uskalla kertoa hyökkäyksistä omalla nimellään. Muissa Euroopan maissa hanhia saa hävittää, mutta ei meillä.

Hollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu