Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Iiris Hämäläinen

Muutama pelastusrengas olisi todellakin tarvittu. Olin kesätöissä Koivistoisen Mansikkatilalla, jossa toiminta tuntui häilyvän ainakin oikeudenmukaisuuden ja asiallisuuden rajamailla. Ehkä välillä Ukrainankin rajan puolella.

Aloituspäivä siirtyi siirtymistään koko ajan myöhemmäksi ollen lopulta yli kaksi viikkoa myöhässä kirjallisesti sovitusta. Monet työntekijät alkoivat tulla kärsimättömiksi ja ymmärrys kausitöiden epävakaasta luonteesta muuttua kysymykseksi työnantajan avoimuudesta.

Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys

Samassa yhteydessä työnantaja allekirjoitutti kokonaan uuden työsopimuksen sekä irtisanoi jo rekrytoituja työntekijöitä ennen töiden alkua, syynä kuulemma ministeriöstä tulleet kausityöntekijöitä koskevat rajoitukset. Osa heistä kuitenkin palkattiin takaisin, osaa ei.

Johdonmukaisuuden puute herätti kysymyksen työnantajan epävarmuudesta ulkomailta saapuvasta kausityövoimasta: pääsevätkö ulkomaalaiset työntekijät sittenkin töihin? Pelkona ja ehkä jopa hetkellisenä tuloksenakin on saattanut olla tuplapalkkauksen vaara.

Epävakaan alun jälkeen fiilis oli lähes epätodellinen töiden vihdoin alkaessa. Jes, noin kuukauden ajaksi pystyisi huokaisemaan helpotuksesta. Huokaus jäi kuitenkin varsin lyhyeksi, mikä selkeni meille neljännen työpäivän jälkeen saamastamme viestistä: “Sadonvalmistelutyöt loppuvat ensi viikon keskiviikkona.”

Työpäiviä tulisi arvioidun kuukauden sijasta siis nyt vain kahdeksan. Työnantajan sanoja lainaten “- - - töiden kulku on ollut erittäin nopeaa, mikä aikaistaa istutustöiden loppua”. Siis Koivistoisen mansikkapaikka (vuodesta 1935 lähtien) ei pysty 85 vuoden toiminnalla ja viljelijöiden työkokemuksella arvioimaan, kuinka kauan menee x-määrän taimien istutukseen y-kokoisella alueella z-määrällä ihmisiä?

Se, ettei taimia “ole aikaisemmin saatu maahan näin nopealla aikataululla” kuulostaa jopa hupaisalta etenkin meidän suomalaisten ollessa yli puolet hitaampia kuin pelloilla aikaisempina vuosina työskennelleet ukrainalaiset.

Minulle ja monelle muulle töiden aikaistunut päättyminen tarkoitti usean viikon palkan menettämistä sekä epävarmuutta loppukesän kulusta.

Selittelyn maku oli varsin vahva, eikä ainakaan oma usko ja ymmärrys riitä alkuunkaan. Sattuiko vain sopivasti, että Viron hallituksen päättämä matkustusoikeus julkaistiin tänä samaisena päivänä, 28.5.? Oli miten oli, oletetun palkan ja hyvän työkokemuksen sijasta käteen jäi huijattu ja epäkunnioitettu olo, muutama turhautunut kyynel ja yksi lannistunut, uudelleen kohotettava pää.

Minulle ja monelle muulle töiden aikaistunut päättyminen tarkoitti usean viikon paljon odotetun palkan menettämistä sekä yllättävää epävarmuutta loppukesän kulusta ja kesätyöpaikasta. Koivistoisen Mansikkapaikka vei epämääräisellä toiminnallaan usean nuoren mahdollisuuden toiseen työhön, joka olisi voinut kahdeksan päivän sijasta olla koko kesän mittainen.

Työnantaja ei toiminnallaan osoittanut kunnioitusta oikeuksiamme, saati itse tekemäänsä määräaikaista sopimusta kohtaan. Kiitoksen Koivistoiselle annan kuitenkin siitä, että sinisilmäisyyteni sai täysin uusia sävyjä, joiden avulla osaan tulevaisuudessa arvioida vastaavanlaisia tilanteita paremmin.

Ymmärrän, että muutokset ja epävarmuus ovat maatilayrittäjän korona-arkea. Tilanteen johdosta maatilayrittäjät ovat toivoneet ja maamme hallituskin kannustanut suomalaisia joukolla tiloille apuun. Ylpeänä vastasin tähän haasteeseen, mutta pettymyksekseni joudun toteamaan, että sanat ja teot eivät vastaa toisiaan.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö suomalaiset suostuisi tekemään maatilatyötä, vaan ilmeisesti siitä, mistä työnantajat nopeimmat ja halvimmat työntekijänsä saavat. Itse näin 50 ahkeraa suomalaista istuttamassa taimea toisensa jälkeen iloisena ja tyytyväisenä saamastaan mahdollisuudesta tehdä töitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 4. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 7. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 8. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 9. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 10. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 11. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 12. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 13. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 14. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita asuntolainoihin – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 15. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.