Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Muutama pelastusrengas olisi todellakin tarvittu. Olin kesätöissä Koivistoisen Mansikkatilalla, jossa toiminta tuntui häilyvän ainakin oikeudenmukaisuuden ja asiallisuuden rajamailla. Ehkä välillä Ukrainankin rajan puolella.

Aloituspäivä siirtyi siirtymistään koko ajan myöhemmäksi ollen lopulta yli kaksi viikkoa myöhässä kirjallisesti sovitusta. Monet työntekijät alkoivat tulla kärsimättömiksi ja ymmärrys kausitöiden epävakaasta luonteesta muuttua kysymykseksi työnantajan avoimuudesta.

Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys

Samassa yhteydessä työnantaja allekirjoitutti kokonaan uuden työsopimuksen sekä irtisanoi jo rekrytoituja työntekijöitä ennen töiden alkua, syynä kuulemma ministeriöstä tulleet kausityöntekijöitä koskevat rajoitukset. Osa heistä kuitenkin palkattiin takaisin, osaa ei.

Johdonmukaisuuden puute herätti kysymyksen työnantajan epävarmuudesta ulkomailta saapuvasta kausityövoimasta: pääsevätkö ulkomaalaiset työntekijät sittenkin töihin? Pelkona ja ehkä jopa hetkellisenä tuloksenakin on saattanut olla tuplapalkkauksen vaara.

Epävakaan alun jälkeen fiilis oli lähes epätodellinen töiden vihdoin alkaessa. Jes, noin kuukauden ajaksi pystyisi huokaisemaan helpotuksesta. Huokaus jäi kuitenkin varsin lyhyeksi, mikä selkeni meille neljännen työpäivän jälkeen saamastamme viestistä: “Sadonvalmistelutyöt loppuvat ensi viikon keskiviikkona.”

Työpäiviä tulisi arvioidun kuukauden sijasta siis nyt vain kahdeksan. Työnantajan sanoja lainaten “- - - töiden kulku on ollut erittäin nopeaa, mikä aikaistaa istutustöiden loppua”. Siis Koivistoisen mansikkapaikka (vuodesta 1935 lähtien) ei pysty 85 vuoden toiminnalla ja viljelijöiden työkokemuksella arvioimaan, kuinka kauan menee x-määrän taimien istutukseen y-kokoisella alueella z-määrällä ihmisiä?

Se, ettei taimia “ole aikaisemmin saatu maahan näin nopealla aikataululla” kuulostaa jopa hupaisalta etenkin meidän suomalaisten ollessa yli puolet hitaampia kuin pelloilla aikaisempina vuosina työskennelleet ukrainalaiset.

Minulle ja monelle muulle töiden aikaistunut päättyminen tarkoitti usean viikon palkan menettämistä sekä epävarmuutta loppukesän kulusta.

Selittelyn maku oli varsin vahva, eikä ainakaan oma usko ja ymmärrys riitä alkuunkaan. Sattuiko vain sopivasti, että Viron hallituksen päättämä matkustusoikeus julkaistiin tänä samaisena päivänä, 28.5.? Oli miten oli, oletetun palkan ja hyvän työkokemuksen sijasta käteen jäi huijattu ja epäkunnioitettu olo, muutama turhautunut kyynel ja yksi lannistunut, uudelleen kohotettava pää.

Minulle ja monelle muulle töiden aikaistunut päättyminen tarkoitti usean viikon paljon odotetun palkan menettämistä sekä yllättävää epävarmuutta loppukesän kulusta ja kesätyöpaikasta. Koivistoisen Mansikkapaikka vei epämääräisellä toiminnallaan usean nuoren mahdollisuuden toiseen työhön, joka olisi voinut kahdeksan päivän sijasta olla koko kesän mittainen.

Työnantaja ei toiminnallaan osoittanut kunnioitusta oikeuksiamme, saati itse tekemäänsä määräaikaista sopimusta kohtaan. Kiitoksen Koivistoiselle annan kuitenkin siitä, että sinisilmäisyyteni sai täysin uusia sävyjä, joiden avulla osaan tulevaisuudessa arvioida vastaavanlaisia tilanteita paremmin.

Ymmärrän, että muutokset ja epävarmuus ovat maatilayrittäjän korona-arkea. Tilanteen johdosta maatilayrittäjät ovat toivoneet ja maamme hallituskin kannustanut suomalaisia joukolla tiloille apuun. Ylpeänä vastasin tähän haasteeseen, mutta pettymyksekseni joudun toteamaan, että sanat ja teot eivät vastaa toisiaan.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö suomalaiset suostuisi tekemään maatilatyötä, vaan ilmeisesti siitä, mistä työnantajat nopeimmat ja halvimmat työntekijänsä saavat. Itse näin 50 ahkeraa suomalaista istuttamassa taimea toisensa jälkeen iloisena ja tyytyväisenä saamastaan mahdollisuudesta tehdä töitä.