Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan

Juuso Koskinen

Elämä on pitkälti odottamista. Toisaalta sitä odottaa arkisia asioita, kuten liikennevalojen vaihtumista, illallisen kypsymistä sekä suosikkisarjan seuraavaa jaksoa. Yhtälailla odotamme myös kouluun pääsyä, esikoisen syntymää, unelmien talon valmistumista tai muita elämää mullistavia asioita.

Odottaminen vaihtelee sekunneista vuosikymmeniin ja merkityksettömistä asioista arvokkaisiin. Poikkeusolojen jälkeen odotettavaa onkin riittänyt.

Yksi on odottanut terassien ja tanssilavojen aukeamista, toinen taas ulkomaanmatkailua ja urheilusarjojen paluuta. Päivässä ehtii odottaa jo paljon, vuosien saatossa vielä enemmän.

Luoteis-Englannin Merseysidella kollektiivista odotusta päästiin harjoittamaan peräti kolmen vuosikymmenen ajan. Keväällä siitä uskalsi jo varovasti kuiskailla, mutta hengitystä on pidätelty viimeiseen saakka.

Vapauttava pillinvihellys kajahti ilmoille viime viikolla, kun jalkapalloseura Liverpool FC varmisti Englannin Valioliigan mestaruuden kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Liverpool nappasi Valioliigan mestaruuden 30 vuoden jälkeen – sinettinä Chelsean kotivoitto Manchester Citystä

Takaa-ajaja Manchester City kompuroi Chelsean vieraana Lontoossa, jolloin piste-ero piikkipaikkaan kasvoi kiinni kuromattomaksi. Kuului monta sihahdusta ja punanuttujen fanit pystyivät taas hengittämään normaalisti.

Pandemia ja ilmassa leijunut kauden mitätöimisen mahdollisuus uhkasi jo talloa Poolin mestaruushaaveet jalkoihinsa. Sarjaa päästiin kuitenkin jatkamaan kesäkuussa tyhjille katsomoille, eikä seuran hurja tahti ole osoittanut hiipumisen merkkejä.

Urheilu pitää sisällään niin valtaisia tunnelatauksia, että terve järki uhkaa välillä tipahtaa pois kyydistä. Liverpoolissa kokoontumisrajoitukset ja turvavälit unohtuivat siinä silmänräpäyksessä, kun mestaruus varmistui ja onnesta kyynelehtivät ihmiset säntäsivät kadulle halaamaan toisiaan.

Vaikka useat ymmärsivät juhlia turvallisesti, tuhannet intohimoiset liverpoolilaiset vyöryivät seuran kotipyhätön Anfieldin edustalle soihtujaan heilutellen. Kaupungin pormestari Joe Andersonin lupaukset virallisen mestaruusparaatin järjestämisestä turvallisissa olosuhteissa tilanteen sen salliessa kaikuivat lievästi sanoen kuuroille korville.

Kolmekymmentä vuotta on pitkä aika odottaa ja fanien reaktio oli ymmärrettävä, joskaan ei hyväksyttävä. Liverpoolissa jaksettiin odottaa kolme vuosikymmentä, mutta mitta tuli täyteen kohtalokkaalla hetkellä, kun alue edelleen kamppailee viruksen selättämiseksi.

"Hän on ollut fantastinen" – Liverpoolin 30 vuoden piinan päättyminen henkilöityy saksalaisvalmentaja Jürgen Kloppiin

Syyttävän sormen heiluttelu on tietysti helppoa niin pitkään, kun tilanne kolahtaa omalle kontolle.

Kuvitellaan, että Suomi ei olisi voittanut viime vuonna jääkiekon MM-kisoja. Jos turnaus olisi tänä keväänä kyetty pelaamaan poikkeusoloissa, luulenpa, että mestaruuden sattuessa Lanu Spa olisi jälleen vaahdotettu ja Mantan altaalla olisi pulikoitu härskisti rajoituksista piittaamatta edelliskevään tapaan.

Odottaminen on elämän suola, joka saa monet asiat maistumaan makeammilta. Nyt kun kotimainen Veikkausliiga starttasi pitkän odotuksen jälkeen eilen, loppukesä kuluukin FC Lahden ensimmäisen mestaruuden odottamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.