Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan

Elämä on pitkälti odottamista. Toisaalta sitä odottaa arkisia asioita, kuten liikennevalojen vaihtumista, illallisen kypsymistä sekä suosikkisarjan seuraavaa jaksoa. Yhtälailla odotamme myös kouluun pääsyä, esikoisen syntymää, unelmien talon valmistumista tai muita elämää mullistavia asioita.

Odottaminen vaihtelee sekunneista vuosikymmeniin ja merkityksettömistä asioista arvokkaisiin. Poikkeusolojen jälkeen odotettavaa onkin riittänyt.

Yksi on odottanut terassien ja tanssilavojen aukeamista, toinen taas ulkomaanmatkailua ja urheilusarjojen paluuta. Päivässä ehtii odottaa jo paljon, vuosien saatossa vielä enemmän.

Luoteis-Englannin Merseysidella kollektiivista odotusta päästiin harjoittamaan peräti kolmen vuosikymmenen ajan. Keväällä siitä uskalsi jo varovasti kuiskailla, mutta hengitystä on pidätelty viimeiseen saakka.

Vapauttava pillinvihellys kajahti ilmoille viime viikolla, kun jalkapalloseura Liverpool FC varmisti Englannin Valioliigan mestaruuden kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Liverpool nappasi Valioliigan mestaruuden 30 vuoden jälkeen – sinettinä Chelsean kotivoitto Manchester Citystä

Takaa-ajaja Manchester City kompuroi Chelsean vieraana Lontoossa, jolloin piste-ero piikkipaikkaan kasvoi kiinni kuromattomaksi. Kuului monta sihahdusta ja punanuttujen fanit pystyivät taas hengittämään normaalisti.

Pandemia ja ilmassa leijunut kauden mitätöimisen mahdollisuus uhkasi jo talloa Poolin mestaruushaaveet jalkoihinsa. Sarjaa päästiin kuitenkin jatkamaan kesäkuussa tyhjille katsomoille, eikä seuran hurja tahti ole osoittanut hiipumisen merkkejä.

Urheilu pitää sisällään niin valtaisia tunnelatauksia, että terve järki uhkaa välillä tipahtaa pois kyydistä. Liverpoolissa kokoontumisrajoitukset ja turvavälit unohtuivat siinä silmänräpäyksessä, kun mestaruus varmistui ja onnesta kyynelehtivät ihmiset säntäsivät kadulle halaamaan toisiaan.

Vaikka useat ymmärsivät juhlia turvallisesti, tuhannet intohimoiset liverpoolilaiset vyöryivät seuran kotipyhätön Anfieldin edustalle soihtujaan heilutellen. Kaupungin pormestari Joe Andersonin lupaukset virallisen mestaruusparaatin järjestämisestä turvallisissa olosuhteissa tilanteen sen salliessa kaikuivat lievästi sanoen kuuroille korville.

Kolmekymmentä vuotta on pitkä aika odottaa ja fanien reaktio oli ymmärrettävä, joskaan ei hyväksyttävä. Liverpoolissa jaksettiin odottaa kolme vuosikymmentä, mutta mitta tuli täyteen kohtalokkaalla hetkellä, kun alue edelleen kamppailee viruksen selättämiseksi.

"Hän on ollut fantastinen" – Liverpoolin 30 vuoden piinan päättyminen henkilöityy saksalaisvalmentaja Jürgen Kloppiin

Syyttävän sormen heiluttelu on tietysti helppoa niin pitkään, kun tilanne kolahtaa omalle kontolle.

Kuvitellaan, että Suomi ei olisi voittanut viime vuonna jääkiekon MM-kisoja. Jos turnaus olisi tänä keväänä kyetty pelaamaan poikkeusoloissa, luulenpa, että mestaruuden sattuessa Lanu Spa olisi jälleen vaahdotettu ja Mantan altaalla olisi pulikoitu härskisti rajoituksista piittaamatta edelliskevään tapaan.

Odottaminen on elämän suola, joka saa monet asiat maistumaan makeammilta. Nyt kun kotimainen Veikkausliiga starttasi pitkän odotuksen jälkeen eilen, loppukesä kuluukin FC Lahden ensimmäisen mestaruuden odottamisessa.