Pääkirjoitus: Rasismi on kansainvälistyvässä Suomessa vakava ongelma

Rasismia vastaan on tänä kesänä osoitettu mieltä myös eri puolilla Suomea. Tuire Punkki

Moni suomalainen pitää rasismia Suomessa merkittävänä ongelmana. Uutissuomalaisen teettämässä kyselyssä hieman yli puolet vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämästä ”Rasismi on mielestäni merkittävä ongelma Suomessa”. Laajimmin väitteen kanssa samaa mieltä olivat nuorimmat ja vanhimmat vastaajat. Naiset pitävät selvästi miehiä useammin rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa.

Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri

Kyselyn tulosta voi pitää merkittävänä kahdella tapaa. Toisaalta yli puolet suomalaisista tunnistaa, että rasismi on merkittävä ongelma. Toisaalta vastaukset kertovat siitä, että asiat eivät Suomessa ole kunnossa.

Varsinkaan jälkimmäisessä mielessä kyselyn tulos ei pitäisi olla yllätys. Esimerkiksi parin vuoden takaisessa EU:n tutkimuksessa tummaihoiset afrikkalaistaustaiset henkilöt pitivät Suomea tutkituista maista rasistisimpana. Suomen vastaajista miltei kaksi kolmesta koki joutuneensa rasistisen häirinnän kohteeksi.

Uutissuomalaisen kyselyssä ei selvitetty vastaajan etnistä taustaa. Vastauksissa heijastuu se, miten rasismi koskettaa vastaajan omaa elämää. Kyselyssä rasismia pitivät merkittävänä ongelmana muita useammin esimerkiksi Helsingissä ja Uudellamaalla asuvat vastaajat. Alueella asuu muuta maata enemmän ryhmiä, jotka saattavat arjessaan kohdata rasismia.

Pakolaiskriisi antoi sytykkeitä etniseen erotteluun.

Rasismi tarkoittaa ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, äidinkielen tai uskonnon perusteella. Suomessa kaikenlainen syrjintä on lailla kielletty. Lisäksi Suomea velvoittavat useat kansainväliset sopimukset.

On valitettavaa, että rasismi on Suomessa edelleen liian yleinen ongelma. Tilanteen paranemisen sijaan näkyvissä on pikemminkin päinvastaista kehitystä. Maahanmuuttokriittisyys on yleistä ja rajua erityisesti verkossa. Tutkijoiden mukaan maahanmuuttokritiikki lähenee rasismia, jos keskustelussa keskitytään ainoastaan maahanmuuton uhkakuviin, käytetään negatiivisia yleistyksiä ja esitetään epäkunnioittavia kommentteja.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi antoi sytykkeitä etniseen erotteluun perustuvalle nationalismille. Tämä näkyy vastauksissa, kun niitä tarkastellaan puoluetaustan mukaan. Maahanmuuton vastustamista tärkeimpänä teemanaan pitävien perussuomalaisten kannattajista miltei puolet eli 47 prosenttia on täysin eri mieltä väitteestä, että rasismi olisi Suomessa merkittävä ongelma.

Rasismia voidaan onneksi vastustaa yksinkertaisillakin keinoilla. Arjessa rasismi saattaa estää esimerkiksi työpaikan saannin tai työhaastatteluun pääsyn. Asiassa auttaisi anonyymi työnhaku, jonka soisi edelleen yleistyvän. Anonyymi työnhaku ehkäisee osaltaan myös ikään perustuvaa syrjintää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.