Lukijalta: Jätelain uudistus edistää kiertotaloutta

Eira Rosberg29Päijät-Hämeen29jätelautakunnan vara-pj

Päijät-Hämeen yrittäjät ry ja Päijät-Hämeen kiinteistöliitto muiden muassa ottavat kantaa jätelain uudistukseen liittyvään jätteiden kuljetusmuotoon: kunnan tai kunnan jäteyhtiön kilpailutus vai jokaisen kiinteistön omistajan itse hankkima jätteen nouto ja kuljetus.

Kuljetusmuoto on vain yksi osa uudistusta. Toinen ja itseasiassa tärkein osa lakiuudistusta on se, että tässä tavoitellaan kierrätysasteen merkittävää nostoa eli kiertotalouden konkreettista edistämistä.

Valitettavasti käytännössä Päijät-Hämeessä on paljon jätehuoltoon liittymättömiä kiinteistöjä. Nämä liittymättömät ovat paitsi vapaamatkustajia, myös tekevät mahdottomaksi kierrätystavoitteen saavuttamisen.

Lisäksi viranomaisen, jonka kuuluu olla perillä kaikesta jätteestä ja sen määränpäistä, on vaikeampaa seurata jätevirtoja ja että kaikki tulee oikein toimitettua kierrätykseen. Jätepisteet ovat kallis ja roskaantuva tapa järjestää jätehuolto ja niitä pyritään vähentämään.

Alueperusteisessa eli kunnan tai kunnan jäteyhtiön tekemässä jätteen kuljetuksen kilpailutuksessa kaikki alueen kiinteistöt kuuluvat jätehuollon piiriin ja vapaamatkustaminen käy vaikeammaksi. Jätteen haun voi tietenkin keskeyttää kuten tähänkin asti esimerkiksi kesä- tai talviasunnolla asumisen takia.

Kilpailutetun alueen on vain järkevää olla pienempi kuin koko kunta, joten yrittäjien pelkäämä valtava keskittyminen tai aluetuntemuksen väheneminen voidaan välttää. Lisäksi kunta tai kunnan jäteyhtiö voivat vaatia esimerkiksi uusiutuvalla polttoaineella toimivia kuljetusautoja, jotka eivät ole yleistyneet kiinteistön omistajien itse kilpailuttamista kuljetuksissa. Samoin laatukriteerit ja palaute voidaan ottaa huomioon, jolloin aluetuntemuksesta on hyötyä.

Lisäksi kunta tai kunnan jäteyhtiö voivat vaatia esimerkiksi uusiutuvalla polttoaineella toimivia kuljetusautoja, jotka eivät ole yleistyneet kiinteistön omistajien itse kilpailuttamista kuljetuksissa.

Muiden maakuntien kokemuksen mukaan alueperusteinen kilpailuttaminen tulee asukkaalle edullisemmaksi, kuin jos jokainen kiinteistön omistaja yksin kilpailuttaa omat astiansa – mikä onkin varsin järkeenkäypää.

Lisäksi liittyviä saadaan lisää, joten maksujen noston paineita saadaan vähennettyä. Lisäksi vältytään usean kuljetusfirman rekkarallilta samoilla kaduilla.

Kaikkiaan kun kierrätysastetta pyritään nostamaan ja mukaan tulee uusia kiinteistöjä, lisää jätettä sekä uusia kerättäviä jätejakeita (haastavat biojäte ja tekstiilit), töitä riittää kaikille nykyisille ja todennäköisesti myös uusille jätteen kuljettajille ja kierrättäjille.

Muutos voi tietenkin olla uhka asemansa vakiinnuttaneille jätteen kuljettajille, jos ne eivät halua uudistua.

Lobbauksessa viljelty perustelu pienten yrittäjien aseman vaikeuttamisesta ei ole kovin hyvä perustelu: paremmat mahdollisuudet pienemmillä paikallisilla yrityksillä on alueperusteisissa kilpailutuksissa kuin siellä täällä olevissa kiinteistöjen kuljetuksissa, joissa isot pystyvät tarjoamaan edullisempaa.

Toivon, että yrittäjien edustajat ja myös vakiintuneiden linjausten edustajat katsoisivat kokonaisuutta ja näkisivät jätelain uudistuksessa kehitys - ja laajenemismahdollisuuden, eivätkä jumittuisi kuljetusjärjestelmäkysymykseen jo hieman vanhentuneine perusteluineen.

Kiertotalous on tulevaisuus ja koska nykymeno a) ei toimi eikä b) ole kestävällä tolalla, asioita pitää alkaa tehdä erilailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.