Lukijalta: Ehdotan Nobelin palkintoa Ruotsin valtionepidemiologi Tegnellille

P. Antti Manninen

Ruotsi ja Tegnell on jätetty yksin ja jopa äärimmäisyyksiin hyljeksitty Pohjoismaissa, Euroopassa ja ympäri maailmaa. Tegnell, joka on ebolan hoitoon/estoon joutunut, tietää varmaan, millainen viruspohjainen tauti voi olla pahimmillaan.

Tegnell näyttää osaavan myös panna nykyisenkin koronaepidemian oikeaan vakavuusluokkaan. Eli että kysymys on tavallista vakavammasta kausi-influenssasta – ehkä paljonkin ja erityisesti vanhuksia tappavammasta, muttei ebolan, ruton tai sellaisten kaltaisesta.

Suomessa ja maailmallakaan eivät vanhukset ja hoitolaitoksissa olevat ole pyytäneet, että heidät eristettäisiin ystävistä ja sukulaisista kuukasien ajaksi, ehkä heidän viimeisille hetkilleen.

Tärkeintä olisi saada totuudenmukainen kuva koronaan kuolleiden ihmisten taustasta eli kunkin iästä vuodesta vuoteen, terveydestä ja sairauksista ja niin edelleen. Eli siitä, onko koko maailman kattava suojausjärjestelmä rakennettu pitämään hengissä niitä, joiden elinaika on kuitenkin lähellä loppumistaan. Mitään tilastoa ei myöskään ole näkynyt siitä, mitä viimeisiä vuosiaan hoitokodeissa ja sairaaloissa viruvat vanhukset ajattelevat eristämisestään.

Hyvä esimerkki minua vanhemmasta vanhasta ihmisestä on vaimoni veli, joka täytti juhannuksena 89 vuotta. Hänen syntymäpäiviään kävimme viettämässä entisellä kotiseudullamme Helsingissä, Vuosaaren Kallvikin rannalla. Ennen 60 ikävuottaan hän joutui eläkkeelle Karjakunnan päättäessä lihanleikkauksen silloisessa Itä-Helsingissä.

Noiden vuosien, erilaisten sairauksien, vaimon kuoleman ja nyt koronan aikana uuden pitkäaikaisen avopuolison kuoleman jälkeen hänen elämänuskonsa jatkuu. Yhtään kertaa hän ei ole pelännyt koronapandemiaa, itseasiassa maininnutkaan, vaikka seuraakin tiiviisti uutisia ja elää valtioneuvoston ohjeita noudattaen.

Kysymys kuuluukin, kuka pelkää koronaa? Vanhemmat ihmiset, joiden pitäisi sitä kuolemanpelossa pelätä vai nuoremmat, jotka luulevat ja uskovat meidän vanhempien haluavan elää ikuisesti, vaikka elimistömme vääjäämättömästi rappeutuu.

Kirjoittaja on Hollolasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 2. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 6. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 7. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 8. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 9. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 12. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 13. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä
 14. Lukijalta: Hoitotyö ja sote-uudistus tarvitsevat johtajansa
 15. Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.