Lukijalta: Pidetään kuraattorit ja psykologit edelleen sivistyspalveluissa

Eija Kinnunen

Oli ilahduttavaa lukea Jussi-Pekka Roden ja sivistystyönantajien näkemys psykologien ja kuraattoreiden hallinnollisesta asemasta. Kirjoituksessa oli tavoitettu ydinasia: työn organisointi ja hallinto täytyy olla siellä, missä työ tehdään.

Tätä asiaa on selvitetty useaan otteeseen paikallisesti ja valtakunnallisesti. Lopulta on aina tultu siihen tulokseen, että palveluiden hallinnonkin on oltava mahdollisimman lähellä lasten ja nuorten arkea.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja edellisen hallituksen sote-linjausten mukaisesti Päijät-Hämeen kunnat järjestävät nämä palvelut itse. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kuntien välille on luotu toimivat yhteistyörakenteet, joiden tarkoituksena on varmistaa yhtenäiset palvelut ja sujuvat yhteistyöprosessit.

Vaikka saattaa vaikuttaa selkeältä ja kätevältä, että koko sote-henkilöstö laitetaan samaan organisaatioon, ratkaisu ei palvele oppilaita, opiskelijoita ja heidän perheitään. Kuraattoreiden ja psykologien tärkein lakisääteinen tehtävä on koulu- ja oppilaitosyhteisöjen hyvinvoinnin edistäminen. Se onnistuu parhaiten yhteisön sisältä käsin.

Kirjoittaja on opiskeluhuollon palvelupäällikkö Lahden kaupungilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 2. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 6. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 7. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 8. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 9. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 12. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 13. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä
 14. Lukijalta: Hoitotyö ja sote-uudistus tarvitsevat johtajansa
 15. Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.