Lukijalta: Pidetään kuraattorit ja psykologit edelleen sivistyspalveluissa

Eija Kinnunen

Oli ilahduttavaa lukea Jussi-Pekka Roden ja sivistystyönantajien näkemys psykologien ja kuraattoreiden hallinnollisesta asemasta. Kirjoituksessa oli tavoitettu ydinasia: työn organisointi ja hallinto täytyy olla siellä, missä työ tehdään.

Tätä asiaa on selvitetty useaan otteeseen paikallisesti ja valtakunnallisesti. Lopulta on aina tultu siihen tulokseen, että palveluiden hallinnonkin on oltava mahdollisimman lähellä lasten ja nuorten arkea.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja edellisen hallituksen sote-linjausten mukaisesti Päijät-Hämeen kunnat järjestävät nämä palvelut itse. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kuntien välille on luotu toimivat yhteistyörakenteet, joiden tarkoituksena on varmistaa yhtenäiset palvelut ja sujuvat yhteistyöprosessit.

Vaikka saattaa vaikuttaa selkeältä ja kätevältä, että koko sote-henkilöstö laitetaan samaan organisaatioon, ratkaisu ei palvele oppilaita, opiskelijoita ja heidän perheitään. Kuraattoreiden ja psykologien tärkein lakisääteinen tehtävä on koulu- ja oppilaitosyhteisöjen hyvinvoinnin edistäminen. Se onnistuu parhaiten yhteisön sisältä käsin.

Kirjoittaja on opiskeluhuollon palvelupäällikkö Lahden kaupungilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu