Pääkirjoitus: Sote-yhteisyritys eteni askeleen, mutta perustuslakivaliokunnalla voi asiassa olla viimeinen sana

Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous päättää elokuussa, hyväksyykö se perusterveydenhuollon yhteisyrityksen perustamisen Mehiläisen kanssa. Pirjo Kamppila

Hanke sote-yhteisyrityksen perustamiseksi Päijät-Hämeeseen eteni taas piirun maanantaina. Hyvinvointiyhtymän hallitus päätti yksimielisesti esittää elokuussa kokoontuvalle yhtymävaltuustolle yhteisyrityksen perustamista hoivapalveluyritys Mehiläisen kanssa.

Ensi vaiheessa yhteisyritys vastaisi perusterveydenhuollosta Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä. Myöhemmin yhteisyrityksen on tarkoitus tarjota perustason sosiaali- ja terveyspalveluja koko maakunnan asukkaille. Yhteisyrityksen on määrä aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Suunnitelmien mukaan hyvinvointiyhtymä omistaisi yhteisyrityksestä 49 prosenttia. Palvelun kiinteäksi vuosihinnaksi on määritelty 36 miljoonaa euroa.

Päijät-Hämeen sote-uudistukset etenevät – yhtymähallitus hyväksyi yhteisyrityksen ohella Lahden Nastolan ja Hollolan sote-keskusten jatkosuunnitelmat

Hyvinvointiyhtymän hallituksen päätös maanantaina oli varsin odotettu. Todellinen ja lopullinen vääntö tullaan kuitenkin käymään tulevan kuukauden aikana alueen kuntien johdossa ja valtuustoryhmissä. Esimerkiksi Lahdessa SDP julkaisee kantansa hankkeeseen vielä tällä viikolla. Jo maanantaina Lahden demarit kuulivat hankkeesta niin yhtymän johtoa kuin myös Suomen hallitusta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) osallistui kokoukseen etäyhteyden välityksellä.

Yhteisyrityksen perustamista on varjostanut epäily siitä, onko hanke hallituksen sotekaavailujen vastainen. Selkeää näkemystä ministeri Kiurulta eivät Lahden demarit tiettävästi maanantaina saaneet, eikä sitä herunut suuremmalle yleisölle tiistainakaan. Asiasta nimittäin kysyttiin Kiurulta sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa. Ministeri Kiuru painotti, että palvelun järjestäjällä on säilyttävä tosiasiallinen mahdollisuus palvelujen tuottamiseen. Kiuru arvioi, että lopullisen vastauksen riittävästä omasta tuotannosta antaa aikanaan eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Lopullinen vääntö tullaan kuitenkin käymään tulevan kuukauden aikana .

Yhtymän näkemyksen mukaan palveluiden hankinta yhteisyritykseltä ei ole ristiriidassa hallituksen sote-ehdotusluonnoksen kanssa, vaikka muodollisesti yhteisyritys on hallituksen sote-ehdotusluonnoksessa tarkoitettu yksityinen palveluntuottaja. Lopullinen varmuus asiassa antaa kuitenkin odottaa hallituksen virallista sote-esitystä ja perustuslakivaliokunnan tulkintaa.

Saatiin sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa Päijät-Hämeeseen myös hyviä uutisia. Maakunta sai yhteensä yli kahdeksan miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-uudistuksen alueelliseen valmisteluun. Tämä raha toivottavasti osaltaan auttaa siinä, että Päijät-Hämeeseen saataisiin aidosti hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajan Kari Lempisen (sd.) maanantaina visioimat Suomen parhaat sote-keskuspalvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.