Lukijalta: Vääksyn yhteiskoulun rakennushanketta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn

Reetta Nousiainen, Sari Kolsi, Sari Niemi

Julkinen keskustelu Vääksyn yhteiskoulun uudisrakentamiseen liittyen on ollut varsin hiljaista, ottaen huomioon, että kyseessä on Asikkalan kunnan historian suurin investointi.

Kouluhanketta on jyrätty eteenpäin ilman, että eri vaihtoehtoja olisi esitetty ja analysoitu. Elinkaarimallin mukaisesti hankittu uudisrakennus on haluttu kuin pakkomielteisesti – kustannuksista, ympäristövaikutuksista ja jopa oppilasmäärien vähenemisestä välittämättä.

Koulun suunnitteluryhmän hatarat muistiot kertovat kiireestä, heikosta valmistelusta ja siitä, ettei vaihtoehtoja ole edes haluttu nähdä. Koulunmäeltä halutaan hävittää elinkaarimallin tieltä korjauskelpoisetkin rakennukset. Niiden purkukustannuksista, purkamisen aiheuttamasta hiilipiikistä sekä paikallisen kulttuuriperinnön tuhoutumisesta ei puhuta.

Vaihtoehtojen puutteesta ei ole kyse, niitä ei vain ole haluttu tosiasiassa selvittää. Tällainen vallankäyttö on lähidemokratian vastaista eikä anna kovin hyvää kuvaa päätöksenteon tasosta muutenkaan.

Nyt valtuusto on 6.7. tekemässä hankintapäätöstä elinkaarimallin koulusta, jonka tarjouskilpailuun on saatu vain yksi tarjous. Vaihtoehdottomuus leimaa hankkeen päätöksentekoa myös siinä suhteessa. Kunta on ota tai jätä -tilanteessa.

Kuntalaisdemokratian kannalta ongelmallista on, että kaikki hankintaan liittyvä tieto on salaista, kunnes hankintapäätös on tehty. Julkista keskustelua siitä, millaista koulurakennusta ollaan hankkimassa ja millaisista kustannuksista koko elinkaaren aikana puhutaan, ei siis edes voida käydä.

Kuntalaisdemokratian kannalta ongelmallista on, että kaikki hankintaan liittyvä tieto on salaista, kunnes hankintapäätös on tehty.

Rakennetaanko koulu terveellisistä materiaaleista tekniikoin, jotka tuottavat pitkäikäisen, korjauskelpoisen ja kestävän rakennuksen? Miltä koulu tulee näyttämään maisemassa? Kaikki tämä on julkista vasta, kun hankintapäätös on jo tehty.

Kuntalaiset voivat vain toivoa, että valtuusto uskaltaa kyseenalaistaa ja viheltää pelin poikki eikä hyväksyä hankintaa vain siksi, että sen eteen on tehty niin paljon töitä. Mitkään suunnitteluun ja valmisteluun kuluneet kustannukset ja ajankäyttö eivät ole merkittäviä tällaisen kokoluokan hankinnassa.

Jotkut levittävät huhuja sisäilmaongelmista, vaikka sisäilma-infossa asiantuntijat selväsanaisesti kertoivat, että nykyisissä tiloissa on turvallista edelleen käydä koulua eikä siellä ole akuutteja sisäilmaongelmia.

Havaitut ongelmat on korjattu ja ne olivat johtuneet mm. käyttöikänsä päähän tulleista materiaaleista tai ilmanvaihdon puutteista. Harmi, etteivät koulutilojen terveellisyyttä epäilleet tahot edes vaivautuneet sisäilma-infoon paikalle.

Mikään korvaamaton ei kaadu, vaikka kouluhankkeen valmistelu alkaisi alusta tämän päivän tuoreilla tiedoilla ja vaihtoehdot avoimesti selvittäen. Sen sijaan kunnan varojen sitominen ylimitoitettuun rakennushankkeeseen tarkoittaa, että kaikki muut kunnan investoinnit, kyläkoulut, palvelutuotannon kustannukset ja esimerkiksi olemassa olevan rakennuskannan kunnossapitokulut joutuvat entistäkin tiukemman karsinnan kohteeksi.

Koulun suunnitteluryhmän hatarat muistiot kertovat kiireestä, heikosta valmistelusta ja siitä, ettei vaihtoehtoja ole edes haluttu nähdä.

Esimerkiksi kunnan elinvoimaisuuden kannalta olennaiset, jo budjetoidut matkailu- ja virkistysalue-fasiliteetit ovat jo jääneet kunnassa kouluhankkeen jalkoihin. Kun elinkaarimallilla investointivarat valuvat suurimmaksi osaksi kunnan ulkopuolelle, voi monella paikallisella yrittäjällä olla tiukkenevan kuntatalouden vuoksi tiukat paikat edessä, mikä murentaa kunnan taloutta entisestään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.