Lukijalta: Vääksyn Yhteiskoulu: Uusi, turvallinen ja monikäyttöinen oppimisympäristö

Vääksyn Yhteiskoulun rakennushankkeesta on 29.6.2020 ja 30.6.2020 mielipidepalstalla esitetty väitteitä, joita me allekirjoittaneet haluamme oikaista.

Asikkalan kunnanvaltuutettu Hannu Mäkinen (sd.) viittasi kirjoituksessaan kunnan salanneen hankkeen tarjouskilpailua. Osallistumishakemuksien hankintailmoitus julkaistiin Hilmassa 11.7.2019.

Määräaikaan mennessä hakemuksen jätti neljä rakennuttajaa. Heidät valittiin neuvottelumenettelyn puitteissa pidettäviin neuvotteluihin. YIT Rakennus OY:tä lukuun ottamatta muut vetäytyivät hankkeesta. Neuvotteluyhteistyötä YIT:n kanssa jatkettiin valtuuston enemmistön päätöksellä 27.1.2020.

Julkista hankintaa koskevan tarjousaineiston julkisuus määräytyy julkisuuslain mukaan. Julkisuuslain 7.2 §:n mukaan julkisen hankinnan tarjoukset ja muut asiakirjat tulevat yleisöjulkisiksi hankintasopimuksen tekohetkellä lukuun ottamatta julkisuuslain 24.1 §:n mukaisia salassapitoperusteita. Salassa pidettävät tiedot – mm. liikesalaisuudet – eivät tule asianosais- tai yleisöjulkisuuden piiriin missään vaiheessa.

Valtuuston iltakouluissa (22.6.2020 ja 29.6.2020) on kerrottu valtuutetuille tarjouksen yksityiskohdat, kuten rakennuskustannukset, elinkaarimallista aiheutuvat vuosittaiset käyttö- ja ylläpitokustannukset sekä esitetty havainnekuvia julkisivusta ja pohjaratkaisuista.

Valtuutetuilla ja varavaltuutetuilla on oikeus saada tarjousasiakirjoista tietoja päätöksen tueksi, mutta heillä on vaitiolovelvollisuus. Julkisuuslain 11.2 §:n 6 mukaan tarjousten vertailussa käytetty hinta on kuitenkin asianosaisjulkisuuden piiriin kuuluva tieto, eikä tarjous kokonaisuudessaan voi olla salassa pidettävä.

Koulu ei humise tyhjyyttään. Uudisrakennus rakennetaan Asikkalan kunnan nuorille. Lisäksi opiskelu on mahdollista vieraspaikkakuntalaisille .

Koulu ei humise tyhjyyttään. Uudisrakennus rakennetaan Asikkalan kunnan nuorille. Lisäksi opiskelu on mahdollista vieraspaikkakuntalaisille, kuten tähänkin asti, muun muassa lukion ilmailulinjalaisista yli 90 prosenttia tulee paikkakunnan ulkopuolelta.

Suunnittelussa on huomioitu tilojen monikäyttöisyys koulupäivän aikana ja iltaisin eri harrasteryhmille. Aurinkovuoren koulun kanssa yhteisiä tiloja ovat muun muassa käsityötilat, valmistuskeittiö, henkilökunnan sosiaalitilat ja neuvottelutilat.

Valtuutettu Mäkisen usein mainitsema oppilasmäärä on tiedostettu koulua koskevassa päätöksenteossa. Suunnittelun lähtökohtana on ollut koulun rakentaminen maksimissaan 530 oppilaalle. Sen pohjalta tilaohjelma oli aluksi vähän yli 7 000 bruttoneliömetriä. Tehokkaalla suunnittelulla rakennuksen laajuus tulee olemaan 6 668 bruttoneliömetriä, mikä on lähes 1000 bruttoneliömetriä pienempi kuin nykyiset tilat.

Oppilaskohtainen neliömäärä on 530 oppilaan kohdalla 12,6 neliömetriä, kun vaihteluväli Suomen kouluissa liikkuu välillä 6 – 25 neliötä/oppilas. Tilat on suunniteltu joustaviksi ja muunneltaviksi. Yhteiskouluun tulee myös liikuntasali ja ruokala valmistuskeittiöineen, ja ne palvelevat varustukseltaan yli 600 hengen yleisötilaisuuksia.

Asikkalan kunnassa valmistelu on tapahtunut kunnanhallituksen 4.12.2017 nimeämän työryhmän ja viranhaltijoiden kautta. Hankkeen aikataulu on viivästynyt koronan ja elinkaarihankkeeseen liittyneiden lisäselvitysten myötä.

Vääksyn yhteiskoulun rakennushanketta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn

Viitaten mielipidekirjoitukseen 30.6.2020 (Nousiainen, Kolsi, Niemi) painotamme sitä, että työryhmässä on tehty huolellista työtä vaihtoehtojen selvittämiseksi. Jokaista käytyä keskustelua ei pystytä kirjaamaan muistioihin, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö eri vaihtoehtoja olisi punnittu paikallisuuden, yrittäjien, nuorten, henkilökunnan ja talouden näkökulmasta.

Tiedotustilaisuuksia on järjestetty niin kuntalaisille kuin erikseen yrittäjille. YIT:n arvio on, että he käyttävät hankkeeseen 60–70 prosenttia paikallista tai talousalueelta tulevaa materiaalia, palvelua tai työvoimaa. Paikallisten yrittäjien mukaan saaminen laajasti hankkeeseen mukaan on yhteinen toiveemme.

Kuntalaisten valitsemat valtuutetut ovat enemmistön voimin siunanneet hankkeen etenemisen. Seuraavaksi asia etenee 1.7. teknisen lautakunnan ja kunnanhallituksen kautta valtuuston kokoukseen 6.7.2020.

Olemme rakentamassa Asikkalaan uutta, monikäyttöistä oppimisympäristöä suomalaista lainsäädäntöä noudattaen. Demokratiaan kuuluu, että enemmistön päätöksen mukaisesti toimitaan.

Rinna Ikola-Norrbacka, kunnanjohtaja

Harri Hirvonen, tekninen johtaja

Petri Haapanen, vs. sivistysjohtaja

Tuomo Riihilahti, VYK-työryhmän puheenjohtaja, kok.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut