Lukijalta: Vastaukset Lahti Eventsistä ja Kymiringistä puutteellisia

Jorma Ratia

Toimittaja Vili Uuskallio oli laatinut ansiokkaan jutun Lahti Eventsistä ja Kymiringistä. Kaupunginjohtaja Pekka Timosen ja toimitusjohtaja Emilia Mäen vastauksiin seuraavia kommentteja:

Olen sanonut, että Eventsille on myönnetty piilotukea toiminnan jatkamiseksi kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksellä 2,8 miljoonaa euroa. Tämä johtuu siitä muun muassa, että Hiihtoliitto on velkaa Eventsille (=kaupungille) noin 2,3 miljoonaa, laina-aika 15 vuotta.

Velan maksamattomuuden takia on syntynyt rahoitusvajetta. Liitto ei kykene lainojaan maksamaan, koska se haki vielä lisää rahaa kaupungilta (3 vuotta x 150 000 euroa eli 450 000 euroa). Se oli avustusta.

Events on käytännössä selvitystilassa. Rahat ovat olleet ja ovat loppu ilman kaupungin massiivista ”lainaa”, joka on käytännössä avustus. Tilintarkastus on huomauttanut yhtiön vakavasta tilanteesta.

Molemmat henkilöt ikävästi kiertävät selviä kysymyksiä. Minä en ole väittänyt, että Events olisi pääomittanut tai lainannut rahaa Kymiringille. Vastaukset olennaiseen puuttuvat, eli miksi Eventsin toimintaa jatketaan veronmaksajien merkittävällä tuella, joka tuki mahdollistaa käytännössä vastikkeettoman työskentelyn Kymiringin hyväksi?

Eventsillä on Mäen mukaan nyt Kymiringiä avustamassa kymmenen henkilöä. Kuka maksaa heidän palkkansa ja kulunsa? Mäki voi korjata tämän, mutta käsitykseni on, että Events maksaa. Miksi Lahden veronmaksajien pitää tukea ulkopuolista yhtiötä?

Events toimii ”tapahtumien tuottajana”, mikä tarkoittaa, että lahtelaiset veronmaksajat järjestävät moottoriurheilun tapahtumia Kymiringillä.

Jos Kymiringin bisnes on tervettä, kykenee se hoitamaan omat järjestelynsä. Väitän, että ”yhteistyö” Kymiringin kanssa on kaukana kannattavuudesta, jos sitä katsotaan Eventsin ja veronmaksajien kannalta.

Missä ovat luvut ”kannattavuudesta”, kun sitä ei voi todentaa Eventsin taseista, massiiviset tappiot kylläkin? Kymiringillä ei ole rahaa pyörittää toimintaansa, ei ainakaan sen perusteella, mitä taseet kertovat.

En ole saanut vastauksia keltään kysymykseen, mitkä ovat olleet Eventsin tuotot Kymiringiltä. Puhdas nolla? Onko laskutettu jotain ja rahat saatu? Mäki kertoo, että tulot tulevat lipputuloista ja muista alueen palveluista. Sitä ei kerrota, että kaikki tulot menevät Kymiringille, josta Events saa jonkin salatun provision, todennäköisesti kulujen jälkeen.

Events toimii korkealla riskillä, ja syystäkin on Kymiring tyytyväinen ”kumppaniin”, joka on jakamassa kulu- ja tappioriskiä tyytyen palkkioon, joka ei ehkä kata Eventsin kustannuksiakaan.

Eventsin toiminta on ajettava alas niin pian kuin mahdollista. Yhtiö on suojatyöpaikka ilman todellista liiketoimintariskiä, koska kaupunki kuittaa tappiot.

On äärimmäisen riskialtista, että Events Mäen kertomana toimii Kymiringillä ”tapahtumien tuottajana”, mikä tarkoittaa sitäkin, että lahtelaiset veronmaksajat järjestävät moottoriurheilun tapahtumia Kymiringillä.

Kaupunginjohtaja Timosen ja toimitusjohtaja Mäen vastaukset toimittaja Uuskallion kysymyksiin olivat ylimielisiä, kaupunkilaisia aliarvioivia ja vieläpä harhaanjohtavia.

Kirjoittaja on varatuomari, kaupunginvaltuutettu (Lahti Ensin).

Lukijalta Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 2. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 6. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 7. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 8. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 9. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 12. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 13. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä
 14. Lukijalta: Hoitotyö ja sote-uudistus tarvitsevat johtajansa
 15. Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.