Lukijalta: Vastaukset Lahti Eventsistä ja Kymiringistä puutteellisia

Jorma Ratia

Toimittaja Vili Uuskallio oli laatinut ansiokkaan jutun Lahti Eventsistä ja Kymiringistä. Kaupunginjohtaja Pekka Timosen ja toimitusjohtaja Emilia Mäen vastauksiin seuraavia kommentteja:

Olen sanonut, että Eventsille on myönnetty piilotukea toiminnan jatkamiseksi kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksellä 2,8 miljoonaa euroa. Tämä johtuu siitä muun muassa, että Hiihtoliitto on velkaa Eventsille (=kaupungille) noin 2,3 miljoonaa, laina-aika 15 vuotta.

Velan maksamattomuuden takia on syntynyt rahoitusvajetta. Liitto ei kykene lainojaan maksamaan, koska se haki vielä lisää rahaa kaupungilta (3 vuotta x 150 000 euroa eli 450 000 euroa). Se oli avustusta.

Events on käytännössä selvitystilassa. Rahat ovat olleet ja ovat loppu ilman kaupungin massiivista ”lainaa”, joka on käytännössä avustus. Tilintarkastus on huomauttanut yhtiön vakavasta tilanteesta.

Molemmat henkilöt ikävästi kiertävät selviä kysymyksiä. Minä en ole väittänyt, että Events olisi pääomittanut tai lainannut rahaa Kymiringille. Vastaukset olennaiseen puuttuvat, eli miksi Eventsin toimintaa jatketaan veronmaksajien merkittävällä tuella, joka tuki mahdollistaa käytännössä vastikkeettoman työskentelyn Kymiringin hyväksi?

Eventsillä on Mäen mukaan nyt Kymiringiä avustamassa kymmenen henkilöä. Kuka maksaa heidän palkkansa ja kulunsa? Mäki voi korjata tämän, mutta käsitykseni on, että Events maksaa. Miksi Lahden veronmaksajien pitää tukea ulkopuolista yhtiötä?

Events toimii ”tapahtumien tuottajana”, mikä tarkoittaa, että lahtelaiset veronmaksajat järjestävät moottoriurheilun tapahtumia Kymiringillä.

Jos Kymiringin bisnes on tervettä, kykenee se hoitamaan omat järjestelynsä. Väitän, että ”yhteistyö” Kymiringin kanssa on kaukana kannattavuudesta, jos sitä katsotaan Eventsin ja veronmaksajien kannalta.

Missä ovat luvut ”kannattavuudesta”, kun sitä ei voi todentaa Eventsin taseista, massiiviset tappiot kylläkin? Kymiringillä ei ole rahaa pyörittää toimintaansa, ei ainakaan sen perusteella, mitä taseet kertovat.

En ole saanut vastauksia keltään kysymykseen, mitkä ovat olleet Eventsin tuotot Kymiringiltä. Puhdas nolla? Onko laskutettu jotain ja rahat saatu? Mäki kertoo, että tulot tulevat lipputuloista ja muista alueen palveluista. Sitä ei kerrota, että kaikki tulot menevät Kymiringille, josta Events saa jonkin salatun provision, todennäköisesti kulujen jälkeen.

Events toimii korkealla riskillä, ja syystäkin on Kymiring tyytyväinen ”kumppaniin”, joka on jakamassa kulu- ja tappioriskiä tyytyen palkkioon, joka ei ehkä kata Eventsin kustannuksiakaan.

Eventsin toiminta on ajettava alas niin pian kuin mahdollista. Yhtiö on suojatyöpaikka ilman todellista liiketoimintariskiä, koska kaupunki kuittaa tappiot.

On äärimmäisen riskialtista, että Events Mäen kertomana toimii Kymiringillä ”tapahtumien tuottajana”, mikä tarkoittaa sitäkin, että lahtelaiset veronmaksajat järjestävät moottoriurheilun tapahtumia Kymiringillä.

Kaupunginjohtaja Timosen ja toimitusjohtaja Mäen vastaukset toimittaja Uuskallion kysymyksiin olivat ylimielisiä, kaupunkilaisia aliarvioivia ja vieläpä harhaanjohtavia.

Kirjoittaja on varatuomari, kaupunginvaltuutettu (Lahti Ensin).

Lukijalta Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu