Ilkka Kuosmasen Esalainen: Pyöräilemisessä vaikeinta on lajitovereille moikkailu

Ilkka Kuosmanen

Kolmisen vuotta sitten hankin maanteille sopivan cyclocross-pyörän. Ilmeisesti tämä on väistämätön osa keski-ikäisen kuntoilijan kehityskaarta. Ensin juoksin asvaltilla, taitoin muutaman maratoninkin. Kun jalat eivät enää kestäneet iskutusta, siirryin polkujuoksijaksi. Kun polut alkoivat tympäistä, vaihdoin pyörän selkään.

Pyöräily on osoittautunut kehoystävälliseksi lajiksi. Ainoa haittapuoli on niskan kipeytyminen pitkillä lenkeillä. On kuitenkin syytä tiedostaa riskitekijät. Lahden lähiseutujen asfalttiteiden kunto on niistä yksi suurimmista.

Ehdottomasti huonoin kohtaamani asfalttitienpätkä on Nastolan Mäkelässä Kumiantien ja Pärnämäentien välinen osuus. Hirvittää ajatellakin, mitä tapahtuisi, jos niihin kuoppiin ja halkeamiin täräyttäisi viittäkymppiä kapearenkaisella maantiepyörällä. Pienempiäkin yllätyksiä riittää. Esimerkiksi Villähteellä Lähde-grillin tienovilla on kaksi jyrkkää poikkiharjannetta, joita ei voi väistää. Ne jäävät usein pyörätietä reunustavien puiden varjoon.

Edellä mainituista syistä johtuen olen päättänyt, että rouheille pinnoille soveltuva cyclo saa toistaiseksi luvan riittää, vaikka se häviääkin nopeudessa täysverisille maantiepyörille.

Vaikka maantiepyöräily on useimmille yksilölaji, joutuu jokainen lajia harrastava ennen pitkää määrittämään suhteensa myös siihen liittyvään näkymättömään sosiaaliseen koodistoon. Tarkoitan tietysti tätä: pitääkö vastaan pyöräileviä moikata vai ei?

Jos et moikkaa, mutta vastaantulija nostaa kättään, vaikutat ylimieliseltä moukalta. Jos taas moikkaat, mutta vastaantulija ei tee elettäkään, tuntuu kuin olisit lipevä mielistelijä, joka yrittää päteä omalla pyöräilyllään. Tervehtimistä ei saa missään tapauksessa aloittaa liian aikaisin, mutta jos moikkaat vasta kun toinen on juuri sujahtamassa ohitsesi, vaikutat varmistelijalta, joka haluaa katsoa vastapelurin kortit ensin.

Suhteesi tervehtimiseen kertoo tietysti siitä, kuka itse olet ja keneen haluat samaistua. Itse olen päättänyt moikata mieluummin vähän liian runsaasti kuin niukasti. Lähtökohtaisesti nostan lapaani ainakin kaikille niille, jotka ajavat kippurasarvisilla pyörillä. He ovat asian kanssa ainakin jossain määrin vakavissaan.

Lisäksi kaikki lukkopolkimia käyttävät hybridipyöräilijät saavat vähintään kahden sormen heilautuksen. Ai mistäkö ne tunnistaa? Varmuudella ei mistään. Ihonmyötäinen pyöräilyasu on kuitenkin melko varma merkki.

Kovimmat kilpapyöräilijät eivät yleensä tervehdi, koska he polkevat työkseen ja ovat ehkä jo nähneet tarpeeksi asfalttia ja ihmisiä. Tämä on vain hyväksyttävä.

Päijäthämäläisen pyöräilijän muista initiaatioriiteistä tärkein on tietysti Vesijärven kierros, jolle tulee mittaa 85–100 kilometriä. Itse uskaltauduin rundille vihdoin viime lauantaina. Hieno kierros, jonka luontaiset taukopaikat asettuvat Hollolan kirkolle ja Vääksyyn.

Toivottavasti Lahti Region ottaa Tour de Waterlakesta kaiken ilon irti viimeistään sitten, kun sähköiset kaupunkipyörät saadaan käyttöön. Toivottavasti niihin saadaan myös kunnolliset akut. Jos turistin akku urvahtaa Uskilan nousussa, maalaismaiseman tarkoitus saattaa kääntyä itseään vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.