Lukijalta: Miksi Vääksyn ainoata koulutarjousta salaillaan?

Hannu Mäkinen

Asikkalan kunnan historian suurin hankintapäätös, Vääksyn yhteiskoulun uudisrakennus, on tulossa valtuuston päätettäväksi heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Kunta on saanut hankkeesta yhden ainoan tarjouksen, joten vaihtoehtona on joko hyväksyä tai hylätä.

Kriittisten äänien vaimentamisyritykset viittaavat siihen, että tarjous tullaan hyväksymään, olipa se millainen tahansa. Kilpailijoita ei ole, joten meidän on tyydyttävä siihen, mitä monopoliaseman saavuttanut yritys tarjoaa.

Asikkalan kunta päätti äänestysten jälkeen purkaa vanhan yhteiskoulun ja rakentaa uuden koulun elinkaarimallilla. Ratkaisuihin päädyttiin vahvan konsulttiohjauksen ja ylioptimististen väestöennusteiden kautta.

Koulu rakennetaan myös Vesikansan yläkoululaisille, vaikka heille on valmistumassa uusi koulu Kivimaalle Lahden ja Hollolan välisellä sopimuksella.

Asikkalan kouluverkkoselvitys käyntiin – mahdollisista lakkautuksista päätetään vielä tänä vuonna

Tarjouksen käsittely kunnassa on saavuttanut oudot piirteet. Tarjous kokonaisuudessaan on julistettu salaiseksi. Valtuustoseminaarissa tarkkaan rajatulle ryhmälle hanke on esitelty salaisuutta korostaen. Julkisuuteen hankkeesta ei saa kertoa mitään: ei rakentamiskustannuksia, ei rakennuksen kokoa, ei elinkaarikustannuksia, eikä julkisivupiirustuksia. Ne kaikki on laitettu liikesalaisuuksiksi, joiden vuotamisen katsotaan vaarantavan yrityksen (YIT) toimintaa.

Salailu on täysin perusteetonta. Etukäteen on ollut tiedossa valtuuston varaama määräraha (16 miljoonaa euroa). On tiedetty, että elinkaarikustannukset ovat lähellä rakentamiskustannuksia. Koulun koon haarukka on ollut tiedossa, joten neliöhinnastakin on ollut aika tarkka tieto.

Ehdotusta koulun koon kohtuullistamisesta ei ole kuunneltu.

Tilaratkaisuista on olemassa suuntaa antavat opetushallituksen ohjeet. Ainoa, mitä ei oikeasti ole tiedetty, on koulun ulkonäkö. Voiko se olla salassa pidettävä asia, kun kilpailevia vaihtoehtoja ei ole?

Miksi jo ennalta tiedetyt asiat ovat tarjouksessa muuttuneet vaarallisiksi liikesalaisuuksiksi? Ainoa mikä tulee mieleen, on huoli siitä, etteivät kuntalaiset hyväksy koulun ulkonäköä osaksi Vanhan Vääksyn idylliä, vaan alkavat vaatia vanhan perinteikkään yhteiskoulun säilyttämistä.

Pelkona voi siis olla aiheellinen kansanliike uuden koulun ulkonäköä vastaan.

Tarjouskilpailuissa salailua voidaan perustella tilanteissa, joissa tarjoajia on monta. Silloin kilpailijoiden hintatietojen vuotaminen voi aiheuttaa ongelmia. Asikkalan tapauksessa tätä pelkoa ei ole, kun on vain yksi tarjoaja. Yritys sai monopoliaseman, kun kolme muuta ehdokasta eivät lähteneet kilpailuun mukaan. Ainoa tarjoaja voi hinnoitella hankkeen haluamallaan tavalla.

Vääksyn yhteiskoulun tarjouksen sisältö tulee julkiseksi vasta, kun sopimus on allekirjoitettu elokuussa. Kuntalaisilla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon.

Kuntalaisten valitsemat valtuutetut eivät voi salaiseksi julistetusta koulusta keskustella äänestäjiensä kanssa. Demokratia on alistettu niin sanotuille liikesalaisuuksille syistä, joihin kunnan ei olisi pitänyt suostua.

Mielenkiintoista on myös hankkeen käsittelyn ajankohta keskikesällä. Monet valtuutetut ovat lomamatkoilla ja päätöksentekoon osallistunee lukuisia varavaltuutettuja, joiden mahdollisuudet itsenäiseen harkintaan salailuympäristössä ovat haasteellisia.

Asikkalan kunta näyttää ulospäin edustavan lähinnä monopolihankkeen toteuttajaa, ei kunnan etua. Asikkalan kunnan verkkosivulla kerrotaan että "Asikkalan hallinto ja tiedotus on avointa". Sanat ja teot kulkevat eri suuntaan.

Vääksyn yhteiskoulun ylisuuri uudisrakennus tulee olemaan kasvava verorasitus vähenevälle ja eläköityvälle väestölle. Ehdotusta koulun koon kohtuullistamisesta ei ole kuunneltu.

Kunta on päättänyt rakentaa koulun 530 oppilaalle, vaikka tällä hetkellä omia oppilaita koulussa on vain noin 340 ja reilun kymmenen vuoden kuluttua tuoreiden syntyvyystilastojen perusteella noin 150. Pääosa koulusta humisee pian tyhjyyttään – kuten kunnan kassakin.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden lisensiaatti ja Asikkalan kunnanvaltuutettu (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.