Lukijalta: Viinin ystävilläkö on Suomessa vaikeaa?

Martti Vastamäki

Turun Sanomien uutistoimituksen osastopäällikkö Anne Savolainen kertoi kolumnissaan 17.6.2020 henkilökohtaisesti kokemistaan vaikeuksista viinien ostamisessa. Viinit joutuu ostamaan tietämättä, miltä viini maistuu.

Kolumnisti oli löytänyt viinituvasta juuri sopivan hänelle maistuvan viinin, mutta sitä ei sieltä saanut myydä ulos. Alkosta taas ei löytynyt vastaavaa juuri siitä liikkeestä, mutta Turun keskustan Alkosta löytyisi.

Kirjoittajaa harmittaa myös se, että 90 prosenttia kansasta joutuu kärsimään kymmenen prosentin ongelmista. Suomalaisista kymmenen prosenttia on enemmän tai vähemmän riippuvaisia alkoholista. Sekin harmitti, että Alko päättää, missä asioi ihmisiä, joiden maku on tietynlainen.

Sivistysmaassa, vieläpä hyvinvointivaltioksi kutsutussa Suomessamme on lukuisia asioita, joissa 90 prosenttia kansasta maksaa kymmenen prosentin ongelmista. Niin kuuluukin olla.

Emmehän halua USA:n mallia, jossa sen kymmenen prosentin ongelmia ei ole niin tarvis hoitaakaan tai itäisten naapuriemme mallia, jossa mahdolliset ongelmalliset vaikenevat tai vaiennetaan, aina Kiinaan asti. Esimerkiksi sairaanhoitokustannuksistamme valtaosa kuluu kymmenen prosentin hoitoon.

Alko ei päätä, missä asioi ihmisiä, joiden maku on tietynlainen. Kyllä Alko tilastoistaan tietenkin näkee, mikä milläkin alueella menee kaupaksi, aivan samoin kuin muillakin kaupan aloilla.

Saattaa olla, että osastopäällikkö Savolainen on unohtanut, että viinien vapauttaminen päivittäistavarakauppoihin ja ravintolasta ulosmyyntiin romuttaisi suomalaiselle kansanterveydelle ja hyvinvoinnille tärkeän Alkon monopolin, jonka turvin maamme hallitus ja eduskunta niin halutessaan pystyvät pitämään alkoholin kulutuksen jonkinlaisissa kohtuuden rajoissa.

Alko on pätevästi osoittanut olevansa vastuullinen toimija. Sen monopolia ei saa murtaa. Kustakin myymälästä löytyy niin asiakkaiden toivomia kuin eniten kysyttyjä tuotteita yhtiön 10 000 tuotteen valikoimasta.

Luotan myös siihen, että Alkon hyvin koulutetut, asiantuntevat myyjät osaavat riittävästi neuvoa viinien ominaisuuksien ja makujen suhteen vaativaakin asiakasta.

Kirjoittaja on professori ja Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 5. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 6. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 7. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 8. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 9. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 12. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 13. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 14. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 15. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.