Markus Pirttijoen Esalainen: Elovena-tyttö voi pahoittaa mielensä jogurtista

Markus Pirttijoki

Mitä yhteistä on riisillä, jäätelöllä, korttipelillä ja suukolla? Periaatteessa tässä voisi olla yhden mieleenpainuvan päivän ohjelma vaan nyt ei ole kyse siitä.

Riisin, jäätelön, korttipelin ja suklaisten suukkomakeisten valmistajat ovat joutuneet reagoimaan ajan henkeen. Niitä pidetään rasistisina. Nimiä ja paketteja joudutaan muuttamaan.

Uncle Bens -riisipaketista poistetaan tumman miehen kasvot. Pingviinin Eskimo-jäätelöstä pohditaan eskimon häivyttämistä. Pekka -peli oli aiemmin Musta Pekka ja nyt se vedettiin myynnistä. Brunbergin suukot olivat aikoinaan Neekerin suukkoja. Ensin lähti n-sana ja nyt suuteleva afrikkalainen pariskuntakin korvataan paketin kannessa porvoolaisella kaupunkimaisemalla kirkkoineen.

Jäätelön tai riisin valmistajilla ei ole väkevää mielipidettä Afrikan tai arktisten alueiden alkuperäiskansoista. Heillä on väkevä pelko siitä, että asiakkaat alkavat massoittain boikotoida niitä tuotteita, joissa esiintyy Afrikan tai arktisten alueiden alkuperäiskansoja.

Eikä siinä mitään. Hyvä että reagoivat, koska asiakas on aina oikeassa.

On mielenkiintoista seurata, kuinka pitkälle tämä mielensä pahoittaminen menee.

Nokia valmisti valtavat määrät matkapuhelimia, jotka nimettiin numerosarjoilla. Ne alkoivat numeroilla 1-9 mutta 4-alkuisia ei koskaan tehty. Nokialle tärkeässä Aasian markkinassa numero 4 tuottaa epäonnea. Nokian johtajat olettivat ennakkoon, että nelossarjan puhelin ei siellä käy kaupaksi.

Jos Fazerin Sininen päättäisi lähteä Aasian markkinoille, se pitäisi muuttaa keltaiseksi. Kiinassa sininen väri liitetään suruun ja kuolemaan. Keltaista siellä on sen sijaan kunnioitettu jo ammoisista ajoista.

On mielenkiintoista seurata, kuinka pitkälle tämä mielensä pahoittaminen menee.

Geisha-suklaan voi joku ymmärtää alentavan naista, vaikka heillä itse asiassa oli korkea asema japanilaisessa yhteiskunnassa.

Turkkilaisessa jogurtissa on viiksekäs mies, Bulgaria-jogurtissa kansallispukuinen nainen. Jälkimmäinen loukkaa vähintäänkin Elovena-tyttöä, joka joutui jostakin syystä luopumaan kansallispuvustaan kaurahiutalepaketin kyljessä.

Alkossa myydään edelleen Negrita-rommia, jossa on tummahipiäinen neitonen. Löwenbräun oktoberfest-oluen etiketissä on nainen, jonka kaula-aukko on sanalla sanoen antava.

Hedelmäviinit Doris ja Valdemar ovat tyyppiesimerkki seksismistä. Doris on kaunis nainen, Valdemar aikansa elänyt äijä.

Mars-patukat assosioituvat armeijaan. Siviilipalveluksen suorittajilla on aihetta mielenpahoitukseen. Entäpä Corona-olut? Suorastaan moukkamainen valinta nykyoloissa!

Mielensä pahoittaminen johtaa pahimmillaan siihen, että tuotteiden pakkauksista ja nimistä tulee tylsiä. Niissä on saippuakuplia, lampaita, kuusia ja muita mitään sanomattomia symboleita. Leivinpaperia kutsutaan leivinpaperiksi, suklaata suklaaksi ja jogurttia jogurtiksi.

Ennen mainostoimistot tuottivat loistavia oivalluksia. Nyt kaikki uhkaa mennä tasaharmaaksi mössöksi. Voisiko tällaisesta tylsistyttämisestä pahoittaa mielensä niin moni, että joku uskaltaisi uida vastavirtaan?

Todistakaa juhannuksena, että olin väärässä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut