Pääkirjoitus: Valonsäteitä Päijät-Hämeeseen surkean koronakevään jälkeen

Vierumäellä on jälleen valoa näkyvissä koronakriisin ja Country Clubin konkurssin jälkeen. Katja Luoma

Surkean koronakevään jälkeen on hyville talousuutisille kova kysyntä. Viime viikolla niitä saatiin Päijät-Hämeeseen ilahduttavasti peräti kaksin kappalein.

Lahtelainen perheyritys Jartek kertoi keskiviikkona tehneensä jopa kymmenien miljoonien eurojen suuruiseksi luonnehtimansa kaupan sahatavaran käsittelylinjojen toimittamiseksi Venäjälle, Arkangelin alueelle valmistuvaan Pohjois-Euroopan suurimpaan sahalaitokseen.

Jartekille on vuosikymmenten varrella kertynyt runsaasti kokemusta idänkaupasta. Nyt solmittu sopimus lyö laudalta aiemmat saavutukset, sillä yhtiö kertoo sen olevan historiansa suurin ja samalla koko Euroopan suurin lajittelulinjatoimitus.

Iso kauppa helpottaa merkittävine työllisyysvaikutuksineen niin Jartekin kuin yhtiön alihankkijoiden elämää niiden pyrkiessä toipumaan koronakriisin aiheuttamasta shokista. Yleisemminkin se on rohkaiseva viesti tilanteessa, jossa kriisin kielteisten heijastusvaikutusten pelätään iskevän juuri vientiyrityksiimme täydellä voimallaan vasta syksymmällä. Ainakaan Jartekin ei nyt tarvitse tuskailla täysin tyhjän tilauskirjan kanssa, ja sama pätee yhtiön alihankkijoihin.

Pian Jartekin perään kuultiin hyviä uutisia myös Heinolasta, perinteikkään Suomen urheiluopiston suunnalta. Vierumäki-konserni kertoi torstaina uudistavansa omistamaansa kokonaisuutta noin 15–20 miljoonan euron investointiohjelmalla. Se sisältää upouutta ja vanhan ehostamista. Aluksi rakennetaan uusi ravintolamaailma ja sitten uusi hotelli kongressi- ja kokoustiloineen. Nykyisiä urheiluhallejakin kunnostetaan.

Mittava investointiohjelma uusine yhtiöjärjestelyineen osoittaa, että elämä alkaa voittaa myös Vierumäellä alueen hotellista ja ravintoloista vastanneen Country Clubin keväisen konkurssin jälkeen. Koronakriisi osoittautui viimeiseksi naulaksi talousvaikeuksista pitkään kärsineen yhtiön arkkuun.

Elämä alkaa voittaa myös Vierumäellä.

Raunioiden yhä savutessa Vierumäki-konserni alkaa nyt pääomistajansa, energiamiljardööri Mika Anttosen vahvalla myötävaikutuksella rakentaa niiden päälle uutta ja toivottavasti myös kestävämpää kokonaisuutta johtoajatuksenaan palveluiden keskittäminen ja tilojen aiempaa tehokkaampi käyttö.

Konserni palaa myös juurilleen keskittymällä koulutukseen, huippu-urheiluun ja liikuntaan, minkä uskotaan mahdollistavan myös ravintola- ja majoituspalvelujen tarjoamisen taloudellisesti kannattavalla tavalla. Jos tässä onnistutaan, yhdeksänkymppisen urheiluopiston tulevaisuus on turvattu. Se on hyvä uutinen myös Heinolan kaupungille, jolle VCC:n konkurssi ja sen seurauksena menetetyt työpaikat olivat kova isku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.