Pääkirjoitus: Veronkorotus tekee tuloaan, vaikka Lahti valmistelee budjettiaan nykyisillä prosenteilla

Lahden ensi vuoden veroprosentista päättää lopullisesti valtuusto marraskuussa. Katja Luoma

Lahden kaupunginhallitus ei antautunut ainakaan heti virkamiesjohdon ajatukselle nostaa veroprosenttia kokonaisella prosenttiyksiköllä osana isoa talouden tasapainottamisohjelmaa. Maanantaisessa kokouksessaan se päätti, että ensi vuoden talousarviota aletaan tässä vaiheessa valmistella nykyisen veroprosentin 20,75 pohjalta.

Tyystin kaupunginhallitus ei kuitenkaan poistanut veronkorotusta työkalupakistaan, sillä se aikoo päättää vasta syyskuun lopulla, kuinka suuren veroprosentin varaan budjetti loppujen lopuksi rakennetaan. Ratkaisu tehdään, kunhan virkamiesjohto on ensin laatinut päättäjille ehdotuksia vaihtoehtoisista toimista tasapainon saavuttamiseksi.

Lahtelaisten verovelvollisten ei siis kannata vielä huokaista helpotuksesta, sillä käytännössä kaupunginhallitus otti vasta aikalisän. Tuntuvakin veronkorotus on yhä mahdollinen ja jopa todennäköinen, jos virkamiehet eivät onnistu valmistelemaan riittävän vaikuttavia vaihtoehtoja tai mikäli ne osoittautuvat poliittisesti liian vaikeiksi toteuttaa. Onhan edessä sitä paitsi kuntavaalivuosi.

Haaste on melkoinen, sillä useat peräkkäiset alijäämäiset tilinpäätökset ovat kasvattaneet Lahden talouteen 45 miljoonan euron vuotuisen aukon, jonka täyttämistä virkamiesjohto pitää välttämättömänä. Maanantaisen päätöksensä valossa myös kaupunginhallitus näyttää olevan asiasta samaa mieltä ja vieläpä yksimielisesti, mikä on aina hedelmällinen lähtökohta. Vaikeuksia on kuitenkin helppo ennustaa viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi päättää yksityiskohtaisesti keinoista, joilla tasapaino saavutetaan.

Prosenttiyksikön veronkorotus kattaisi kaikessa rajuudessaankin tasapainottamistarpeesta alle puolet, 19 miljoonaa euroa. Sen lisäksi tarvittaisiin siis muita lisätuloja sekä menoleikkauksia 26 miljoonaa euroa. Tehtävä olisi jo sinällään hyvin hankala, ja vielä hankalammaksi se muuttuu, jos veroprosentti todella halutaan pitää nykyisellään, niin suotavaa kuin se veronmaksajien kannalta olisikin.

Lahden talous on siinä kunnossa, että veronkorotukselta tuskin voidaan jatkossa täysin välttyä. Silti kaupunginhallitus teki viisaasti, kun se ei sitonut heti ensi tilassa siihen käsiään. Se olisi ollut tässä kohtaa liian helppo ratkaisu. Ensin pitää kääntää kaikki kivet ja kannot, ennen kuin rynnätään veronmaksajien kukkarolle.

Puskuria päättäjille tarjoavat taseessa edelleen makaavat vanhat ylijäämät, joiden turvin tasapainottamista ei tarvitse tehdä kertarysäyksellä. Suunnitteilla on 30 kuukauden ohjelma, joka on enää valmistelua ja päätöksentekoa vaille valmis.

Korotukselta tuskin voidaan täysin välttyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu