Lukijalta: Ikäihmisten vaikea kevät helpottaa vihdoin

Leena Sorvali

Koronan tuoma poikkeusaika on ollut joillekin ikäihmisille yksi elämän hankalimmista ajoista. Moni ikäihminen tulkitsi suositukset aiemmin keväällä ehdottomiksi karanteeniohjeiksi. Minäkin.

Otimme rajoitukset ajoittain liiankin kirjaimellisesti. Osa ei uskaltanut ulkoilla tai tavata ystäviään edes turvavälein.

Osa liikkuessaan kodin ulkopuolella koki, että heitä valvottiin katsein ja jopa sanoin, kuten eräs pariskunta istuessaan auringossa satamanrannassa, turvallisella etäisyydellä muista. Heidän ohitseen kulki kaksi nuorta naista. He pysähtyivät ja katsoivat pariskuntaa. Sitten he kommentoivat kuuluvalla äänellä: ”Noita näkee nyt kaikkialla. Niitten pitäis olla karanteenissa.”

Naapurien tarkkailu ja moraalisten tuomioiden jakaminen on ollut nousussa pitkään. Koronaviruskriisi oli vain viimeinen askel sillä tiellä. Olimme kaikki toistemme poliiseja. Tai siltä meistä monesta tuntui.

Me ikäihmiset olemme olleet valmiita hyväksymään karanteenin, mutta kyse on syvemmistä asioista. Rajoitusten purku on ollut helpotus monelle. Kyseessä on suuri joukko ihmisiä, jotka kokivat jääneensä syrjään. He ovat hyväkuntoisia, osallistuvia ja aktiivisia. Toisaalla olivat me ja toisaalla he – vanhat.

Rajoitusten purkaminen on kaivattu uutinen myös ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ja palvelutaloissa asuville.

Jotkut saattavat pelätä ulkona liikkumista vielä jatkossakin.

Suositukset on ymmärretty hyvin. Ikäihmiset ovat käyttäytyneet suositusten suhteen vastuullisesti. Osan mielestä rajoitukset ovat olleet tarpeettoman rankkoja.

Vaikka ikään kohdistuvat rajoitukset purettiin, uskon varovaisuuden säilyvän ikäihmisten mielissä vielä pitkään.

Helpotuksen tunne valtaa alaa pelolta ja ahdistukselta, mutta jotkut saattavat pelätä ulkona liikkumista vielä jatkossakin. Se on kansanterveydellisestä näkökulmasta vaarallista.

Ettei vain kävisi niin, että ”lääke muuttuu tautia vaarallisemmaksi”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Pienessä korttelissa sijaitsee Tallinnan kulttuurin sydän – Telliskivi voitti New Yorkin, kun Fotografiska avasi ensimmäisen sivumuseonsa Tallinnaan
 4. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 5. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 6. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Valko-Venäjän viralliset tulokset epäilyttävät: Lukashenkolle neljä viidesosaa äänistä
 9. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 10. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 11. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 12. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 15. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.