Lukijalta: Olisiko nyt uuden "kihlauksen" aika

Antti Sillanpää

Samasta työstä sama palkka, näin on hoettu niin kauan kuin muistan. Se tarkoittaa, että jos työnimike on sama, on maksettava yhtä paljon, teki työnsä miten hyvin tai huonosti hyvänsä.

Samoin toimitaan kai koronatukien kanssa. Kaikille tukia, meni hyvin tai huonosti. Tosin palvelualoilla aika harvalla hyvin menee. Vientiteollisuuden vaikeudet ovat ilmeisesti vasta edessä.

Palkankorotuksista sovittiin, ja ne olivat ilmeisesti maltilliset siinä tilanteessa. Nyt on aika moni asia muuttunut. Olisiko syytä tarkastella sopimuksia palkkojenkin osalta?

Jokohan olisi aika ottaa myös työntekijäpuolella paikallinen sopiminen tosissaan. On yrityksiä, jotka eivät kriisistä kärsi, toiset taas hyvinkin pahoin. Veitsen terällä keikkuvan pelastamiseksi kannattaa kaikki keinot käyttää.

Jos luottamusmies onkin työntekijöitten edustaja, taitava sellainen ymmärtää myös yhteisen edun merkityksen. Myös työnantajien rehellisyys on tärkeää: vaikeuksien liioittelu ja ylenmääräinen kauhukuvien maalailu on unohdettava. Kun Suomessa oli kovat ajat, tehtiin niin sanottu "tammikuun kihlaus". Olisikohan uudenlaisen "kihlauksen" aika vahinkojen minimoimiseksi. Lisävelan ottamisessa raja tulee joskus vastaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.