Pääkirjoitus: Elämä helpottuu taas pari piirua

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Maria Ohisalo kertoivat tiistaina helpotuksista matkustusrajoituksiin. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus helpotti tiistaina kansalaisten elämää purkamalla taas joukon koronaviruksen taltuttamiseksi säädettyjä rajoituksia ja suosituksia. Ne ovat pitkään kestäessään käyneet monen voimille, mutta tehneet myös hyvin tehtävänsä, sillä epidemia näyttää kesän tullen hiipuneen meillä melkein olemattomiin.

Koululaisten paluu opinahjoihinsa ei katkaissut lupaavaa kehitystä, eikä sitä näillä näkymin ole tehnyt myöskään ravintoloiden rajoitettu avaaminen kesäkuun alussa. Tämä rohkaisee hallitusta jatkamaan valitsemallaan linjalla, jonka tuoreimpana seurauksena suomalaiset voivat pian liikkua sekä kotimaassa että osin myös rajojemme ulkopuolella vapaammin, tai ainakin paremmalla omallatunnolla, kuin viime kuukausina

Jo muutama viikko sitten hallitus purki matkustusta koskevat rajoitukset Baltian maiden ja muiden Pohjoismaiden paitsi Ruotsin kanssa, koska tautitilanne vastaa niissä pitkälti omaamme. Tiistaina hallitus päätti jatkaa listaa 12 uudella EU- ja Schengen-maalla heinäkuun puolimaissa sikäli kuin korona sen silloin sallii. Kolmen viikon odotus kismittää matkailualaa, mutta varovaisuus on tässäkin kohtaa viisautta, koska kyse on arvaamattomasti käyttäytyvästä viruksesta.

Nyt suomalaiset voivat jo alkaa suunnitella loppukesäksi matkoja suosimiinsa lomakohteisiin muiden muassa Saksassa, Italiassa ja Kreikassa. Sitä vastoin hallitus ei vieläkään halunnut täysin luopua matkustusrajoituksista Ruotsin kanssa, koska virusta esiintyy länsinaapurissamme edelleen roimasti enemmän kuin meillä. Päätös oli pettymys Ruotsin hallitukselle, mutta sen ei tarvitse kuin katsoa peiliin etsiessään siihen selitystä.

Välittömimmin hallituksen tuoreimpien päätösten vaikutukset kokivat yli 70-vuotiaat, joiden ei enää ole syytä välttää kontakteja muiden kanssa.

Senioreiden omaksi parhaaksi annettu suositus markkinoitiin aluksi määräyksenä, mikä ymmärrettävästi hämmensi monia hyväkuntoisia seitsenkymppisiä. Heidän oli vaikea käsittää, miksi heidän ei haluttu tavata edes läheisiään kuten normaalisti. Nyt helpotuksesta huokaisevat myös yli 70-vuotiaiden jälkeläiset voidessaan taas turvautua isovanhempien apuun esimerkiksi lastenhoidossa.

Elokuun alussa, jos korona suo, päättyy suositus laajalle etätyön tekemiselle. Vaikka etätyöskentely ehti kriisin aikana todistaa hyvätkin puolensa, tosiasia on, että kasvokkaiset tapaamiset ovat monessa tehtävässä vaikeasti korvattavissa. Siksi paluu työpaikoille oli mieleen eritoten elinkeinoelämälle.

Helpotuksesta huokaisevat myös yli 70-vuotiaiden jälkeläiset.

Kommentoi